Bu yılın kişisi Elon Musk ile yılların sosyal medya devi Twitter arasındaki uzatmalı ilişki sürüyor. Geçen hafta Musk yine karar değiştirip Twitter'ı satın almakla ilgili olumlu fikirlerini açıkladı. Şaşırdık mı? Hayır! Ama birçok uzmana göre bu bir şaşırtmaca ve Musk Zaman kazanmaya çalışıyor. Görünüşe göre bu sefer ciddi olan Musk, 44 milyar $'lık teklifini gerçekleştirmekle yükümlü. Keza Twitter yönetimi de... Peki bu saatten sonra neler değişebilir?
Aslında Elon Musk bu konuda çok açık: Donald Trump başta olmak üzere askıya alınan hesaplar geri gelecek. Musk aylardır en büyük önceliğinin Twitter'da konuşma özgürlüğünü korumak olduğunu söylüyor. Geçen yıl (6 Ocak) ABD'deki ayaklanmadan sonra; hesabı kalıcı olarak askıya alınan eski Başkan Donald Trump'a erişimi yeniden sağlayacak. Tabii Trump döner mi; orası meçhul. Ayrıca Trump ile birlikte birçok hesap da geri dönecek. Tesla CEO'su, anlaşma gerçekleşirse, içerik denetimini gevşetmekten yasaklı hesapları geri yüklemeyi önerecek.
"Bir sürü fikrim var. Twitter'ın maksimum şaşırtıcı olmasını istiyorum."
Elon Musk

Yanlış bilgi ve aşırılığa karşı daha az denetim
Muhtemelen Elon Musk'ın diğer planı ise açık açık belirtmese de mevcut yönetimi dağıtmak. Jack Dorsey'nin istifası sonrası koltuğa oturan Parag Agraval başlangıçta Musk ile son derece sıcak ilişki kurdu. Ancak sonrasında onu sıkıştırması muhtemele sonunu hazırladı. Elon Musk koltuğa oturunca yapacağı ilk iş onu görevden almak olacaktır. Zaten yönetimdeki diğer üyelerden birine "onunla anlaşmaya çalışmak Twitter' fayda sağlamayacak" diyerek niyetini açıkça belli etti.
Musk sadece yasaklıları geri çağırmayacak. Platformu hali hazırda nispeten savunması zayıf kullanıcılar için (kadınlar, LGBT bireyler, dindar olmayanlar, muhalif gruplar) daha güvenli hale getirmeyi de düşünüyor. Açıkçası beni en çok ilgilendiren kısım bu. Eğer bu konuda ısrarcı olursa ülkemizdeki en yakın arkadaşı ile ciddi sorunlar yaşayabilir ki zekası bu sefer yetersiz kalır! Mevcut şartlarda azınlık toplulukların sesinin yükselmesi dünyanın hiçbir coğrafyasında sevilen bir şey değil. Daha önce, platformun liderliği altında daha yumuşak içerik denetleme politikalarına sahip olacağını söylemişti. Musk bu konuda dediğini yaparsa dünyadaki iklimi değiştirebilir.
"Şüpheniz varsa, konuşmanın olmasına izin verin. Gri bir alansa, tweetin var olmasına izin verirdim. Ama belli ki çok fazla tartışmanın olduğu bir durumda, bu tweeti teşvik etmek istemeyiz.

Bu noktada en büyük tedirginlik aşırılık yanlıları olacaktır. Eğer Musk bu tutumunu dengelemeyi başaramazsa platformdaki aşırılık yanlılarının sayısını önemli ölçüde artıracak. Bunun sonuçlarını değiştirmeye kalkarsa da bu sefer hiç istemediği bir şey yapmak zorunda kalacak: Sansür! Bu yüzden Elon Musk gerçekten güçlü bir sınava girecek. Azınlık haklarını korumak isterken toplum ve çoğunluğu girdaba ve hezeyana sürüklemek arasındaki ince çizgi tutturabilecek mi? Hep beraber göreceğiz!
Tweet düzenleme sonunda geliyor
Birçok kullanıcının en büyük talebi, tweet düzenleme seçeneği. Hali hazırda Twitter Blue ile mümkün. Ama kim bir twiti düzelmek için para vermek ister ki?.. Anketlere göre Twitter takipçilerinin yaklaşık %74'ü düzenleme özelliğin destekliyor. Peki bu sayı neden %100 değil. Çünkü aslında Twitter'ın özüne aykırı bir durumu da içeriyor. Yani siz elbette bir yazım ya da dil bilgisi hatanızı düzeltmek isteyebilirsiniz. Ancak tweet düzenleme seçeneği sınırsız olursa orijinal içerik çok sık değişir. Bu da özellikle değişen şartlara "ifadesini" değiştiren kullanıcılar demektir. Yani basitçe tweetiniz özgün olmayacaktır. Çünkü yarın değiştirebilirsiniz. Siz değilseniz bile birileri değiştirecektir.
Diğer yandan bu tweetler kolayca değiştirilirse özellikle kötü niyetli kişiler yanlış bilgi ve zararlı mesajlar yollayabilir. Çünkü içeriğin orijinalliğini yitirdikçe sahte hesaplar ile insanları manipüle etmek de kolaylaşacaktır. Bu yüzden tweet düzenleme seçeneği kısıtlı bir sayıda olmak üzere çeşitli ülkelerde test ediliyor. Umarım doğru sayı ve yöntem tespit edilir.

Bu bağlamda Musk, spam botlarını kaldırmayı ve Twitter Blue'yu yenilemeyi deneyebilir. Bot hesaplar Twitter camiası ve Musk için büyük bir dert. Bu hesapların varlığı hem yanlış hem yanlı hem de zararlı manipülasyona sebep olurken topluluk eğilimini algılamayı da engelliyor. Trol hesaplar ile özellikle ülkesel olarak kirlilik yaratmak çok kolay. Bu manipülatif hareketler bazen eyleme dönüşüyor. İşte Musk en çok suni güdüden şikayetçi. Hem Amerika'da hem dünyada...
Çin olmadan olmaz!
Milyarder işadamı Haziran ayında, "Twitter için önemli bir hedefin, mümkün olduğunca ülkenin ve dünyanın çoğunu dahil etmeye çalışmak olacağını düşünüyorum. Temelde Çin'de WeChat'te yaşıyorsunuz çünkü günlük yaşam için çok kullanışlı ve yardımcı oluyor ve bence bunu başarabilirsek, hatta Twitter'da buna yaklaşabilirsek, bu çok büyük bir başarı olur.” dedi. Yani Musk, açık açık WeChat'i -kullanım özellikleri ve nihai hedefler olarak- taklit edeceğini belirtti.
Twitter satın almak, her şey uygulaması olan X'i oluşturmak için bir hızlandırıcıdır.
Elon Musk
Elon Musk, Çin kadar X ile de ilgileniyor. "X", kuracağını söylediği yeni portalın adı. Henüz detayları belli olmasa da içerisinde mesajlaşma, metaverse ve dijital kimliklerin olduğu, sosyal medya araçları (Twitter hamlesi bu yüzden olmalı) barındıran, tamamen gerçek kimliklerden oluşan yüksek etkileşimli bir portaldan bahsediyor. Uygulamanın oluşmasının ise 3-5 yılı bulacağını söylüyor. Üstelik Twitter ile hızlandığında... Bu da projenin devasa olduğunun göstergesi.
Elon Musk'ın kafasında neler var; bilmek güç. Ancak 2021 yılına damga vuran bu adamın önümüzdeki 5 yılda bundan vazgeçmeye niyeti yok. Uzmanlar ve birçok takipçisi merak ediyor. Twitter'ı gerçekten satın alacak mı? Satın alırsa gerçekten dediklerini yapacak mı? Eğer yaparsa gerçekten daha açık fikirli bir sosyal medya yaratacak mı? Benim kafamdaki soru ise bambaşka: X ya da adı her ne olursa olsun Musk'ın esas niyeti dünyaya yeni bir liderlik modeli ve lider tanıtmak mı?