Bu yazımda sizi yeni bir yere götürmeyeceğim ama yeni bir yere gitmeden önceki en önemli husus olan dil konusunu, en hızlı ve en kolay şekilde nasıl geliştirebileceğinizle ilgili bazı tüyolar vereceğim. Bir yurtdışı tatilinin en can alıcı noktası anlaşabilme hususudur. Bizi en tedirgin eden kısım “derdimizi nasıl anlatcağız?” kısmıdır. Bu sebepten de birçoğumuz turları tercih ediyoruz ya da yurtdışı tatilini planlarımıza hiç katmıyoruz bile. Çünkü aman tadımız kaçmasın! "Ya kaybolursak, ya derdimizi anlatamazsak yabancı ellerde ne yaparız?" Oysa İngilizce birçok ülkede derdinizi anlatmanıza, anlaşmanıza yetecek bir dil. Yani sadece biraz İngilizce konuşsanız bile tüm dünyayı gezebilirsiniz. Belki biraz da İspanyolca bilseniz tadından yenmez ama o konuya şimdi girmeyeceğim. Şimdilik bilmeniz gereken şey, çat pat İngilizce bilgisinin bile dünyayı gezmek için gayet yeterli olduğu... Fakat oralara kadar gitmişken, farklı kültürlerle biraz kaynaşalım derseniz dilinizi biraz derinleştirmek gerekebilir. Bunun için de podcast dinlemek oldukça faydalı bir yöntemdir.

Podcast nedir?
Kısaca tanımlamak gerekirse dijital ortamlardaki sesli bloglara, sesli içeriklere podcast deniliyor. Hani eskiden radyolarda, radyo tiyatroları olurdu ya; oturup dinlerdik. İşte onun dijital çağ versiyonu diyebiliriz. Bu sesli bloglar sayesinde İngilizcemizi geliştirebilir ve belli bir seviyeye getirebiliriz. En azından "anlıyorum ama konuşamıyorum seviyesi" kesin! Çünkü podcastlar bir dili öğrenmenin en kolay ve en hızlı yoludur.
En güzel İngilizce podcastlarini yazmadan önce size tavsiyem, her gün mutlaka bir podcast dinleyin, o podcastin transcriptini çıkarıp bilmediğiniz kelimelere yoğunlaşın ve belli cümle kalıplarının kelimelerini değiştirerek kendi cümlelerinize dönüştürmeye çalışın. Mümkünse kendi kendinize de İngilizce konuşun ve hatta düşünün!
Podcastlar sizi korkutmasın. Podcasti, oldukça keyifli hikayelerin, röportajların, kültürel birikimlerin anlatıldığı eğlence programlarının sesli hali gibi düşünebilirsiniz.
Gelelim en güzel podcast sayfalarına;
Luke's English Podcast
Benim en sevdiğim podcastlerden bir tanesidir Luke. Oldukça anlaşılır ve başlangıç seviyesinde ilerliyor. Üstelik 700 küsür podcasti var. Hemen hemen her podcastin transcripti de var. Her podcastinde farklı bir konu ele alıyor. Kimi zaman kültürel konular, kimi zaman dilin şakaları, vs. gibi farklı konulara da değiniyor. Beş podcast sonra Luke aileden biri gibi oluyor zaten. Üstelik Luke’u Spotify'da da bulabilirsiniz!
British Council
Başlangıç ve orta seviyedekiler için en az 25 dakikalık podcastlarin olduğu, Tess ve Ravi’nin karşılıklı sohbet ederek, kimi zaman konuk çağırarak ilerlettikleri podcastlar serisi. Her bölüm farklı bir konu işliyorlar ve oldukça keyifli. Üstelik indirilebilir olması ve içeriklerin transkriptlerinin olması da cabası. Hatta her podcastin sonunda konuyu anlama testleri de var. Daha ne olsun?

Podcasts in english
İş İngilizcesi öğrenmek isteyenler için de bir bölümü olan çok güzel bir site. Fakat bazı içerikler ücretli. Podcasti dinlemek ücretsiz. Dinleyip akabinde çalışma kağıdına, transkripte, vs. ulaşmak istiyorsanız cüzi bir ücret ödemek gerekiyor. Üstelik indirebiliyorsunuz da. Böylece yolda, metroda, otobüste her yerde dinleyebilirsiniz.
BBC.co.uk Podcastlari
BBC’nin İngilizce podcast kısmı. Aşırı geniş konu içeriği var. Her alanda her konuda her seviyede podcastlar bulabilirsiniz.
This American Life
Genelde Amerikalıların eğlenceli hikayeleri anlatılıyor. Her bölüm farklı teması var. Birçok insanın gerçek hikayelerinden oluşuyor.
Podcast dinlerken kullanabileceğiniz teknikler
- Önce beyaz gürültü olarak arka planda dinleyin. Yani yemek yaparken, evi süpürürken ya da salıncakta sallanırken kulağınızda sürekli podcast çalsın. Anlamasanızda aslında beyninizin dile alışmasını, adapte olmasını sağlarsınız.
- İkinci aşamada kendinizi vererek, anlamaya çalışarak dikkatli bir şekilde dinleyin.
- Transkripti varsa mutlaka indirin ve bir kez de transkriptle beraber okuyarak dinleyin.
- Cümleleri, kelimeleri yüksek sesle tekrar edin. Doğru telaffuz edene kadar tekrar etmekte fayda var.
- Bilmediğiniz kelimeleri not alın ve öğrenmeye, cümle içinde kullanmaya çalışın.
- Son aşama olarak da yurtdışı bileti bakmaya başlayabilirsiniz!
Tüm bunların dışında daha birçok podcast sitesi var fakat benim en sevdiğim en çok faydalandığım podcastlar bunlar. Sizin de önerdiği podcast sayfaları varsa yorumlara bekliyorum!