Tuna Tanyolaç

TaNYoLi

Pandemi nedeniyle ara verilen Singapur GP iki yıl aradan sonra geri döndü. Verstappen için matematiksel şampiyonluk şansı varken işler tamamen farklı gelişti. Bu mevsimde günlük %50 yağış ortalaması olmasına rağmen yıllardır kuru zeminde yarışlar izledik. Fakat bu sefer hem sıralama turlarını hem yarışı yağmur etkiledi. Zaten kuru şartlarda da zorlayıcı olan pist iyice zor hale geldi. Gece yarışı olduğu için yağmur dursa da pistin kuruması fazla zaman aldı. Lastik konusunda riskli seçimler de oldu ve sonunda temkinli olanlar karlı çıktı. Yarış 2 saat kuralı ile son buldu.

Verstappen şampiyonluğu erteledi

Singapur GP' de Verstappen için az da olsa şampiyonluk şansı vardı. Fakat ıslak zemindeki sıralama turlarında lastik ısıtması için fazla tur atmak gerekiyordu. Son hakkında zorlaması gerekirken takım isteğiyle pite döndü. Çünkü yeterli benzini kalmamıştı. Bu onu sekizinci sıradan başlamak zorunda bıraktı. Hem pist hem koşullar onun alışıldık yükselmesi için uygun değildi. Bu ortamda ikinci başlayıp ilk viraja önde giren Perez hatasız sürüşle liderliği hiç bırakmadı. Son turlarda artan baskıyı iyi idare eden Meksikalı damalı bayrağı en önde gördü. Baskı idaresi ve liderliği iyi kullanması şampiyon pilot seviyesindeydi.

Ferrari'den yine galibiyetsiz pole

Singapur GP' de Ferrari'nin hızı zaten yeterliyken Verstappen'in gerilerde kalması da yeterli olmadı. Startta Leclerc'in liderliği kaptırması bu koşullarda normal sayılabilir. Fakat Ferrari için en önemli şans pitlerde oluşacakken bunu yine yavaş pit stopla öldürdüler. Çünkü pistteki hızlarının atak yapmak için yeterli olmadığını gördük. Yavaş pit olmasaydı Perez' in önünde kalabilirlerdi. Sainz ise podyuma çıkarak bence elinden geleni yaptı.

Mercedes için kötü hafta sonu

Singapur GP' de Cuma kuru zemindeki antrenmanlarda Mercedes'in hızı gayet iyiydi. Hatta Hamilton pole için aday gibi duruyordu. Tüm kariyer yıllarında en az bir pole pozisyonu elde etme istatistiği için iyi bir fırsat olacaktı. Fakat Cumartesi ve Pazar ıslak zemin zaten lastik ısıtma problemi yaşayan takım için tuz biber oldu. Q2' de elenen Russell için motor değişim stratejisi mantıklıydı. Fakat medium lastik kumarı geç etki yarattı ve yeterli avantaj oluşmadı. Hamilton ise kendi hatası ile belki de podyum kaçırmış oldu.

Değinmeden olmaz

Singapur GP' de 350. yarışına çıkan Alonso iyi start pozisyonu ile umut vaat etmişti. Hem motor dayanıksızlığı hem de kendi şanssızlığı birleşince yarış dışı kaldı. 12 ve 14. sıradan başlayan Aston Martin pilotları 6 ve 8. bitirerek iyi iş çıkardılar. 16. başlayan Ricciardo ise 5. olarak bu sezon en iyi derecesini elde etti. McLaren Alpine' e karşı kazançlı çıkmış oldu.