Netflix’in Norveç yapımı dizisi Ragnarok ikinci sezonu ile sevenleriyle buluştu. Heyecanlı bir yerde sezon finali yapan dizi nasıl devam etti? İlk sezonda neler olmuştu? Hadi atlayın karavana İskandinav Mitolojisi’ne seyahat edelim.
Öncelikle Ragnarok dizisi tamamen İskandinav Mitoloji’si üzerine kurulduğunu söylememde fayda var. Mitolojik karakter, unsur ve olaylar günümüze modellenmiş. Bu modelleme yapılırken mecburen biraz basite inilmiş. Durum böyle olsa da fazla göze çarpmıyor. O yüzden anlatacaklarım genelde bilinen şeyler. Genelde sürpriz bozana yer vermem ama ağzımdan kaçan olursa affola.
Ragnarok nedir?
Aslında Ragnarok tanrıların kıyamet günü anlamına gelir desek yanlış olmaz. Bunu Marvel de sinemada işledi. Ragnarok'un yaşanması için öncesinde bazı olayların olması gerekiyor. İşte biz bu olayların oluşmasına şahit oluyor ama kadim eski dünyada değil günümüz zamanında.
Ragnarok dizisi bir kadının iki çocuğu ile birlikte kasabasına dönmesi ile başlıyor. Yıllar önce kocasını kaybeden yalnız kadın son liman olarak evine dönüyor. Dönüşü sonrası kasabada bulunan bir fabrikada çalışmaya başlıyor. Fabrika Jutul ailesine ait. Fabrikanın sahibi ise eskiden arkadaşı... Buraya bir yıldız koyalım çünkü çok önemli. Sürpriz bozan kısımda nedenini anlayacaksınız.
Aile kasabaya döner dönmez yaşlı bir kasiyer kadın, kadının büyük oğluna -yani Magne’ye- dokunuyor ve oğlanda farklı değişimler oluyor. Disleksi ve sosyal problemleri olan çocuk bir anda güçleniyor. Gözlüklerini atıyor, metrelerce ileriye eşyaları fırlatabiliyor, enerjisi bitmeden koşuyor ve ne kadar ağır olursa olsun her şeyi kaldırıyor.
Yeni yaşamlara alışmak hep zordur
Annesinin çalışmaya başladığı fabrika ise çevreye zarar veriyor. Jutullar Edda kasabasına hâkim olmuş durumda. Aslında verdiği zarar bilinmesine rağmen sağladığı ekonomik unsurlar yüzünden göz ardı ediliyor. Çünkü iş imkanı sağlıyorlar, hayır işlerine yardım ediyorlar hatta okul bile Jutullar’ın. Fabrika buzulları eritiyor, çevreye zehir saçıyor. Bu yüzden hayvanlar ölüyor. Bunu açığa çıkarmak isteyen bir kız ise kaza(!) sonucu ölüyor. Bu ölüm Magne’yi oldukça sarsıyor ve ölümü araştırmaya başlıyor. Bu araştırmalar sonunda kendisini de keşfediyor.
Magne kendini keşfederken Jutullar’ın dev olduğunu, kendisinin ise Thor olduğunu fark ediyor. Zaten Magne’yi görür görmez “Bu garanti Thor’dur” diyorsunuz. Çünkü bariz bir şekilde belli. Her ne kadar Marvel, Loki’yi Thor’un kardeşi olarak lanse etse de genel sav Odin’in kan kardeşi olduğudur. Ben de kitabım olan Mistik Konağın Koruyucuları’nda bu şekilde işledim. Ama burada Loki karşımıza yine Thor’un kardeşi olarak çıkacak. Biraz önce yıldız koyduğumuz yer aklınıza gelsin. Dizinin adı Ragnarok olunca ve dizide devler, Thor olunca elbette Loki de olacak. Onu da zaten Magne’nin kardeşi Laurits’i görünce tahmin ediyorsunuz. Gerek davranışları gerek fiziki görünüşü size bu intibayı uyandırıyor.
Ragnarok ilk sezonunda Magne ve Vidar’ın büyük kavgası ile son buluyor. İkinci sezon kaldığı yerden başlıyor. Kavgaya ara verip uzaklaşıyorlar. Magne yine bir keşfe çıkmak zorunda kalıyor. Tek başına dört dev ile başa çıkamayacağı için kendisine savaşçılar arıyor. Kendi Valhalla savaşçılarını bulmaya çalışıyor. Bu arada meşhur çekici Mjolnir’i de bulmaya çalışıyor. Tüm bunlar olurken kardeşi Laurits namı diğer Loki ile de sürtüşüyor. İkilemde kalıyor. Büyük savaş öncesi Arnavut kaldırımı yapılır gibi taşlar özenle yerleştiriliyor.
Başta gençlik dizisi olmasına rağmen kendi kitlesini edindi
Ragnarok bir gençlik dizisi olmasına rağmen bence başarılı ve eğlenceli bir yapım. Bunun yanı sıra verdiği alt metinler çok başarılı. Eskiden devlerin insanlara doğrudan zarar verirken günümüzde ekonomik olarak ve çevreyi kirleterek zarar vermeleri çok hoşuma gitti. Magne disleksi ve problemleri olan bir çocukken bir kahramana dönüşmesi küçük bir “Her Çocuk Özeldir” göndermesi oldu.
Ragnarok'da takıldığım noktalar da var. Mesela Magne her yere koşarak gidiyor. Tamam dizide iki keçinin çektiği uçan bir araba beklemiyoruz ama koskoca Thor’u Forrest Gump gibi yapmışlar ki bu da garip olmuş.
Ragnarok dizisinin finali nasıl olur bilmem ama benim aklıma “Nerdesin Firuze?” geldi. Sanki oradaki gibi psikiyatr koğuşunda oturmuş hastalardan birisi kalkıp “Ben Thorum, ben Odinim, ben Tyr’im” diyecek. Loki Jormungand’ı denize saldı. Ben de Mistik Konağın Koruyucuları’nın ikinci kitabında onu denizden çıkartmıştım. Ama size dedim değil mi mitolojiye ilgim olduğunu? Bu sadece İskandinav Mitolojisi için geçerli değil; tüm mitolojiler ilgim dâhilinde. Sırada Fenrir ve Hell var. Zaten Hell geldiği zaman Ragnarok başlayacak. Heyecanla beklemede kalalım o zaman.
Dizinin karavan puanı,