Gamze Erdem Özcan

We <3 Kargala

Düşünceleri suçlamak, düşünceleri hapsetmek bazı coğrafyaların kaderidir. Böyle coğrafyalarda ise ütopyalar ve distopyalar nefestir. Özellikle ifade edemeyenlerin, anlatmaktan korkanların ışıklı yolu, umududur. Düşünüyorum öyleyse varım, nefes alıyorum dolayısıyla düşüneceğim. Yazmaya oturmadan önce, farklı bir başlangıç yapmayı planlamıştım. Fakat başlamadan hemen önce tekrar Yazı Yazan İnekler'i elime alıp karıştırınca, gerçekten bu kitabın bana çağrıştırdıklarına da değinmek istedim. Dooren Cronin 'in kaleminden çıkan Yazı Yazan İnekler, tüm zamanların en büyük sosyo-politik eserlerinden George Orwell'ın Hayvan Çiftliği'ni hatırlatır. Fakat burada hayvanların kendi arasında değil, Ali Baba ve çiftlik hayvanları arasında geçer.

Bir elektrikli battaniyeye daktilomu değişir miyim?

Yazı Yazan İnekler, okumaya başladığınız anda, çocuklarla hem gülerek okuyabileceğiniz hem de haklarını aramak üzerine güzel sohbetler açabileceğiniz bir kitap. Hatta P4C (Çocuklar İçin Felsefe) için biçilmiş kaftan olduğunu iddia ediyorum. Ali Baba'yı çiftliğinde öten horozlardan, gıdaklayan tavuklarından hepimiz tanırız. Yılların çiftlikte "Mööö mööö" diye bağırmaktan alıkoyamadığı inekler, bu kez ahırda bir daktilo bulmuşlar. Başlamışlar "Tıkır, tıkır, mööö." demeye. Ahırda üşüdüklerini söyleyen ineklerin tek isteği her inek için bir elektrikli battaniyeymiş.

Ali Baba ise bu isteği yerine getirmemekte direniyormuş. Bir gün ahırın kapısında bir not bulmuş:

Sevgili Ali Baba,

Ahır geceleri çok soğuk oluyor.

Elektrikli battaniye istiyoruz.

Saygılarımızla,

İnekler

Tıkır tıkır möööö, sesleri devam ededursun, Ali Baba bu işe hem şaşırıyor, hem de sinirleniyormuş. İneklerin yazı yazdığı, tavukların işi bıraktığı, ördekler aracılığı ile anlaşma yoluna gidildiği bu kitaba bayılacaksınız. Hele ördeklerin tarafsız gidip gelirken kendi isteklerini belirtmeleri fikri, kesinlikle çok hoşuma gitmişti.

Ahırdaki eski püskü daktiloyu bulmaları yetmiyormuş gibi şimdi bir de elektrikli battaniye istiyorlarmış. "Hayatta olmaz! demiş, Ali Baba. " Elektrikli battaniye falan yok!"

İnekler de bunun üzerine işi bırakmış. Ahırın kapısına da bir not asmışlar.

Kusura bakmayın.

Kapalıyız.

Bugün süt yok.

2 yaşından itibaren rahatlıkla okuyabiliceğiniz Yazı Yazan İnekler; Betsy Lewin'in çizimleriyle gerçekten hayat bulmuş gibi. Kurgusu ve resimleriyle kendinizi gülmekten ve keyifle okumaktan alamayacağınız bir çocuk kitabı. Hatta çocuklar, hakkını aramak üzerine düşündürülürken, yetişkinler için de kapitalizmi sorgulamak için bir ilk kaynak diyebiliriz. Nihayetinde okuduğunuzda, "elektrikli battaniyeye daktilomuzu değişmeli miyiz?" konusunda düşüncelere daldığımı söyleyebilirim. "Tıkır tıkır möööö, tıkır tıkır vak" kısımlarını ritimli, birlikte okuyup çok eğleneceğiniz bu kitabı, çok yönlü değerlendirebilirsiniz.

Organik kitap serisi...

Beyaz Balina Yayınları'ndan çıkan kitabımız Pedagog Tolga Canay'ın danışmanlığında hazırlanmış. Okul öncesi gelişim özellikleri, ekolojik, kokusuz, doğal matbaa malzemeleri ile piyasaya çıkmış bir kitap. Bunun yanında, sayfaların yüzündeki koruyucu laminasyonla da çocukların mürekkebe temasının önlenmesi de tercih sebebi diyebilirim. Her yaştan okuyucunun keyif alacağı eser için, keyifli okumalar...