Gamze Erdem Özcan

We <3 Kargala

"Bazen olur böyle", dediğiniz zamanlar oluyor mu? Ebeveynler olarak modern hayatın koşturmacası içinde kaybolduğumuz zamanlar çocuklarımızla iletişim konusunda zorlanırız. Yetişmemiz gereken yerler, bitirilmesi gereken işler her insanda kaygı yaratır. Böyle zamanlarda endişemiz de artar. Azıcık aklımız karışır. Hatta sesimizin yüksek çıktığı, kızdığımız zamanlar olur. Öyle zamanlar olur ki hareketlenen bebeğimiz tehlikeli bir şeyler yapmak üzereyken de aynı endişe ve kaygıya kapılırız. Bu da bazen sesimizin yükselmesine sebep olur. Başına bir şey gelmesinden korktuğumuzu o an sesimizi yükselterek anlatmaya çalışsak da; o zaman da çocuğumuzun aklı azıcık karışır ve yüksek ihtimalle zihninde beliren soru: "Annem beni seviyor mu?" olur.

Klinik psikolog Mehmet Teber'in Azıcık Aklım Karıştı serisi böyle zamanların uyku zamanlarında okumak için adeta bir ilaç. Seride duygulara yer vermeyi, onları keşfetmeyi öğreniyor çocuklarımız. Annesi ve babası ile güzel vakit geçiren kuzucuk bir gün karnını doyurmak istiyor. Gördüğü otu almak için yüksek bir kayalığa tırmanınca, onu orada gören annesi yüksek sesle tepki verip kızar. Kuzucuğun aklı karışır ve annesinin onu sevmediğini düşünür. Kitap kötü düşüncelerin yerini güzel düşüncelere bırakabilmeyi işliyor. Resimleri ve interaktif tasarlanan olaylar arası sorular ve soruların altında verilen cevaplarla harika bir eser olmuş. Berk Öztürk'ün resimlediği kitap, anlatımı, konusu ve çizimleriyle sıcacık bir atmosferin içine çekiyor.

Psikoterapi kitapları ve bibliyoterapi

Bibliyoterapi terimi ilk kez, "sorunları olan insanların bir kitap etrafında toplanmasıyla yapılan terapi" şeklinde tanımlanmıştır. İlk zamanlarda savaş gazilerinin psikolojik tedavisinde kullanılmıştır. Zamanla bu uygulama, öykü saatleri, hobi ve tartışma klüplerine kadar da genişletilmiştir. Bununla birlikte kütüphanecilere bile bibliyoterapi konusunda eğitimler verilmiştir. Böylece bibliyoterapi bir iyileştirme yaklaşımı halini almıştır. Edebiyatın insan psikolojisi üzerine büyük etkileri olduğunu biliyoruz. Öyle ki kitapların da yer yer birer psikolojik danışman görevi üstlendiği kabul edilmiş. Bunun yanında insanın kendini, kişiliğini tanıması yoluyla kendisine katkı sağlaması da tezler arasında yerini almıştır. Bu bağlamda kişiliğin oluştuğu ilk yıllarda nitelikli çocuk edebiyatıyla tanışmak oldukça önemlidir. Aslında karşılaştığı her kitabın bir bakıma yapılandırı ve önleyici bir görev üstlendiği unutulmamalıdır.

Bibliyoterapi kitapları, karakterler, kurgu ve resimleriyle çocuğun dünyasına hitap eden tarzda olmalıdır. Özellikle de gelişim dönemine uygun olması önemlidir. Ayrıca hayal kurmasına da müsaade etmesini isteriz. Dil ve anlatımda da yine kusursuzluk beklenenler arasındadır. Çocuk kitapları, sağlıklı bir psikolojik yapı için kullanılsa da zor durumlar için daha çok tercih edilir. Boşanma, ölüm, şiddet, doğal afet gibi konularda yazılmış gerçekleri gizlemeden, gelişimine uygun bir dil kullanan ve buna uygun kurguya sahip kitaplardan da yardım alınabilir.

Tüm bu bilgiler ışığında bir gün olur da, çocuğunuzun istenmeyen bir davranışınız yüzünden aklının biraz karıştığını düşünürseniz; gün sonunda birlikte yatağa girip okumak için birebir bir kitap. "Azıcık Aklım Karıştı Annem Beni Seviyor Mu?" zaman zaman aklı karışan tüm çocuklar için Sincap Kitap'tan çıkan iyi bir iyileştirme kitabı.