Züleyha Kork Salantur

We <3 Kargala

Ah Erzurum, soğuk Erzurum! Öğrenciyken soğuğundan yana çok dertliydim ama kabul etmek gerekir ki Palandöken son yıllarda kış turizmi açısından Türkiye'nin en önemli merkezlerinden biri haline geldi. Hem pistlerin uzunluğu hem kar kalitesiyle tercih edilebilir merkezlerden biri. Üstelik Palandökende yaklaşık 5 ay gibi uzun bir süre kar yerde kalıyor. Yani adeta bir cazibe merkezi mi desem? Yok; o kadar da demesem daha iyi ama Palandöken Türkiye'nin en iyi kayak merkezlerinden biri desem abartmış olmam.

New York Times tarafından belirlenen dünyadaki en iyi 41 kayak merkezinin de 18.si Palandöken. Özellikle 2011 yılında 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'na ev sahipliği yaptıktan sonra popülaritesini tam anlamıyla artırdı. Üstelik olimpiyatların hemen öncesinde şehrin çehresi hızlı bir şekilde gelişti ve değişti. Yeni alışveriş merkezleri yapıldı, oteller açıldı, atlama kuleleri ve çeşitli kış spor dallarına özel pistler ve spor salonları açıldı. Aslında "bir nevi cazibe merkezi haline geldi" de diyebilirim. İyi de oldu; çünkü ben 2009 yılında üniversiteden mezun olduğumda şehirde tek bir alışveriş merkezi dahi yoktu. İşte o zamanlar Erzurum gerçekten de dutluktu!

Tam da ülkede kar kış kıyamet ve tatil bir arada denk gelmişken, kendinize ve çocuklarınıza harika bir kayak tatili armağan edebilirsiniz. Üstelik kaymayı bilmeseniz de olur. Çünkü orda size öğretecek hocalar mutlaka bulursunuz ve kayak öyle bir spor ki en fazla iki saatte öğrenmeniz muhtemel. Yani korkacak bir şey yok. Ben bilmiyorum yapamamlık bir durum da yok. Hatta "benim kayak takımım kayak kıyafetim yok" da bir sebep değil. Çünkü ayakkabıdan, eldivenine kadar tüm kayak ekipmanını tesislerden kiralama imkanına sahipsiniz.

Palandöken Kayak merkezi nerede?

Dadaşlar diyarı Erzurum'daki Palandöken'in en sevdiğim diğer tarafı da şehre çok yakın olması. Şöyle ki kafanızı kaldırdığınızda görebileceğiniz mesafede. Hatta özel araca gerek kalmadan belediye otobüsüyle bile dağa çıkabiliyorsunuz. Şehre sadece 4 km uzaklıkta. Bu da demek oluyor ki eğer dağdaki oteller bütçenize uygun değilse şehirde daha uygun otellerde konaklayıp günübirlik kayak için dağa çıkabilirsiniz. Böylece hem Erzurum'un hem kayağın tadını çıkarırsınız.


Palandöken'de pistler

Palandöken en acemisinden en profesyoneline kadar her seviyeden kayak severe hitap ediyor. Hatta hiç sevmeyene de hitap ediyor çünkü kızak keyfi paha biçilemez. Acemiler için acemi pistleri, profesyoneller için de oldukça çetrefilli zor pistleri mevcut. Ejder de bunlardan en meşhuru. Çünkü Palandökenin en yüksek tepesi burası, 3200 metrelik bir zirve.
Palandöken'de 7 kolay, 8 orta, zor ve 4 tane doğal pist var. Bu pistlerde de 10 telesiyej, 1 teleski, 2 baby lift, 1 adet de gondol lift bulunuyor.  Hatta slalom ve büyük slalom yarışmaları için Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) tarafından tescilli iki pist de mevcut. Üstelik Palandöken'deki pistler dünyanın en uzun ve en dik pistleri arasında gösteriliyor.


Ne yesem ne içsem?

Erzurum denilince akla elbette cağ kebap gelir! Mutlaka tatmanız gereken bir lezzet. Yalnız cağ kebapta en önemli husus garsona "dur" demelisiniz. Aksi taktirde siz cağı bitirdikçe tabağınıza yenisini koyuyorlar. Doyduğunuz zaman artık istemediğinizi belirtmeniz gerekiyor. Bu önemli!

Tabii ki bir de kadayıf dolması!.. Çıtır çıtır içi ceviz dolu şerbetli bir kadayıf tatlısı. Ben kadayıf sevmediğim halde kadayıf tatlısına bayılırım. Bence herkes bayılır. O yüzden mutlaka deneyin.

Palandöken'e kayağa gelmişken Erzurum'u da gezmeniz gerekiyor. Çünkü Erzurum gerçekten güzel bir şehir. Tarihi dokusu ve kültürüyle ve soğuğun da etkisiyle iliklerinize kadar işleyecek bir şehir. Erzurum Mustafa Kemal'in ilk kez sivil olarak görev aldığı, ilk milli kararların alındığı, kurtuluşumuz ve bağımsızlığımız açısından büyük bir önem arz eden Erzurum Kongresinin de yapıldığı  bir şehir. Bu yüzden detaylı olarak bir sonraki yazımda hem gezip görülmesi gereken yerlerden hem de tarihinden bahsedeğim.

Siz şimdilik kayak tatili planınızı yapmaya başlayın!