Gamze Erdem Özcan

We <3 Kargala

Yazılarımı hep bir kitap üzerinden derleyip sahnelesem de "bu hafta bunu anlatmalıyım" dediğim bir yerdeydim. Kendimi müze değil adeta bir sanat galerisinde bulduğum bir yerde... Türkçe kelimelerin, atasözü ve deyimlerin çocuklara öğretmek amacıyla kurulan Türkiye'nin ilk Kelime Müzesi... Türk Dil Bayramı'nda açılan müze; sizi geçmiş, nostaljik anlar, kelimelerin hayatları ve hayallerinizle başbaşa bırakıp kaçıyor. Ayrıca severek okuduğum okuttuğum Dedemin Bakkalı da gerçek bakkal defteri ile müzede yerini almış.

Oyuncu anne olarak tanıdığımız Şermin Yaşar, müzesinin kuruluş hikayesini şöyle belirtiyor:

Beni takip edenler kelimeleri çok sevdiğimi bilirler. Kelimeler bize doğuştan verilen ve bedavadan sahip olduğumuz, bahşedilen, hazırda sahip olduğumuz şeyler. O yüzden belki de gereken ehemmiyeti veremiyoruzdur. Ama eğer kelimelere para veriyor olsaydı, muhtemelen en iyilerini, en doğrularını kullanmaya dikkat ederdik. Kelimeleri somut birer varlık olarak göstermek istedim. Bunun için Kelime Müzesi fikri ortaya çıktı.

Şermin Yaşar, belirttiği gibi artık kullanmadığımız eşyaların dilimizde varlığının devam ettiğini büyük ustalıkla sergilemiş. Atasözleri ve deyimleri somutlaştırarak anlattığı, her köşede "Aa demek böyleymiş!" derken buluyoruz kendimizi. Yaratıcı tasarımlarıyla göz doldururken, Kelime Neme Gerek? isimli interaktif bölümde çektiğiniz her harf, her çekmece sizi başka bir şiire, başka bir türküye götürüyor. Üç katlı müzesinin her köşesinde başka bir dünyada buluyorsunuz kendinizi. Edebiyatı, kelimeleri, okumayı seven ve sevdirmek isteyen herkesi tüm güzelliğiyle davet ediyor.

"O Öyle Değil Böyle" köşesinde doğru yazım ve yanlış yazımların sergilendiği yer çok hoşuma gitti. Ayrıca "Deli Tarla" kitabıyla 2021 yılında aldığı Sait Faik Hikaye Armağanı da güzel bir bölümde müzede yerini bulmuş. Mustafa Kemal Atatürk'ün üç boyutlu dijital bir heykeli de bulunuyor. Kısaca kelimelerle, şiirleri, türküleri, yazarları, eserleri görmek biraz şaşırmak, biraz farklı tasarımlar görmek istiyorsanız, muntazam bir müze olmuş.

Dedemin Bakkalı

Dedemin Bakkalı, Şermin Yaşar'ın okuduğum ilk kitabı. Yazar, Şebnem karakteri üzerinden kendi çocukluğunu anlatıyor. "Büyüyünce ne olacaksın?" sorusuna deneyimleyip karar vermek isteyen kahramanımız, Kahveci dedesi ve bakkal dedesi arasında çeşitli girişimlerde bulunuyor. Bakkalda geçen ilginç girişim anıları üzerinden çocuklara keyifli anlar, yetişkinlere ise bazı dersler veriyor. 2018 yılında bu kitabı okurken, "o bakkal gerçek olsa, çocukluğuma dönebilsem" düşüncelerim vardı. Kelime Müzesi'ni gezerken Dedemin Bakkalı'nı ve kitapta geçen o gerçek bakkal defterini görünce de aynı heyecanı yaşadım. Tüm müzedeki kelimeler kadar bakkal da, defter de gerçekti. Hayatta dilimizden uçup gitselerde somut karşılıkları vardı.

O, tuz ruhu isteyen isteyen müşteriye yemek tuzu gönderip " ruhu arkadan gelecek" diyen bir girişimci... O, fakir müşterilere bedava ürünler satıp, ücreti zenginlere yazan bir kahraman...

Ticaret hayatında tam gaz koştu ama her seferinde yetişkinlerin dünyasına tosladı. Yetişkinler yüzünden başına gelmeyen kalmadı... Ve tüm deneyimleriyle, senin için harika bir rehber hazırladı.

Dil, anlatım, kurgu hatta gerçeklerinokuyanı çocukluğuna götüren Dedemin Bakkalı her yaştan çocuğun biraz kalın kitaplar okumaya başladığı andan itibaren okuyabileceği bir kitap. En güzel tarafı da "Çocukların Yetişkinlerle İletişimde Dikkat Etmesi Gereken Konular". Tam on maddeye yer verilmiş. Çocuk sahibi, torun sahibi, yolu çocuktan, yolu çocukla geçen ruhunda çocukluğunu taşıyan tüm çocuklara harika bir kitap. Ankara'da olan ve yolu uğrayan herkesin mutlaka görmesi gereken bir yer. Bu arada Dedemim Bakkalı'nı okuyup giderseniz belki aynı heyecanı birlikte hissederiz. Keyifli okumalar ve keyifli gezmeler...

https://www.youtube.com/watch?v=pCAeKKgr99U