Dünya Edebiyatında çok önemli bir yere sahip olan Rus Edebiyatını okumaya karar verdiyseniz doğru kitaptan ve doğru yayınevinden başlamak çok önemli. Çünkü bazı çeviriler gerçekten en kolay okunan klasikleri bile bir işkenceye dönüştürüyor. Bu yüzden yeni bir başlangıç yapacaksanız özellikle ilk kitaplarınızı iyi araştırıp almalı, alelade bir seçim yapmamalısınız.
Rus Edebiyatında size vereceğim bu kitap önerileri hem bu edebiyatın temel taşları olan yazarlara ait eserlerden oluşuyor. Hem de okunması kolay ve sizde iz bırakacak kitaplar. Bu arada bu öznel listeye siz de tavsiye ettiğiniz kitapları yorum kısmında ekleyebilirsiniz.

1-Yüzbaşının Kızı
Aleksandr Puşkin Modern Rus Edebiyatı’nın kurucusu kabul edilir. 38 yaşında ölmeden önce yazdığı son kitap Yüzbaşı’nın kızı bir başyapıttır. Gogol “Yüzbaşının Kızı yanında bizim tüm hikayelerimiz yalan kalıyor” bile demiş. Hatta Ataol Behramoğlu da “ eğer Yüzbaşının Kızı yazılmamamış olsaydı Tolstoy’un Savaş ve Barış’ı da yazılamazdı” diyor.
.jpg)
2-Bir Delinin Hatıra Defteri
Benim Rus Edebiyatından tek bir kitap seçmem gerekseydi bu kesinlikle Nikolay Gogol’un bu kitabı olurdu. Tabii içerisinde Palto ve Burun hikayeleri de olması şartıyla. Rus Edebiyatına yön veren Gogol için Dostoyevski’nin harika bir sözü de vardır:
“Hepimiz Gogol’un paltosundan çıktık.”
Bana göre mizahi yönünü çok sevdiğim Gogol ile Rus Edebiyatına giriş yapmak en güzel seçeneklerden. Bir Delinin Hatıra Defteri'ni mutlaka kitaplığınıza ekleyin. Hatta kitabı okuduktan sonra Erdal Beşikçioğlu ve Genco Erkal'ın yıllardır oynadığı bu hikayeden uyarlanan tek kişilik tiyatrolarını da izlemeyi ihmal etmeyin.
.jpg)
3- Altıncı Koğuş
Anton Çehov’un üç yüzden fazla öyküsü ve oyunu içerisinde en çok bilinen hikayelerinden birisidir . Konusu akıl hastanesinde çalışan bir doktor ve hastası arasında geçen felsefi diyaloglardan oluşur. Bu kitapla hem Çehov’un kara mizahına hem de Rus Edebiyatına hızlı bir adım atabilirsiniz.

4-İnsan Ne ile Yaşar?
Rus Klasiği denince ilk akla gelen kitaplardan biri şüphesiz İnsan Ne İle Yaşar'dır. Kolay okunur ve yazarın manevi yönünün izlerini taşır. Kitap insanların özünde iyilik olduğunu ve durum her ne olursa olsun insanların iyilik yapması gerektiğini anlatır. Zaten yazar parayla satın alınamayan değeler üzerine yazmış ve yaşamı boyunca hayatın anlamını aramıştır.

5-Beyaz Geceler
Rus kitaplarının bir etkisi de kitabı bitirdikten sonra üzerinizde mutlaka bir iz bırakmasıdır. Sanırım bunu ruhsal betimlemeleri çok ustaca yapmalarından ve böylece kendimizden bir şey bulmamızı sağlamalarından kaynaklanıyor. Ben özellikle Fyodor Dostoyevski'nin insanın düşünce yapısını nasıl bu kadar güzel kaleme alabildiğine şaşarım.Henüz 27 yaşındayken yazdığı Beyaz Geceler öyküsü de yeni okumaya başlayacaklar için alıştırma niteliğinde bir kitap olduğu için tavsiye ettim.

6-Genç Bir Doktorun Anıları
Mihail Bulgakov’un yarı otobiyografik kitabıdır. Bolşevik Devrimi Rusyasında yeni mezun bir doktorun şehir hayatında çıkıp uzak bir kasabaya doktorluk yapmaya gidişini anlatıyor.Okurken devrimin şehirlerde hayatı ve zihinleri alt üst ederken uzak köylerde bir yaprak bile kıpırdatamamasına şaşıracaksınız. Dahası doktorun modern tıptan bihaber kasabadaki köylülerin batıl inançları ve katı gelenekleriyle baş etmeye çalışmasını ise heyecanla okuyacaksınız.

7- Ana
Maksim Gorki ile ilgili rivayet edilen bir öykü var. Ben çok seviyorum. Hikaye şöyle; fırıncı çıraklığı yapan Gorki, Tolstoy’un bir hikayesini okur. Okurken kendisinden öyle geçer ki “ acaba kağıdın içinde büyülü bir şeyler mi var” diye içinden geçirir. Hatta sayfayı ışığa doğru kaldırıp bakar. Fakat beyaz sayfa üzerinde siyah harflerden başka hiçbir şey göremez… Aslında Gorki’yi etkileyen şey kitapların içindeki büyülü dünyadır.
İşte böyle yazmaya başlayan Gorki’nin Ana eseri de mutlaka okunması gereken Rus Klasik yapıtlarından. Rus Devrimi’ne adanmış bu romanı yazar Amerika’da sürgündeyken yazmış.