Onur Ömer Düzgün

#onuromerinkaravani

Siyah Kelebekler orjinal adı ile Les Papillons Noirs Netflix'te izleyebileceğiniz farklı ve keşfedilmemiş bir polisiye. Mini diziyi mercek altına yatırmaya ne dersiniz?

Ölümcül hastalığı bulunan Albert, düşüş sürecindeki bir yazar olan Adrien ile hayatını yazması konusunda anlaşır. Bu hususta ikisi tanışıp, muhabbet etmeye başlarlar. Albert anlatmaya çocukluğundan başlar. Diğer çocuklar tarafından fiziksel şiddete uğrayan Solange ile nasıl tanıştıklarından, Solange'nin yaşadığı zorluklara kadar detay verir.Sonrasında Albert'in anlattıkları Adrien'i yormaya başlar. Çünkü Albert itiraf edip günah çıkarmaya başlar. Adrien başlarda Albert'in anlattıklarına inanmak istemez. Küçük bir araştırma yaptığı zaten Albert'in doğru söylediğini anlar. Adrien, hikayenin çok tutacağını anlar. Bu yüzden Albert ile görüşmeye ve yazmaya devam eder. Oysa kendini bekleyen sırrın farkında değildir.

Sırların gün yüzüne çıkmak gibi kötü bir huyu vardır

Adrien başta bu hikayeyi yazmak istemez. Finansal sorunlar yaşamaya başladığı ve kız arkadaşı, yayıncı baskısından dolayı yazmaya devam eder. Bu uğurda bir otele taşınır. Psikolojik olarak zor zamanalar geçirmeye başlar.

Adrien bunları yaşarken bir polis olan Carrel ile tanışıyoruz. Mesai saatleri dışında uğraştığı bir dava olduğunu anlıyoruz. Carrel'i izlerken de kendimize "Acaba bu dava, Albert ve Adrien'e nasıl etkileyecek?" diye merak ediyoruz. Siyah Kelebekler gizemler barındırdığı için sürpriz bozan vermeden susuyorum.

siyah kelebekler

Siyah Kelebekler dizisini izlerken epigenom ev epigenetik kavramları ile karşılaşıyoruz. Epigenetik, ırsi olup bu unsurların dna tarafından geçmeyen kısmını araştırır. Genler üstü meydana gelen bu kavram epigenetik olarak isimlendirilir. Bir benzer konuyu ülkemizde Zeytin Ağacı dizisinde görmüştük. Ailede yaşanan travmalar, kader çocuklara geçer mi? Toplumumuzdan bir örnek verelim. Yeni doğan çocuğa aile büyüklerinden birinin ismi verildiği zaman "kaderi benzesin/benzemesin" diye ekleme yapılır. Bilimsel tarafını bilmem ama sosyolojik olarak "elma ağacının altına elma düşmez" diyerek özetleyebiliriz sanırım. Siyah Kelebekler izlerken buna şahit oluyor.

Fransız yapımlarına pek aşina olmadığım için oyuncular hakkında öncesinden bir bilgim yok. Yalnız Adrien rolündeki Nicolas Duvauchelle, Solange rolündeki Alyzée Costes ve Albert rolündeki Niels Arestrup'u beğendiğimi söyleyebilirim.

Uyanma yaşatan bir dizi

Siyah Kelebekler izleyicide derin bir katarsis uyandıran yapım. Yunanca kökenli arınma anlamına gelen bu terim ile ilk defa Platon'un Devlet eserinde karşımıza çıkar. Eserdeki trajedinin okuyucuya veya izleyiciye geçmesi ve etkilemesi anlamına gelir. Bastırılan duygular, anılar anlatma, ağlama gibi açığa çıkabilir. Diziyi izlerken bazen kendimizi kimin yerine koyacağımızı karıştırıyoruz.

Siyah Kelebekler mini dizi. Yani yaklaşık 45 dakikalık 8 bölümden oluşuyor. Şiddet ve cinsel içerikli sahnelerin olduğunu söylemeden yazıyı bitirmeyelim.

Siyah Kelebekler dizisinin konusu, kurgunun işlenişi ve finali ile şansı hak ediyor. Benden tavsiyesi.

Dizinin karavan puanı, 3.5.