Afyonkarahisar deyince akla gelenleri saymaya kalksak liste epey uzar. Termal kaplıcaları, sucuğu, kaymağı, lokumu, bükmesi ve ekmek tatlısı diye uzayıp giden bir liste oluşur. Afyonkarahisar konumu sebebiyle tam bir durak noktası. Bu yüzden de otobüsle yolculuk yapan herkesin en az bir defa şehrin otobüs termalinde mola verdiği ve sucuk ekmek yiyip yoluna devam ettiği bir yer. Nedendir bilinmez hangi mevsim olursa olsun o otobüs termali de hep soğuktur. Onun için Afyon'dan ayrılırken bir sucuğun tadı kalır akıllarda bir de soğuğu…

Konumu ve Önemi
Afyonkarahisar Ege Bölgesinde İç Batı Ege bölümünde bulunan karasal iklime sahip yaklaşık 750.000 nüfusa sahip bir şehir. İzmir’e 4 saat, İstanbul’a 5 saat bununla beraber Ankara ve Antalya’ya 3 saat uzaklıkta. Şehir Frig Vadisini de içine alan verimli toprakları ve doğal zenginlikleriyle tarih boyunca önemli bir yerleşim yeri olmuş. Bu yüzden turistik açıdan da çok zengin bir bölge. Haydi şehri yakından tanıyalım.

Ne Yemeli?
Afyonkarahisar'ı ziyaret ettiğinizde yöresel lezzetlerin tadına mutlaka bakmalısınız. Çünkü burası Türkiye'nin en yaratıcı gastronomi şehirlerinin başında geliyor. Mutlaka denemeniz gereken lezzetler: Afyon Manda Kaymağı, Afyon Lokumu, Afyon Bükmesi, Afyon Sucuğu, Çullama Köfte, Zürbiye, Düğülü Haşhaş Tatlısı, Sakala Çarpan Çorbası, Afyon Keşkeği, Paçık, İlibada Sarması ve Emirdağ Güvecini. Ayrıca şehrin kiraz, vişne, patates ve şehre ismini veren haşhaş gibi sebze ve meyveleri de meşhur.

1.Termal zenginlikleri
Afyonkarahisar şifalı termal suları ile “Türkiye’nin Termal Başkenti” statüsünde. Dolayısıyla şehirde sağlık turizmi çok gelişmiş durumda. Kaplıcaları, çamur banyoları, fizik tedavi uygulamaları ile hastalar şifa bulmaya geliyor. Hem de bu imkanlara her sosyoekonomik düzeyden insanın ulaşması mümkün. Türkiye’nin en iyi 5 yıldızlı otelleri burada mevcut, halka açık termaller de mevcut. Sandıklı ve Gazlıgöl termal konusunda en öne çıkan bölgeleri. Ayrıca termal zenginliğin bir sonucu olarak “Kızılay Maden Suyu ve Avşar Maden Suyu" da bu topraklardan çıkıyor.
2. Frig Vadisi
Frig Vadisi, Eskişehir – Kütahya – Afyon arasında kalan, bundan 3000 yıl önce Frigyalıların kayalara evler, kaleler, anıtlar oyarak kurduğu, kocaman bir medeniyet ve enfes bir coğrafya. Nitekim hatırlarsanız Cem Yılmaz A.R.O.G filmini de Afyonkarahisar İhsaniye’de çekmişti. Kısacası Afyonkarahisar’a geldiğinizde bu bölgeyi mutlaka görmelisiniz. Adeta küçük bir Kapadokya. Hepsi birbirine yakın olan bu kalıntıları isterseniz günübirlik gelip gezin isterseniz kamp kurun, uzun yürüyüşler yapın. Hala bakir sayılacak güzellikteki bu tarihi alanlarda hem el değmemiş doğa hem de tarih sizi bekliyor olacak.
.jpg)
Afyonkarahisar Frig bölgesinde mutlaka görmeniz gereken yerler: Ayazini Mağarası ve kilisesi, Kral Yolu, Aslankaya Kral Mezarı, Avdalaz Kalesi, Üçlerkayası, Yılantaş, Aslantaş, Peri Bacaları. Ek olarak Frig bölgesinde bulunan Emre Gölü de son dönemde turizme kazandırılan doğal bir alan. Burada balonlu turlar bile başladı.
3. Karahisar Kalesi
“Karahisar Kalesi yıkılır gelir” diye bir türkü ile devam ediyorum anlatmaya. Şehrin simgelerinden olan kale şehrin en eski yerleşim yeri olan günümüzde “ Eşrefpaşa ve Mecidiye” bölgesinde yer alıyor. Zirvesine 550 basamak merdiven çıkarak ulaşıyorsunuz. Ayrıca Hititlerden Osmanlılara kadar bir çok medeniyet savunma amaçlı burayı kullanmış. Tabii heybetli görünümüyle şehrin ortasında yer almasıyla bir çok efsaneye de sahip. Hatta derler ki Afyon’da kaleye çıkan 7 yıl bu şehirden ayrılamaz. Kaleye çıkmaya karar verirseniz aklınızda bulunsun.

4. Tarihi Afyon Evleri
Kalenin eteklerinde kurulan şehirde Eskişehir Odunpazarı evlerine benzer Afyon’un tarihi evleri ve konakları bulunur. Bu rengarenk evlerin arasında yürüyerek şehri tanımanız kolay olur.Zaten bu bölgedeki konaklar ve tarihi evlerin çoğu ziyarete açık. Bu konaklarda soluklanabilir ve yöresel lezzetleri tadabilirsiniz. Gene bu bölgede Türkiye’nin Konya’dan sonra 2. Büyük Mevlevihanesi bulunuyor. Mevlevihane şu an müze ve ücretsiz gezebilir. Ek olarak 1272 yılında inşa edilen Ulu Camii de burada görülmesi gereken tarihi yapılardan biri.

5.Kocatepe
Milli Mücadele ruhunu hissedeceğiniz Türkiye’deki en iyi konumlardan birisidir Kocatepe. Zaten şehirdeki üniversiteye de ismini vermiştir. Açıklamak gerekirse Kocatepe, Başkomutan Mustafa Kemal'in Büyük Taarruz’u başlattığı sevk ve idare ettiği tepedir. Günümüzde bu tepede Atatürk Anıtı ve Kitabesi bulunur. 1874 rakımlı bu tepede zorluklara rağmen nasıl bir mücadele kazanıldığını daha iyi anlayacaksınız. Ek olarak burada her 26 Ağutos gecesi halkın katıldığı “ Zafer Yürüyüşü” yapılır. Afyonkarahisar ziyaretinizde buraya da mutlaka gitmelisiniz. Maalesef yeterince ilgi görmeyen yerlerden.

6.Afyonkarahisar Müzesi
Bu çiçeği burnunda müze İzmir Antalya yolu üzerinde, Türkiye’nin en modern ve en büyük müzelerden birisi oldu. Kentin tarihi önemini bu müzeyi gezerken bir kez daha anlayacaksınız. Müzede yurt dışına kaçırıldıktan sonra büyük mücadelelerle geri dönen “Kibele” heykeli ve Tatarlı Timülüsü sergileniyor., Hitit, Lidya, Roma, Selçuklu, Osmanlı döneminde ait eserler yer alıyor. Modern ve zamansız bir mimariye sahip müzede 49000 den fazla eser bulunuyor.
7.Zafer Müzesi
1913 yılında Belediye binası olan bu bina Milli Mücadele sırasında Başkumandan Mustafa Kemal, İsmet İnönü, Fevzi Çakmak ve Tevfik Bıyıklı'ya Batı Cephesi Karargah Binası olarak ev sahipliği yaptı. Başkomutan Meydan Muharebesinin planlandığı bina günümüzde müze olarak ziyarete açık.
8.Tarihi Bedesten Çarşısı ve Taşhan
Yapı Osmanlı Döneminde şehir esnafının satış yaptığı, kent insanının ihtiyaçlarını giderdiği bir “kapalı çarşı” olarak hizmet vermiş. Günümüzde hala özellikle köylü halkın düğün alışverişini yaptığı bir yer olarak.Özellikle tuhafiyecilerin olduğu yöresel tarihi bir bina. Afyonkarahisar yöresine ait yün, ip, dantel, patik, iğne oyaları, havlu ve nakışlar satın alabilirsiniz.

Yakın zamanda restore edilen ve şehre kazandırılan turistik mekanlardan birisi de Taşhan. Özetle 17. yüzyılda Kadı Abdullah Efendi emriyle yapılmış bir yapı. Ortasındaki büyük avluda kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Ayrıca 70den fazla dükkana sahip bu çarşıdan hediyelik eşyalar alabilirsiniz.
.jpg)
9.Kırkgöz Köprüsü
Bolvadin ilçesi sınırlarında yer alan bu köprünün inşasını Bizanslılar 1150 yılında tamamlamışlar. Dolayısıyla Anadolu'nun en eski ve en büyük tarihi köprülerinden biri. Bizans, Selçuklu ve Osmanlı döneminde hizmet vermiş hatta Mimar Sinan burayı restore etmiştir.
.jpg)
10. Akdağ Milli Parkı
Tertemiz dağ havasını ciğerlerinizde hissetmek için 2 bin 500 metre rakımlı Akdağ ideal bir ortam. Bu milli park Sandıklı ilçesinde yer alıyor. Kısaca burada yapabileceğiniz etkinlikler şöyle:
*Foto safari
*Kamp
*Akdağ Göleti çevresinde yürüyüş
*Yılkı atları
*Bungalov evlerde konaklama
*Tokalı Kanyon’da yürüyüş.