Bence ikisi de çok hoştur! Van, uzun zamandır merak ettiğim şehirlerden biriydi. Fakat "ne kadar güzel olabilir ki?" diye düşündüğüm için hep erteliyordum. Ama evet; gerçekten bayağı güzelmiş. Hatta gözümü kapatıp beni Van’a götürseler, Edremit kıyısında bıraksalar ve nerede olduğumu sorsalar çok net "Ege'de" derdim. Çünkü Van gölü bir gölden çok daha fazlası... Hatta denizden pek bir farkı yok.
İşte bu yazımda detaylı olarak “Van’da görülecek yerler”, “Van gezisi”, “Van turu” gibi sorularınızın cevabını bulacaksınız.
Van’a nasıl gidilir?
Havayolunu kullanacaksanız, direkt Van Ferit Melen Havalimanı’na uçabilirsiniz. Üstelik havalimanı resmen şehrin göbeğinde. Karayolunu kullanacaksanız da bir harita uygulaması zaten sizi buraya ulaştıracaktır.
Gelelim gezilecek-görülecek yerler listesine.
Van’da neler yapılır? Nerelere gidilir?
Van kahvaltısı
Meşhur mu meşhur Van kahvaltısı yapmadan dönmeyin tabii ki. Bir kere insanın önce gözü doyuyor. Masada koyacak yer kalmayana kadar dolduruyorlar. Yöresel peynirler, yöresel tatlar hepsi oluyor. Evet şahane, dolu dolu ama o kadar şeyi yiyip bitirme şansımız da yok aslında. O yüzden biraz israf da oluyor bence. Tabii Van gölü manzarası eşliğinde geniş geniş bir kahvaltı sofrası deneyimi de güzel oluyor o ayrı.

Avrupa Halk Pazarı
Büyük Rus pazarı da diyebiliriz. Buraya mutlaka uğrayın, güzel İran ürünleri, porselenler, kremler, takı, toka, çay... Her şeyi bulabilirsiniz. Eşinize dostunuza hediye alabileceğiniz güzel bir çarşı. Fiyatlar gayet uygun. Ama mutlaka pazarlık da yapın.

Peynirciler Çarşısı
Tabii ki meşhur Van peynirini almak için de buraya gelmeniz gerekiyor. Çarşıda kurutulmuş inci kefali de bulabilirsiniz. Ayrıca bir çok Van peyniri çeşitleri var.

Şemsiye Sokak
Kafelerin olduğu, minnoş, tepesinde şemsiyeler olan bir cadde.

Kültür Cafe Sokak
Burası da yine kafelerin, canlı müzik mekanlarının olduğu bir cadde. Bu iki caddeye de uğrayın özellikle akşam tur atmkalık caddeler diyebilirim. Oldukça canlı , hareketli, “burası Van olamaz” dedirten yerler. Yalnız haritada çıkan Kültür Sokağı ile bu cafe sokak farklı. Haritada çıkana da gitmelisiniz. Zira orası da çok güzel, sanatsal bir sokak.

Van Kedi Evi
İnsanı pamuk yapan, bir sürü Van kedisinin olduğu bir villa. Minnoşundan en büyüğüne kadar boy boy kediler mevcut. Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampüsünde bulunuyor. Şu an bu satırları yazarken bile içim pamuk gibi oldu.

Van Kalesi
Koskocaman bir kale. Eğer hava çok sıcak değilse tepesine mutlaka çıkabilirsiniz ve muhteşem Van manzarasını izleyebilirsiniz.

Eski Van Evleri
Kalenin hemen girişinde sağda bulunuyor. Eski Van evlerinin mimarisinin sergilendiği güzel bir alan.

Van Müzesi
Normalde şehir müzelerini pek sevmem ama Van müzesi bir şehir müzesinden çok daha fazlası. Hayatımda gördüğüm en güzel şehir müzelerinden biriydi. Bir sanat müzesi havasında, Van tarihini, kültürünü çok güzel yansıtan kocaman bir müze. Gerçekten emeği geçenlere saygılarımı iletiyorum. Bu arada haritada şehir merkezinde görünüyor ama ordan kaldırılmış ve kalenin hemen karşısına kurulmuş.

Hüsrev Paşa Cami
Kalenin arka tarafında kalan tarihi bir cami.
Eski Van Ulu Cami

Hüsrev Paşa Camiinin hemen yanında. İçine mutlaka girin. Avlusu çok güzel. Dışından bakıp geçeyim demeyin, sakın!
Edremit Sahili
Tabii ki Edremit sahili… Deniz memleketinde olduğunuzu hissettirecek bir sahil. Hiçbir farkı yok. Buradaki mekanlarda kahvaltı yapabilirsiniz.
Akdamar Adası ve Kilisesi
En beğendiğim yerlerden biri Akdamar Adası'ydı. Uzaktan bakınca minnacık, kara kuru bir ada fakat adaya vardığınızda bambaşka. Bu adayla ilgili daha detaylı bir yazı yazacağım; o yüzden bu yazımda fazla detaya girmeyeceğim.

Atayurt Otağı
Balık bendine giderken solda kalıyor. Vaktiniz varsa mutlaka uğrayın. Türk kültürünü yeni nesillere aktarmak ve sevdirmek için kurulan bir yer. Otağılar, atlar, okçuluk, vs. var. Hemen Van Gölü kıyısında güzel bir alan.

Balık Bendi
Şöyle Mayıs sonu gibi giderseniz, inci kefallerinin muhteşem göç mevsimine denk gelirsiniz. Görsel şölen yaşarsınız. Geriye doğru zıplayarak göç eden inci kefallerini izlemeye doyamazsınız.

Şeytan Köprüsü
Muradiye şelalesine giderken hemen yol üstünde kanyonun üstünde küçük ama ürkütücü bir köprü. Rivayet odur ki bu köprüden geçen bir düğün alayı, kanyona düşüp ölüyor ve bu sebeple bu köprünün ismi halk arasında ‘şeytan köprüsü’ olarak anılıyor.

Muradiye Şelalesi
Oldukça coşkulu bir şelale.

Vanadokya
Bizim gitmeye fırsatımız olmadı ama küçük bir Kapadokya. Peri bacalarını görmek için gidebilirsiniz.
Van’da ne yesek, ne içsek?
Tabii ki öncelikle Van kahvaltısıyla güne başlayın; peki başka?
İnci Kefali
Meşhur inci kefalini mutlaka deneyin. Ben beğendim fakat bir Rizeli ustanın ellerinde pişseydi şöyle bol tereyağında... Eminim ki daha da lezzetli olacaktı. Belki bizim denediğimiz restoranda pişirmesini pek beceremediler; bilemiyorum.
Keledoş
Buğday, nohut ve dövülmüş etten yapılan bir yemek.
Çiriş Pilavı
Bir tür bulgur pilavı aslında.
Helise
Bu da bir nevi keşkek.
Kavurga
Özel kavurga unundan yapılan, özellikle Van kahvaltılarında yenilen farklı bir lezzet.
Buraya kadar gelmişken, yakın mesafedeki, Ahlat Selçuklu Mezarlığı, Nemrut Krater Gölü ve İshak Paşa Sarayı’nı da görmeye gidebilirsiniz. Bence mutlaka gitmelisiniz, bunlarla ilgili de tüm detayları sonraki yazılarımda yazacağım.
Bu arada detaylı Van gezi haritası da burada!

Hep gezin, çok gezin!