Gamze Erdem Özcan

We <3 Kargala

Bilim ve sanatla ilgilenmeyi, okumayı seviyor ve sevdirmek istiyor musunuz? Gelmiş geçmiş tüm atlas tanımlarını çok geride bırakacak Kafası Değişikler Atlası, sizi ve çocuklarınızı tarihin tozlu raflarında zamanda yolculuk yapmaya çağırıyor. Taze Kitap'tan Dr. Fatih Dikmen ve Zeynep Sevde'nin uzun soluklu çalışmalarının harika bir ürünü olarak piyasaya sürülen atlas, tam bir yaşsız eser.

Hesap makinesini ilk kim buldu? Mikroskobu icat eden ilkokul mezunu kumaşçı kimdi? Heysem, bilim adamı olmak için neden deli numarası yaptı? Beethoven sağır olmasına rağmen nasıl senfoniler yazdı? Galileo niye ev hapsine mahkum edildi? Günde üç öğün yemek yemeyi, kristal bardakları ve gitarı icat eden dahi kimdi? Okuldan nefret eden Marconi nasıl Nobel Ödülü'nü aldı? Bundan 850 yıl önce su döküp havlu uzatan robotlar kimin eseriydi? İcatlarının çalınmasını engellemek için tersten yazan mucit kimdi? Hypatia yaklaşık 1600 yıl önce dünyaya matematiği nasıl sevdirdi? Kafası değişik çalışan 52 isim, onlarca icat ve pek çok ilginç hikaye bu atlasta...

Deli değil, kafası değişik!

Atlaslarını büyük keyifle okuduğum Zeynep Sevde, Kafası Değişikler Atlası için bir soyal medya paylaşımında;

"Kafası Değişikler Atlası'nı hazırlarken en zor geçen kısmı isimleri seçme aşamasıydı. Öncelikle sadece bilim ve sanat alanında kalmaya karar verdik. Sonra da en az 100 yıl önce aramızdan ayrılan insanlar olmasına. Bir insanın öldükten yüz yıl sonra adının hatırlanması onun insanlık tarihindeki öneminin bir tür kanıtı sonuçta. Ama yine yüzlerce isim arasından seçim yapmamız gerekiyordu. Önce branşlara göre, yani çocukların olabildiğince her tür alanı, bilimi, sanatı görebileceği şekilde; sonra da şehirlere göre eleme yaptık. Mesela, İstanbul'dan iki tane isim varsa ama Londra'daki isimlerden biri onunla aynı işi yaptıysa birini eledik. Sonuçta amacımız hem bilim ve sanatın evrenselliğini anlatmak; hem de her türlü kabiliyete, zeka türüne ilham verebilmekti. Seçmesi, araştırması, yazması, çizmesi, tasarımı iki yılda bitti. Çok içimize sindi. O değilde, kitaptaki isimlerle kanka gibi hissediyorum artık. Cezeri, Da Vinci, Descartes, Piri Reis, Tesla, Hypatia, Lubna... Bunlar hep bizim çocuklar. Deli deli işler peşindeler hep. Ama deli değil onlar, kafaları değişik."

Kafası Değişikler Atlası kaç yaşa uygun?

Çocuklarımızın henüz keşfetmediğimiz yönlerini keşfedebilmek için de fırsat sunmak çok kıymetli. Bilim ve sanatla uğraşan bir çok isim ve yaşam öyküsü onlara ilham kaynağı olacaktır. Ayrıca, kendini keşfetmek için fırsat sunacaktır. Son zamanlarda piyasada bilim ve sanat adamlarının yaşam öykülerini anlatan kitaplar çok popüler. Tekrara düşenler ve sadece belli bir yaş grubuna hitap edenler dikkatimi çekenler. Oysa, Kafası Değişikler Atlası ise hiç bilmediğimiz yönleriyle ve her yaştan okurun dikkatini çeken öykülere yer vermesiyle bana göre alanında bir baş yapıt. İrma Zmiric Çetinkaya'nın resimlemeleri ise sizi okurken tam da o tarihe götürüyor. Kitap için 7+ yaş denilse de, küçük yaşlarda da dikkat çekebilir. Ulaşabileceği bir yerde açık bırakıp sayfalarını karıştırmasına izin verdiğinizde, okumanızı isteyeceği sayfalar çıkacaktır. Şimdilik bizim için ( 5 ve 3 yaş), bu sayfalar Edison ve Marie Crue. Sevde'nin de bahsettiği gibi kafası değişik olan bizim çocuklarla, çocuklarımızı mutlaka tanıştıralım.

Dili akıcı ve sade, yaşam öyküleri kısa ve öz olarak, akılda kalıcı şekilde kitaplığınızda yerini almaya değer eserlerden. Bununla birlikte, bir çok etkinlik için de çok uygun bir kitap. Okuduğunuz bilim ve sanat adamı ile ilgili araştırmalar yapabilirsiniz. Bahsi geçen icatlarla ilgili araştırmalar yaparak sohbet edebilirsiniz. Atlasta geçen bilgilerle istek doğrultusunda yarışmalar düzenleyip, bilmeceler uydurabilirsiniz. Bununla birlikte, icat ve sanat eserlerinden minik kes yapıştır minyatürlerini yapma etkinliklerini yapabilirsiniz. Sonuç olarak, büyük küçük her yaşa hitap eden Kafası Değişikler Atlası araştırma, bilgi edinme süreçlerini desteklemek için gerçek bir fırsat kitabı. Keyifli okumalar...