Kurak Günler metafor içinde metafor barındıran ve birçok ödüle layık görülmüş Emin Alper filmi. Film Netflix kütüphanesinde yerini aldı.
Kurak Günler, genç bir savcı Emre'nin taşrada yaşadıklarını konu alıyor. Emre taşraya ilk defa gelen yeni atama bir savcıdır. Taşranın sorunları, insanları hakkında pek bilgisi yoktur. Bu yüzden herkese temkinli yaklaşmaktadır. Hatta belediye başkanının yemek davetini bile çok defa geçiştirir. Hakime hanımın sözünü dinleyen Emre davete icabet eder.
Bir süre sonra belediye başkanının işi çıktığı için gider. Emre, başkanın oğlu Şahin ile kalır. Şahin'in belediye başkanının oğlu olduğunu yemek masasında öğrenmiştir ve hoşuna gitmemiştir. Çünkü Şahin ile sabah küçük çaplı bir sürtüşme yaşamışlardır. Gecenin sonunda Emre'nin korktuğu başına gelir. Masada sarhoş olur. Bu kendince saygınlığının düşmesine neden olmuştur.

Korkulanın Başa Gelmesi
Emre sabah kendine geldiğinde gece hakkında pek bir şey hatırlayamaz. Parça parça anıları birleştirmeye çalışır. Tam bu anda dün akşam gördüğü bir kızın tecavüze uğradığı haberi gelir. Bu işleri daha fazla karıştıracaktır. Çünkü zanlılar ile en son görüşen kendisidir. Bir de boynunda bir kızarıklık görür. Bu kızarıklık nereden gelmiştir? Bırakan kimdir? Emre'nin cevap bulması gereken sorular çoğalmaktadır.
Emre'nin yaşadığı taşranın adı Yanıklar. Filmin ismi gibi Kurak Günler yaşıyor. Çünkü büyük bir su sorunu mevcut. Yönetimdeki belediye başkanı bu sorunu kendi lehine kullanmaktadır. Bu yüzden ortaya büyük obruklar çıkar. Emre'nin başka sorunu da bu obrukların ve su sorunun üzerine gitmesi ile olacaktır. Bu süreçte kurduğu arkadaşlıklar ise onun için toplum tarafından olumsuz karşılaşılacaktır.
Kurak Günler filmine baktığımız zaman her obruğun bir sorunu bir metaforu temsil ettiğini görüyoruz. Obruklar arttıkça sorunlar da artıyor. Adaletin her kesime aynı işlememesi, zorbalık, kadın tacizi ve tecavüzü, toplumsal yozlaşma, cinsiyetçilik gibi sorunlar sanki Türkiye özeti gibi önümüze geliyor. Özellikle seçim ile ilgili sahneler var ki nokta atışı yapılmış. "Öyle diyorlar" ve "seçimden sonra" imaları özenle seçilmiş. Emre'nin karar vermesi gereken konu yozlaşıp ayak uydurma mı yoksa dik durup değişimi başlatmak mı?
Eleştirel Bir Film
Az önce belirttik Yanıklar Türkiye'nin özeti gibi. Emin Alper de Kurak Günler ile bunu eleştirmiş. Yaşayış tarzı, siyasi görüşü ile söylediği birbirini tutmayan insanları görebiliyoruz. Aynı insanlar adalet terazisinin kendi yönüne ağır basmasını istiyor. Bu yüzden iftira atmadan, karalamadan ve tehdit etmekten geri durmuyorlar.
Taşraya bir öğretmenin, bir savcının, hakimin, doktorun veya hemşirenin gelmesi ile olayların başlaması sinemada çok kullanılır. Cüneyt Arkın'ın Öğretmen Kemal'i ve Tuzak'ı, Hülya Koçyiğit'in Derman'ı bunlara güzel bir örnektir. Taşraya açılan kapı bazen bir at arabası ile olur bazen bir obruk ile. Bazen obruğun başında kara düşüncelere dalarsın bazen çorak tarlaya karşı.

Obruklar yer altı suları karbondioksit birleşimi ile karbonik asit oluşturur. Karbonik asit kireç taşının olduğu yerleri aşındırır ve içeriye doğru çökme meydana getirir. İşte bu çökmeler sonucu oluşan dikey mağaralara obruk adı verilir. Kurak Günler izlerken obruklar yer altı sularının içme suyu olarak kullanılması sonucunda meydana geliyor. Çoğu durumda yaptığımız gibi bu durumda da planlama yapılmamış. Gerçek hayatta da yer altı sularını bilinçsiz kullandığımız için benzer sorunlar ile karşılaşabiliyoruz. Göllerimizi besleyen sular azaldığı için göl suları azalıyor. Konu ile çarpıcı bir örnek verecek olursak Burdur bölgesinde yer altı sularının azalması sonucu hem Burdur Gölü'nün suyu azalmakta hem de İnsuyu Mağarası'nı besleyen sular yok olmaktadır. Çocukluğumda gittiğimde mağarada yüzebilecek alanlar varken şu anda bir avuç su kalmıştır. Ne yazık ki günü kurtarma politikaları dünyamızı mahvetmektedir.
Oyuncu Kadrosu
Kurak Günler oyuncu kadrosuna bakacak olursak Emre karakteri ile Selahattin Paşalı karşımıza çıkıyor. Taşra ile yeni tanışan, ona ayak uydurmaya çalışırken sıkıntılar çeken genç bir savcıyı güzel oynamış. Özetle çektiği bunalımı biz de yaşıyoruz. Küçük yerde ismi çıkan ve kimsenin sevmediği Murat rolünde Ekin Koç var. Oyuncu kadrosunda Ekin Koç'u görünce bir bocaladım. Çünkü onu Bozkır'da Nuri Pamir olarak izlemiştim. İki karakter arası dağlar var. Filmin gizli ana karakteri ise hakime Zeynep olarak karşımıza çıkan Selin Yeninci. Emre'nin iç sesi olup bir nevi savcının savcılığını yapıyor. Emre'nin birleştiremediği parçalar ile yüzleşmesini sağlıyor. Bunları yaparken ona yol yordam gösteriyor.
Kısaca Kurak Günler benim son zamanlarda izleyip çok hoşuma giden yerli yapımlardan birisi oldu. Zaten filmin ödül koleksiyonu oldukça geniş. Açık kompozsiyon resimleri andıran film, Bir Zamanlar Anadolu tadında. Mutlaka izleme listenizde yer almalı.
Filmin karavan puanı,