Gamze Erdem Özcan

We <3 Kargala

Taze Kitap'tan harika bir masal kitabı ile karşınızdayım. Ayşegül Dede'nin eski zamanlardan bu yana söylenegelen masalları derleyerek yazdığı, Büşra Çakmak ve Sümeyye Eroğlu'nun resimlediği "Masal Mutfakta" okuyucusunun hem gözün, hem gönlünü hem de midesini doyuruyor. Kitabın kapağından sayfalarını açtığınız her hamlede masalların dünyasına renkli mi renkli bir yolculuğa çıkıyorsunuz. 8 masal ve her biriyle ilişkili 8 tarif. "Kırık Leblebi" nin sonunda görselleriyle bile dikkat çeken "Leblebili Puding" tarifi var mesela. 96 sayfalık karton kabartmalı kapağı ile elinize aldığınızda kitabın sıcaklığı içinize işliyor.

Kaliteli zaman fırsatı

Biz ebeveynler en çok çocuklarımızla verimli vakit geçirememekten, vakit bulunca da "acaba ne yapsam?" diye arayışa girmekten çok da kaliteli vakit geçiremediğimizden şikayet eder dururuz. Verimli ve keyifli vakit için ise hem eğlencenin, hem lezzetin hem de biraz bilim için kendimizi hiç yormadan elimizin altındaki bir laboratuvardan faydalanmaya ne dersiniz? Evet; o laboratuvar evimizin içinde, vaktimizin önemli bir bölümünü geçirdiğimiz "mutfak". Çocuklar yeni deneyimlere, keşiflere ve ortaya bir şey koymaya bayılırlar. Anne ve babalarıyla birlikte anılar biriktirebilmek adına çok güzel bir fırsat kitabımız.

Önce okumaların yapıldığı üzerine sohbet edildiği ardından tariflerin uygulandığı bu harika anıyı çocuklarımıza hediye etmenin en güzel yolu sanıyorum.

Neden hayal gücü?..

Düş gücü, insanoğlunun sahip olabileceği en büyük zenginliktir. Hayal kurmak, insanın kendisiyle beraber tüm toplumun ve dünyanın da halihazırda süregiden durumundan hoşnut olmadığını, başka türlü bir hayat arzuladığını ve başka türlü bir hayat için mücadele ettiğini gösterir.

Bizi göklere çıkaran hayaller, bizce on bin gerçekten daha değerlidir.

A. Puşkin

İşte çocukların hayal güçlerini geliştiren en önemli kaynaklar ise çocuk edebiyatı ürünleridir ve onların içinde de en önemli yere sahip olan masallardır. Dinleyen, onları canlandıran, ilişkili etkinlikleri ebeveynleriyle yapan çocuklarda belirgin farklılıklar gözlemlenir. Bunlar daha geniş hayal gücü, esnek, uyumlu, becerikli, dil konusunda yetkin olma gibi becerilerdir. Bunun yanında derslerinde daha başarılı, daha paylaşımcı olurlar. Ayrıca bu yolla çocukların anne ve çevre ile daha yakın ve güvenli ilişki kurabilme becerilerinin yüksek olması da göz ardı edilmemelidir.

Ayşegül Dede kimdir?

İstanbul doğumlu yazarın, çocukluğu hayaller kurarak, masallar uydurarak, resimler çizerek geçti. En sevdiği şey babasının ona aldığı çocuk tiyatrosu kasetlerini dinlemekti. Saatler boyu dinlediği bu kasetler onun mesleki tohumları oldu. Üniversitede İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünü "Masallarda Sembol Dilinin Görüntüleri" üzerine yazdığı teziyle bitirdi. Hala masalların eğitim, sanat, edebiyat ve iletişim alanları üzerine araştırmalar yapıyor. Kendi kurduğu "Kidsnook Masal Akademisi"nde eğitim ve atölye çalışmalarına, anlatmaya, yazmaya, çizmeye devam ediyor.

Haydi mutfağa!

Evde çocuğu ile vakit geçirmek isteyen anneler ve babalar için evin en güzel yeri mutfaktır. Kendi deneyimlediği tarifleri iştahla tüketmesinin yanında, sorumluluk alma, sıcak ve güvenli anılar biriktirmesine de fırsat tanımış oluruz. Ülkece karantinaya girdiğimiz hafta sonu dışarı çıkma yasaklarının olduğu dönemde kitaptan ziyadesiyle istifade etmiş bir anneyim. Ayrıca aynı kitabın masallarını canlı derslerde anlatıp; sonrasında tarifler için aile zamanı ödevleri vermiş ve keyifli vakit dönüşleri almış bir öğretmenim. En çok bu yüzden, ısrarla kitaplığınızda bulunması gereken bir kitap olduğunu söylüyorum. Bunun yanında küçük yaşlarda çocuğunuzu masallarla tanıştırıp sizin okuyabileceğiniz; 6 yaş üstünde çocukların keyifle ellerinden düşürmeyecekleri hem okuma hem mutfak hem de eşsiz bir anı kitabı olacak.

Masal bilgeliktir. Ondan zevk almamanın nedenini, duygularımızın körelmiş olmasında aramalıyız.

Goethe
https://youtu.be/81QhgHd9vME