Öznur Biçer

Değişik bir kitap kurdunun günlüğü.

Birçok tartışmaya sebep olan Playstation Portal’ın incelemesine hepiniz hoş geldiniz! Paylaştığım andan itibaren paramı boşa harcadığımı, saçma bir ürün olduğunu ve hatta bunu aldığım için zeka seviyemin düşük olduğunu (tüm hakaretleri iade ediyorum bu arada) söyleyen onlarca insan oldu. Hadi gelin artılarına ve eksilerine birlikte bakalım.

Playstation Portal Nedir?

15 Kasım 2023’te piyasaya sürülen tam adı Playstation Portal Remote Player olan bu cihaza PS5’in taşınabilir hali diyebiliriz. Kullanabilmeniz için bir adet PS5’e sahip olmanız ayrıca Playstation’ı açık ya da dinlenme modunda tutmanız gerekiyor. Uzaktan oynama özelliğini kullanabilmek için de konsol üzerinden Ayarlar > Sistem > Uzaktan Oynama sıralamasını takip ettikten sonra Uzaktan Oynama'yı Etkinleştir’e basmanız yeterli. Dinlenme modundayken oynayabilmek için ise Ayarlar > Sistem > Güç Tasarrufu > Dinlenme Modunda Kullanılabilen Özellikler öğesini seçin, ardından İnternete Bağlı Kalın ve PS5 Sisteminin Ağdan Açılmasını Etkinleştir öğelerini açtığınız takdirde oyunlarınızı dinlenme modundayken de oynayabileceksiniz.

Ps Portal Genel Özellikleri, Artıları ve Eksileri

Peki Portal’ı nasıl kullanacağız? Ne yazık ki Portal’ı ve dolayısıyla Playstation 5'i uzaktan açma gibi bir seçeneği yok yani PS5 neredeyse onu açıp ondan sonra kullanmaya başlayabilirsiniz. Benim açımdan en büyük eksisi bu oldu diyebilirim, dışarıdayken kullanabilmek için evden birisine Playstation’ı açtırmam ya da çıkmadan kendim açıp dinlenme moduna almam gerekiyor. Bu gerçekten çok büyük bir eksiklik, bence konsolu kapatabildiğimiz gibi açabilmemiz de gerekiyor.

Evet dışarıdayken kullanmaktan bahsettik… PS5 açık olduğu ve stabil bir internete sahip olduğunuz sürece istediğiniz her yerde, farklı bir şehirdeyken bile kullanabilirsiniz. Çok yüksek hızlı internete ihtiyacınız yok, saliselik donma/görüntü kalitesi düşme dışında genelde ortalama bir internet yetiyor. İnternetiniz aşırı kötüyse zaten sosyal medyaya bile giremeyeceğiniz için Portal’ı suçlamaya gerek yok bence bu konuda. Ancak… Eğer yolculukta falan kullanmayı düşünüyorsanız işte o biraz zor. Hem iş yerimde hem de yolculuk yaparken denediğimde sabit bir yerde sorunsuz çalışan cihaz yolculukta çok fazla donmaya, görüntü kalitesi düşmeye başlıyor. O yüzden yolculuk esnasında oynamaya çalışmanızı tavsiye etmiyorum.

Şarj konusuna gelecek olursak, kutunun içinden bir adet Type-C kablosu çıkıyor. İsterseniz Playstation’a bağlayarak isterseniz Type-C şarj cihazıyla şarj edebilirsiniz. Ben kendi telefonumun şarj cihazını kullanmayı tercih ediyorum, yaklaşık olarak 2 saatte (şarj yüzdesi 0’dı) tamamen şarj oldu. Kullanım süresini tam olarak ölçmedim ancak gönül rahatlığı ile minimum 6 saat diyebilirim. Ben ışıklarını ve titreşimini en aza indirdim. Ayrıca oynarken de şarj edebilirsiniz ki bence kullanırken bile bu kadar hızlı şarj edebilmesi gerçekten muazzam. Cihazda ısınma problemi olmuyor.

Konfor kısmına gelecek olursak ekrana sahip olması sebebiyle bir miktar ağır. Havada tutarak oynadığımda bir süre sonra kollarım ağrımaya başladı. Ben de bu sorunu yastıkla çözdüm. Kucağıma yastık koyarak onun üzerinde oynamaya başladım ve artık bu sorundan da eser kalmamıştı.

Cihazın ayrıca bir hafızası yok, sadece ve sadece kendi ekranına PS5’i yansıtıyor (PS4 desteklenmiyor.). Yani oyunları Portal’a indireyim sonra oynarım gibi bir durum yok. İnternet şart! Sadece PS5’ine indirdiğiniz ve orada var olan oyunları oynayabilirsiniz.

Bir ana hesabınız olmalı, uzaktan oynamayı oradan açıp oynayabilirsiniz. Hesap değiştirme olmuyor, sadece tek bir hesaba giriş yapabiliyorsunuz. Şayet başka bir hesabınız ya da kardeş hesabınız falan varsa ne yazık ki giriş yapamazsınız.

Diğer bir eksisi ise kulaklık. Sadece Playstation’ın kendi ürettiği Playstation Link adı verilen kablosuz kulaklığı destekliyor. Kendi ses kalitesi gerçekten iyi olsa da zaten bir sürü para bayıldığımız bir cihaz için ayrı kulaklık almak gerçekten çok saçma.

Peki Almayınca Bir Yerimiz Eksiliyor Mu?

Hayır.

Cihazın tek özelliği zaten dualsense ve bir ekranın (8 inç) ortak noktada buluşması. Ben aile evinde yaşadığım ve oyun oynamak için televizyon sırası beklemem falan gerektiği için küçük taşınabilir bir şey olan bu cihaz bana çok mantıklı geldi. “Bi’ televizyon alamadın mı beee!” diyen arkadaşlarıma da selamlar. Tabii ki çok ucuza televizyonlar var ancak… Hem çok kaliteli değiller (ki daha birkaç ay öncesine kadar 10 senelik televizyonda çok düşük grafiklerle oynuyordum) hem de televizyonu koyacak bir yer ayarlamak gerekiyor. Ben çok uzun zamandır yatarak oynama hayali kuruyordum o yüzden evet benim için en mantıklı cihaz buydu. Ve hayır paramı çöpe attığımı düşünmüyorum.

Peki bu bir ihtiyaç mı?

Duruma göre değişiklik gösteren bir şey bu. Benim gibiyseniz bir ihtiyaç, yatarak oynamak istiyorum diyorsanız bir ihtiyaç, evin farklı bölgelerinde elimde dolaşarak oynamak istiyorum diyorsanız ihtiyaç. E benim kendime ait televizyonum, monitörüm var her istediğimde zaten oynayabiliyorum diyorsanız tabii ki almanıza gerek yok (yatarak televizyona bakmaya çalışmadan rahat rahat oynamak mükemmel bir şey bu arada yani her türlü ihtiyaç bence).

Cihaz tamamen Remote Play uygulamasını kullanarak çalışıyor. Eee bunu telefon, tablet, bilgisayardan zaten kullanabiliyoruz dediğinizi duyar gibiyim. Haklısınız da. Fiyatı da ne yazık ki yüksek (11 ile 15 bin arasında satılıyor.). Ancak az önce de söylediğim gibi dualsense ve ortalama boyutta bir ekranın birleşmesi her halükarda daha rahat. Evet tipi çok çirkin, kolu ikiye bölüp arasına ekran koymuşlar. Ama iç güzellik dış güzellikten çok daha önemli bence. Ps5’in endamı yeter zaten.

Aldığımdan beri The Witcher 3 Wild Hunt, A Plague Tale Innocence ve Kena: Bridge Of Spirits oynadım. Hepsinde görüntü muazzam canlı ve oynanış akıcıydı. 8 inç’lik LCD ekrana, 1080p maksimum çözünürlük ve 60Hz tazeleme oranına sahip olan bu cihaz benim için kurtarıcı oldu. Kesinlikle alın ya da sakın almayın gibi cümleler kuramam ancak bu bilgiler ışığında ilginizi çekiyorsa tavsiye edebilirim.

Cihaza puanım 8/10.