Sinema & TV

Lidia Poët'in Hukuk Mücadelesi incelemesi: Güçlü Bir Kadın


Lidia Poët'in Hukuk Mücadelesi başarılı ve güçlü bir kadının hayat hikayesine dayanan Netflix dizisi. "Güçlü toplum ancak güçlü kadın ile var olur." derim hep. O yüzden bu haftaki durağımız Lidia Poet ve hayatı oluyor.

Lidia Poët'in Hukuk Mücadelesi dizisine hukuk fakültesinden yeni mezun olan genç bir kadın ile tanışarak başlıyoruz. Lidia Poët fakülteden mezun olduktan sonra mesleğini icra etmek için baroya kayıt olmuştur. Aldığı davalarda da başarılıdır. Erkek avukatlardan daha az para almaktadır. Hem başarısı hem aldığı ücret yüzünden yavaş yavaş isminden söz ettirmeye başlar. Tam bu sırada erkek avukatların itirazı ile barodan kaydı silinir. Çünkü onlara göre avukatlık erkek mesleğidir.

Lidia Poët çaresiz bir şekilde avukat olan abisi Enrico'nun yanına taşınır. Evde abisi, yengesi, yeğeni ve yengesinin gazeteci kardeşi ile yaşamaya başlar. Enrico'yu sekreteri olmak için ikna eder. Amacı hem mahkeme salonlarından uzak kalmamak hem de temyiz ile tekrar baroya kaydolmaktır.

Gerçek hayat ve kurgu ayrımı

Lidia Poët'in Hukuk Mücadelesi gerçek hayata dayanan kurgu bir dizi. Dizide Lidia Poët'in avukat olması, barodan ihraç edilmesi, kısa sürede halkın kendine destek olması gerçek. Jacopo ve Enrico ile Sherlock Holmes vari cinayetleri çözmesi ile kurgusal kısım. Kurgunun, gerçek yaşam hikayesi ile güzel birleştirildiği ve dizinin izlenilirliğini arttırdığını rahatlıkla söyleyebilirim. Olayların çözümü anlatılırken canlandırma sahnesi ile desteklenmesi düşünülebilirdi.

Lidia Poët'in Hukuk Mücadelesi dizisini izlerken basının -ki o zamanlar gazetenin- toplum üzerinde ne kadar etkili olduğunu görüyoruz. Bir davada burnundan kıl aldırmayan mahkeme heyeti küçük bir haber için geri adım atıyor. Ayrıca Lidia Poët hakkında başlayan bir haber dizisi tüm ilgileri ona çekiyor. Bu sayede toplumsal bilinç oluşmaya başlıyor. Günümüzde de basının halk üzerinde ne kadar etkili olduğuna şahit oluyoruz. Suçlu, kahraman olarak lanse edilebiliyor. Önemli olan haberin nasıl yapıldığı.

Lidia Poët'in Hukuk Mücadelesi

Kostümler, mekan ve müzik

Dizinin çekildiği dönem yani 1881'li yılllar düşünüldüğü zaman kostümler ve ev dekorları oldukça başarılı. Aynı şekilde Torino'nun çehresi de döneme uygun aktarılmış. Sinematografik açıdan da diziyi beğendim. Tek bana uyumsuz gelen kısım dizinin müzikleri oldu. Farklı tarzda müzik seçilebilirdi.

Lidia Poët'in Hukuk Mücadelesi İtalya yapımı bir dizi. İtalyan oyunculara pek aşina değilim. Hepsini bu dizi sayesinde tanıdım. Lidia Poët rolü ile Matilda De Angelis'i görüyoruz. Ben gerçek Lidia'ya benzetemedim. Matilda'nın oyunculuğunu ise beğendim. Özellikle jestleri çok başarılı. Jacopo Berberis karakteri ile Eduardo Scarpetta karşımıza çıkarken, Enrico rolünde de Pier Luigi Pasino var.

Aslında Lidia Poët'in hayatının ilgi çekmesi çok önemli. Netflix belki bundan sonra diğer güçlü kadınların yaşamını da ekrana taşıyabilir. Mesela Nobel Ödülü'nü alan ilk kadın bilim insanı Maria Curie, 9 dil bilen ve "Bana karşı zafer kazandırtmayacağım." diyen Kleopatra, İlk kadın pilotumuz Sabiha Gökçen, İlk kadın doktorumuz Safiye Ali bence güzel dizi veya film projeleri olurdu.

Kadınların hayatı hep zor

Tarihte kadınlar hep zorluklar ile karşılaşmıştır. Eğitim, iş, sosyal hayatta gün yüzü görmemişlerdir. "Kadınlar bu işi yapamaz." diyenler mi ararsınız "kızların okulda ne işi var?" diyenleri mi? Hal böyle olunca insan tam tersini düşünmeden edememiş. Yaşar Kemal kimliklerin tersine döndüğü eseri olan Tersine Dünya'da bunu çok güzel kaleme almış. Kitabın uyarlaması bir film de mevcut.

Lidia Poët'in Hukuk Mücadelesi

Güçlü kadınları konu alan eserleri seviyorsanız Jane Eyre'yi listenize ekleyin. Bağımsız, güçlü ve feminist bir karakter. Fantastik bir okuma istiyorsanız Ben, Kirke tam size göre. Kirke de çok güçlü ve ailesi tarafından hor görülen bir kadının öyküsünü anlatıyor. Aradığınız Türk Edebiyatı ise Leyla Erbil'in Tuhaf Bir Kadın kitabı tam size göre. Erkek egemen bir toplumda bir kadının var oluş mücadelesini anlatıyor. Damızlık Kızın Öyküsü, Anna Karenina aynı konsepte listenizde olması gereken diğer kitaplar.

"Güçlü toplum ancak güçlü kadın ile var olur," dedim yazının başında. Çünkü ilk eğitimi veren kadındır, annedir. Eğitilmiş toplum ise muasır medeniyetler seviyesine çıkmış toplumdur. O yüzden Mustafa Kemal Atatürk, Türk kadınına çok önem vermiştir.

Otobiyografi ilginizi çekiyorsa, izlerken gizemler içinde polisiye suç da çözmek istiyorsanız Lidia Poët'in Hukuk Mücadelesi tam size göre bir dizi.

Dizinin karavan puanı,

????
https://youtu.be/KyIeHa0zvXM
Bu yazıyı kargala!
0 Yorum