Gizem, suç ve bilmece her çağda insanoğlunun ilgisini çeken edebiyat motifleri olmuştur. Hem sözlü hem de yazılı metinleri incelediğimizde, bir tür olarak tanımlanmadan önce polisiye romanın izlerine rastlamak her çağda mümkün.
Edebi olup olmadığı tartışmalarıyla birlikte ortaya çıkan polisiye edebiyatı en çok okunan tür olmuştur. Polisiye roman toplumsal algılara ve değişimlere uyum sağlayarak alt türlerde eserler (kara roman, gerilim romanı, sorun-roman) üretebilmiş ve özellikle üç ülkede (ABD, İngiltere, Fransa) edebî bir tür olarak günümüze kadar varlığını sürdürmüştür.
Öncesi dönemlerde edebiyat çevreleri ve eleştirmenler tarafından edebî bir tür olarak kabul edilmeyen, ciddiye alınmayan ve dışlanan polisiye roman; günümüzde klasik aynı değerde ilgi görmüş, üniversitelerin ve eleştirmenlerin inceleme konusu olmuştur.
Polisiye edebiyatının bu başarısında ülkelere ve kıtalara yayılmasında, özellikle Fransız yazarların rolü göz ardı edilemez. Fransa’da en çok okunan tür olan polisiye roman, sinema endüstrisinin desteğini de alarak dinamik yapısını zenginleştirmeye devam etmiştir.
Fransız edebiyatında polisiye romanın en etkili örneklerini Jean-Christophe Grange vermiştir. Korku roman yazarlarının başarılı bir temsilcisi olan Grange’ın anlatımındaki sıra dışılık, romanlarının karanlık ve karmaşık yapısı birçok yazarı bu türde roman yazması için cesaretlendirmiştir. Gazeteci kimliğinden dolayı Grange bir çok ülkeyi dolaşmış ve ciddi düzeyde bilgi birikimine sahip olmuştur.
İlk romanını 1994’te yayımlayan Grange’ın eserlerinin en belirgin özellikleri, polisiye vakanın dışında yarattığı etkileyici ve çok katmanlı edebi atmosferi; romanı oluşturan olayların detaylarla işlenmesi; her kitabında farklı ve etkileyici bir kurgu yaratmayı başarmasıdır. Titiz betimlemeleri ve özenle seçtiği edebî metaforlar sayesinde yarattığı her hayali gerçeğe en yakın haliyle sunuyor.
Dinler, inanışlar, kültürler, gelenekler... Bütün bunları karanlık bir gerilimle harmanlayıp üst düzey bir anlatımla okurlarına sunuyor. Romanları yirmiden fazla dile çevrilen Grange’ın bazı kitapları (iyisiyle-kötüsüyle) filme uyarlanmıştır (Kızıl Nehirler, Kurtlar İmparatorluğu, Taş Meclisi). Ülkemizde de epeyce Türk okuru hayranı olan Grange, şüphesiz polisiye edebiyatı tarihinde çok değerli bir yere sahip.
Grange’ın Eserleri:
- Leyleklerin Uçuşu
- Kızıl Nehirler
- Taş Meclisi
- Kurtlar İmparatorluğu
- Siyah Kan
- Şeytan Yemini
- Koloni
- Ölü Ruhlar Ormanı
- Sisle Gelen Yolcu
- Kaiken
- Lontano
- Kongo’ya Ağıt
- Ölüler Diyarı
- Son Av
- Küllerin Günü
- Mermer Adam