2022 yılı teknoloji açısından verimli bir yıldı. ÖZellikle yapay zekanın yükselişi açısından... Bu teknolojiler yıl boyunca dikkat çekerken yılın sonunda bir yapay zeka sohbet motoru hepimizi şaşırttı. Chat-GPT...
GPT-3, OpenAI tarafından geliştirilen son teknoloji dil işleme yapay zeka modelidir. İnsan benzeri metin üretme yeteneğine sahiptir. Dil çevirisi, dil modelleme ve sohbet robotları gibi uygulamalar için metin oluşturma dahil olmak üzere çok çeşitli uygulamalara sahiptir. 175 milyar parametre ile bugüne kadarki en büyük ve en güçlü dil işleme AI modellerinden biridir. Bu sohbet motoruna kendisini sorduğumuzdaki tanımı ise şöyle.
Chat GPT, bir dil modellemesi algoritması olan GPT'nin (Generative Pre-trained Transformer) sohbet uygulamaları için kullanılmış bir versiyonudur. Bu algoritma, eğitim veri kümesinde önceden eğitilir ve sonra sohbet uygulamaları için kullanılabilir. Chat GPT, kullanıcının girdi verileri ile birlikte çalışır ve önceki sohbetlerin anlamını ve dilin yapısını öğrenir, daha sonra kullanıcının girdi verileri ile eşleşen cevaplar oluşturur.
Chat GPT
Yukarıdaki tanım bizzat Chat-GPT'ye ait. Yani kendisini bir dil işleme AI modeli olarak tanımladı. Bu basitçe, insan dilini konuşulduğu ve yazıldığı şekliyle anlayabilen bir robot. Yani sizin girdiğiniz verileri işleyip anlamlı cevaplar verebiliyor. Aklınıza gelen ilk şey Siri olmalı. Ama emin olun çok daha fazlası.
Yapay zeka insanlara karşı mı?
Yakın zamanda ortaya çıkan Dall-e ile yapay zekanın görsel sanatlar üretmesine şahit olmuştuk. İşte Chat-GPT onun yazılı versiyonu gibi bir şey. Üstelik sanatsal yaratıcılık konusunda da oldukça üretken. Yani ondan sevdiğinize şiir yazmasını isterseniz bunu kısa sürede yazıyor. Mükemmel olmasa da kurtarıcı olacak kadar.
Sadece edebiyat değil; akademik anlamda son derece verimli bir sohbeti var. Kuantuma dair sohbet etmek isterseniz de anlaşılır bir şekilde size cevap veriyor. Tabii bizim yazarlarımız kadar başarılı olmasa da anlamadıklarınızı sorabileceğiniz kadar akıllı. Ne yazık ki yine de eğer işler karışmaya başlarsa ya da sorularınız derinleşirse Chat GPT de karışmaya başlıyor. Yani şimdilik belirli bir çizginin dışına çıkmak sohbetinizi bozabilir.

Ama her halükarda bu yapay robotun sanatsal içerik konusundaki bu devrimsel başlangıcı kardeşi Dall-e gibi sanatçıları tedirgin ediyor. Zira yakın zamanda güncellenecek versiyonunu ile belki de Chat-GPT'nin yazdığı bir romanı okuyacağız.Tabii yine de isimler, olaylar, zamanlar verip bir roman yaz demek için yeni versiyonu beklemeliyiz. İşte o zaman Ahmet Ümit de tedirgin olabilir.
Üstelik bu sefer yalnızca sanatçılar değil yazılımcılar da şüpheyle yaklaşıyor bu teknolojiye. Zira Chat-GPT istediğiniz kodu da yazabiliyor. Yani ortalama bir yazılım bilgisi ile Chat-GPT yardımıyla işin içinden çıkabilirsiniz. Bir yere kadar...
İşin etik yanında insanlar son derece şüpheci olsa da bu robot son derece tutucu. Zira veriyi aldığı internetin nasıl bir karanlık olduğunu da öğrenmiş. Bu yüzden sınırlarını zorlarsanız sizle sohbeti kesiyor. Zorbalık, kan ve silahlar gibi konulara girerseniz size ya cevap vermiyor ya da kapanıyor. Yani anlamlı bir şekilde etik değerleri olan bu robot internetteki kötü veriyi der ayırabiliyor.
Her şey 2021'e kadar
Peki bu veri ne kadar? Chat-GPT başta Vikipedi olmak üzere internetteki makale, kitaplar ve haberlerin biriktiği tam 45 TB veri ile dolu. Bunu şöyle ifade etmek gerekli. Önceki modellerin tam 10 katı!.. Ortada tam 175 milyar parametre var ve Chat-GPT bu veri kümelerini anlamlı bir şekilde ayrıştırıp birleştiriyor.
Ne yazık ki bu devasa verinin de bir sıkıntısı var. Çünkü yazılım 2021'e kadar eğitilmiş. Yani bunca bilgiye sahip bu robota 2022 yılından sorarsanız çok da keyif vermiyor. Bu yüzden mesela 2022 Dünya Kupası'nın efsane finalini sormak anlamsız iken 2018 yılına ait verileri kolayca döküyor. Özetle 2021'den sonrası büyük hayal kırıklığı...
Aslında zaten bu basit sorulardan ziyade biraz daha derine inince robotun kıymetini anlıyoruz. Yoksa Siri de bize aynısını veriyor. Ama Chat-GPT sizle sohbet ederken de veriyi işliyor. Yani sohbete başladığınız yerden aldığı bir bilgiyi sohbetin sonunda son derece anlamlı bir şekilde kullanabiliyor.
Teknoloji devleri de yarışta
Chat-GPT kullanıcılara ile şakalar yapan bir sohbet robotu ama ilk değil. Google LAMDA robotu ile buna benzer bir deneyim yaşattı. Ayrıca Amazon ve Microsoft da bu konuya çalışıyor. Zaten Microsoft yakın zamanda Chat-GPT ve OpenAI ile işbirliği de açıkladı. Çünkü açık kaynaklı ve gelişmeye son derece müsait. Özellikle üçüncü versiyonu herkes için heyecan verici.

Bu yüzden Microsoft'un yaptığı 1 milyar $'lık yatırım çok önemli. Firmanın esas amacı bu motoru, Bing ile entegre etmek. Böylece arama motoru konusunda belki de Google'ın önüne geçmek... Office uygulamalarına da entegrasyon olacak ama esas amaç Bing. Kısa vadede olmasa da orta vadede çok ilginç sonuçlar doğurabilir.
Tabii bu motora Microsoft kadar sıcak bakmayanlar da var. Eski bir yatırımcısı olan Elon Musk, Chat-GPT'ye karşı son derece ketum. Zira veriyi her yerden toplayan bu robotun Twitter'a erişimini kapattı. Sebebi çok net. Bilgi en değerli şey ve bilginin bedelini ödeyecek!
Bedeli ne olur bilemeyiz ama robotlar gelişiyor. Önümüzdeki büyük devrim, yapay zeka teknolojilerinde olabilir. Bu yazıyı da yapay zekaya emanet edip öyle veda edelim. Chat-GPT; okuyucularımıza bir veda yazar mısın?
