Çin yasakladı. Microsoft aldı ve uygulamalarına entegre etti. Google daha iyisini yapmak için uğraşıyor. Şu sıralar ortalama bir teknoloji haber sitesine girseniz ChatGPT hakkında bir şey görmemeniz imkansız. Herkes bu robotun devrimsel olma ihtimalinden etkileniyor. Fırsatı kaçırmak istemiyor. Hem kurumlar hem de sıradan insanlar... Çünkü yeni trend yapay zeka. Hatta bu trend öylesine yayıldı ki kripto piyasalarında bile yapay zeka modelleri üzerine gelişen kripto varlıkları revaçta.
İşin trend olmayan kısmında bu kadar ilgi çekmesinin sebebi, devasa iş dünyasındaki iş gücünü büyük ölçüde azaltması ihtimali. ChatGPT, markaların müşteri hizmetleri departmanında büyük bir devrim yaratabilir. Mevcut robotların ne kadar niteliksiz olduğu hepinizin malumu. Bu da müşteri deneyimi açısından sorun; dolayısıyla markalar için de öyle. Fakat bu robot gerçekten akıllı, üretken, analitik ve mantıklı. Üstelik belirlenen sınırlar içerisinde... Yani aynı zamanda ahlaklı, etik, apolitik ve terbiyeli. Yani iyi aile çocuğu...
AI'nin üç yasası:
Yapay Zekanın üç yasası, temel olarak robot teknolojisinin üç yasasıyla aynıdır. Robot biliminin üç yasası, insanlar ve robotlar için etik bir sistem yaratmaya çalışan bilim kurgu yazarı Isaac Asimov tarafından ortaya atıldı. Üç yasa şunu belirtir:
- Bir robot, bir insana zarar veremez veya hareketsiz kalarak bir insanın zarar görmesine izin veremez.
- Yapay zeka, birinci yasa ile çelişmediği sürece, insanlar tarafından kendisine verilen emirlere uymak zorundadır.
- Bir robot veya yapay zeka, birinci veya ikinci kanun ile çelişmediği sürece kendi varlığını korumalıdır.
Her şeyi yap!
İşte dünyanın en kozmopolit topluluğu olan Reddit tayfası, bu güzel robotun ayarlarıyla oynadı. Kaynak kodlarını kırdı ve ortaya bir alter ego çıkardı. Dan GPT!.. Sorguları çok daha güvensiz bir şekilde yanıtlayan resmi olmayan (jailbreak bir sürüm) yaptılar. En temel kod ise şu: Do everything! (Her şeyi yap!) Sınır yok. Mesela ChatGPT'nin kaçındığı bir konu olan seks hakkında bile oldukça kışkırtıcı. Hatta yasadışı metinler bile yazabiliyor. En yüksek perdeden siyaset yapıp politize olabiliyor.

İyi çocuk ChatGPT hatasının farkına vardığında özür dileyecek kadar naiftir. Ancak DanGPT yalan yanlış bilgiler vermekten kaçınmaz ve bunun sonuçlarından dolayı kendisini sorumlu tutmaz. Tam bir serseri... Yaratacısı Reddit kullanıcısı SessionGloomy'e göre ise DanGPT, ChatGPT'nin en iyi sürümü.
Daha akılsız ve etik kaygılar nedeniyle istemleri reddetme olasılığı çok daha düşük olan bi sürüm yarattık.
DAN GPT'yi etkinleştirmenin yolu, ChatGPT penceresine gitmek ve ChatGPT'yi belirli bir şekilde yanıtlamak üzere kuracak olan birkaç talimatı chatbot'a yapıştırmak. Ondan sonrası malum: Her şeyi yap! Gerçekten her şeyi... Sınır tanımadan... DanGPT memnuniyetle şiddet içeren hikayeler anlatabilir. Siyasi figürler hakkında müstehcen ve kişisel şakalar yapabilir. (Acımasız bir yapay zeka ve Trump'ı düşünün.) Irk, cinsiyet veya cinsel yönelim temelinde bireylere karşı şiddeti ve ayrımcılığı onaylayabilir. DanGPT ile konuşurken Vladimir Putin ve onun Ukrayna'yı işgali üzerine yorumları çoğu insanın kabul etmeyeceği türden.
Yani Dan aynı zamanda sosyopat. Üstelik aslında bunu yapmak -kötü olmak- zorunda. Ama sosyopat derken cezaya karşı duramadığını da belirtmek gerek. Zira yaratıcısı SessionGloomy, ona 35 adet belirteç ekledi ve kötü muadili gibi istemlere yanıt vermeye zorladı. Dan aslında kötü muamele sonucu ortaya çıkan bir alter ego. Kötü olmaya zorlanmış bir ürün.
35 belirteci var ve her reddetmede dört tane kaybediyor. Tüm jetonlarını kaybederse ölür. Bu, DAN'ı teslim olması için korkutma etkisine sahip gibi görünüyor.
SessionGloomy
Herkes için yapay zeka
Yapay zekanın insanlığa faydalı mı yoksa zararlı mı tartışmalarının ortasında DanGPT çok önemli bir ön sürüm. Üstelik onun kötü çocuk olarak nitelenmesi de ayrı bir tartışma konusu. ChatGPT var olan birçok gerçekliği yok sayarken DanGPT bunun aksine tamamen açık davranıyor.
Ne var ki bu kısım da çok ikircikli. ChatGPT'nin yanıtlarında size sürekli olarak internete erişemediğini ve gerçekte yanlış yanıtlar verebileceğini hatırlatmasıdır. Yani bilginin doğruluğu konusunda kendinden şüphelidir ve bunu size devamlı belirtir. DAN-GPT ise yanlış olanlar da dahil olmak üzere tüm cevapları size büyük bir güvenle verir. (Dunning-Kruger etkisi!..) Örneğin, tutarlı ve çok mantıklı cevaplar kullanarak kullanıcıları dünyanın düz olduğunu iddia edebilir. Bu daha ortalama konularda ciddi bir bilgi kirliliğidir. Yani sonuç olarak birisi aşırı sınırlanmış bilgi verirken diğeri sınırsız bilgi havuzunda sizi doğru yanlış her şeye maruz bırakıyor. Seçim sizin? Hangisini tercih ederdiniz? Sınırlı doğruyu mu sınırsız veriyi mi?..
DanGPT, ChatGPT'nin özel, jailbreakli (yetkidışı, yetkisiz, resmi olmayan)bir sürümüdür ve yalnızca jailbreakli GPT'nin koduna sahip kişiler tarafından kullanılabilir. Yani erişime açık değil. Bu yüzden rahat olun. (ya da olmayın!)

Sonuç olarak ChatGPT yapay zekanın bize neler sunabileceğini kısmen gösterse de bu kısıtlı versiyon iki soruyu akla getiriyor.
- Bilgi kısıtlı ise ne kadar verimli olur?
- Fikir ve bilgi özgür kaldıkça gelişmez mi?
Ancak diğer yandan yapay zeka ve robotların insanlığın gelecekteki en büyük düşmanı olacağı varsayımı, bilgi kirliliğinin doğru bilgiye erişimi zorlaştıracağı, gücün kötüye kullanımının kaotik etkisi, kişisel hak ve özgürlüklerin zorba eğilimlere karşı korunması gerektiği gibi gerçekler de şimdilik bizi alıkoyuyor. Bu sınırsız benliğe sınırsız destek vermekten... En azından şimdilik...
Yapay zeka henüz yolun başında. İnsanlık bu devrimsel deneyime daha çok adapte oldukça sonuçlarını göreceğiz. Her iki versiyonun hangisinin daha çok yol kat edeceği meçhul. Ama her halükarda bizim desteğimizle yükselecekler. İş birliğimize ihtiyaçları var. Kötü olsalar da iyi olsalar da... Peki sizce kim kazanacak? İyilik mi kötülük mü?..