Gamze Erdem Özcan

We <3 Kargala

Çocuklarımız için her şeyi doğru yapmanın formüllerini arıyoruz. Formüllerin peşinde koşarken müthiş bir kaygıyı da sırtımıza yükleniyoruz. Birçok yaklaşım ve fikir arasında hangisinin doğru olduğuna karar vermekte zorlanıyoruz. Hatta işin daha da kötüsü bunlar içinde boğulunca, çoğu kez artık bırakıyoruz. Yetişin Çocuklar, bence bu anlamda bir aspirin. Prof. Dr. Selçuk Şirin'in Çocuk yetiştirmenin (a-b-c)'sinden, ergenliğe geniş bir yelpazade tuttuğu hap bilgiler ve açıklamalarla okunması güzel bir ebeveynlik kitabı.

Anne babalık, bilmediğiniz bir memlekette yol bulmaktır. Bir insanı dünyaya getirmek, onu dünyaya hazırlamakmuazzam bir sorumluluktur. Durum böyle olunca tarih boyunca çocuk yetiştirme sorumluluğu sadece anne babaya değil, dedeye neneye de verilmiştir. Hatta bir Afrika atasözünün çok güzel özetlediği gibi, "Bir çocuğu yetiştirmek için bir köy gerekir!"

İçerikte neler var?

Yetişin Çocuklar, öncelikle bilimsel bir çerçeve sunuyor ve sonrasında doğumdan ergenliğe bir yol izliyor. İnsan gelişimini incelerken gelişim evrelerini kabaca erken çocukluk, çocukluk, ergenlik şeklinde sınıflandırıyor. Bununla birlikte, aynı dönemler çocuk yetiştirme üzerinden incelenirken daha okul odaklı ayrımlar da yapılıyor. Okul öncesi, okul dönemi ve lise yılları her iki ayrımda da sınıflama aynı yaş dönemlerine denk gelir. Fakat her çocuğun gelişimi, hazırbulunuşluğu dikkate alındığında 1-2 yıl sapmalara uğrar.

Ebeveynlik üzerine yazılan kitapları okuduğumuzda bir alt yapımız varsa terimlere aşina isek daha kolay anlarız. Selçuk Şirin kitabının ilk bölümünde çocuk gelişimi, ebeveynlik kavramı, gücümüzün sınırları üzerine genel bir açıklama için bir bölüm ayırmış. Kitaba başlamadan kitaba hazırlık tadında olmuş.

Toplum; sosyal, siyasi ve ekonomik anlamda çocuk yetiştirmede aile kadar etkilidir. Bu nedenle, ülkemizde sorunları göz ardı edilen çocuk ve gençlerden bahsedilen son bölüm oldukça düşündürücü. Örneğin, yoksul çocuklar, işsiz gençler gibi... Dahası ülkemize gelen yabancı uyruklu öğrenciler, mülteci çocukların eğitimine de vurgu yapmış. Toplumsal bağlamda temas halinde olduğumuz için toplumun gelişimi için her kesimin şartları ve eğitimine değinmiş.

Özetle, bebekle ilk diyalog, tatilde öğrenme kaybını nasıl önleriz, erken yaşta zihinsel destek gibi konularda; her soruya cevap bulabileceğimiz bu eseri, tüm ebeveyn ve eğitimcilere tavsiye ediyorum. Yetişin Çocuklar birçok sorunuza cevap niteliğinde bir kaynak. Keyifli okumalar!..