Ramazan ayının vazgeçilmezidir "ramazan pidesi". İftara yakın saatlerde fırınlardan gelen mis gibi kokusu ile büyük küçük herkesi büyüler. Uzun kuyruklarda beklenir en sıcağını eve götürmek için. Peki sofranızın baş tacı ramazan pidesini evde yapmayı düşününüz mü hiç? İnanın vereceğim tarif ile fırından çıkmış o sıcacık lezzetin birebir aynısını -hatta iddia ediyorum daha lezzetlisini- yapacaksınız.

Pide ismi bir çeşit ekmek olan foduladan gelir. Türkler Anadolu'ya geldikten sonra yerleşik kültürün etkisiyle farklı ekmek çeşitleri üretmeye başlamışlardır. Osmanlı döneminde ise pide ve ekmeklerin Topkapı Sarayı'nda, has fırın adı verilen bir bölümde pişirildiği bilinmektedir.
Düşündüğünüz kadar zor olmayan ramazan pidesini bazı püf noktaları var. Öncelikle pidenizin hamuru normal mayalı hamura göre daha cıvık olacak. Bu yüzden şekil vermekte zorlanabilirsiniz fakat mısır unu kullanarak hem daha kolay şekil vereceğiz hem de çok daha lezzetli olacak. Bu yüzden mutlaka mısır unu edinin. Benim tercihim yumurtalı pideden yana bu yüzden üstüne yumurta sarısı sürerek yumurtalı ramazan pidesi yapıyorum. Ama yumurta tercih etmezseniz "şifa" adı verilen un ve suyun kaynatılması ile oluşan sıvıyı da sürebilirsiniz. Fırınlarda yumurtasız tercih ettiğiniz pideler şifa sürülerek yapılanlardır.
Şifanın tarifi: 1 çay bardağı soğuk su ile bir çay kaşığı unu tava içerine koyun. Topak kalmayacak şekilde güzelce karıştırın. Kaynadıktan sonra kapatıp soğumaya bırakın. Pidenizi fırına vermeden önce fırça yardımı ile pidenizin üzerine sürün. Unutmayın ki bu tarif sadece yumurta kullanmayacaksınız geçerli. Hem yumurta hem şifayı pidenize sürmeyin! Pideniz fırından çıktıktan sonra da sürülürse parlaklık verir.
Ramazan pidesi için malzemeler
- 2 su bardağı ılık su (250 ml)
- 3 adet kesme şeker
- 20 gr yaş maya ya da 1 paket kuru maya
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 4 su bardağı un
Üzerine sürmek için;
- 1 yumurta
- 1 kaşık yoğurt
- Pidelerin altına sürmek için mısır unu
Ramazan pidesi yapılışı
Kabınıza ılık su, şeker ve mayayı karıştırıp yaklaşık 5 dk bekletin. Unu yavaş yavaş ekleyin, üzerine tuzu ekleyin ve tuz ile mayanızın bir araya gelmemesine dikkat edin. Yumuşak bir hamur elde edeceksiniz. Bu yüzden unu dikkatli bir şekilde ekleyin. Yoğurduğunuz hamuru bir saat sıkıca kapatıp bekletin.

Mayalanan hamurunuzu un serptiğiniz tezgahta bezeler halinde bölün. Minik pide yapacaksanız yaklaşık 9 parça çıkıyor. Bezelerin üzerine biraz bastırarak açın ve un serpilmiş bir bez arasına alıp yaklaşık 15 dk bekletin.
Pidelerin üzeri için 1 yumurtayı, 1 yemek kaşığı yoğurtla birlikte iyice çırpın. 15 dakika beklettiğiniz bezenin altına mısır unu serip tezgâhınızda istediğiniz ölçüde şekil vererek açın. Çıtır çıtır olması için biraz daha ince açabilirsiniz. Açma işlemini elinizle yapın. Ben orta kalınlıkta yapıyorum. Üzerine yumurta karışımını sürün. Sonra parmaklarınızla son şeklini verip bolca susam ve çörek otu ile süsleyin. Kenarlarından çekiştirip boyunu biraz büyütün.
Fırınınızı önceden 250 dereceye ayarlayın. Pişmesi, kontrollü bir şekilde yaklaşık 15-20 dakika sürüyor.

Bu tarif sizi upuzun pide kuyruklarında beklemekten kurtaracak. Ayrıca ramazan pidesi lezzeti ile sofranızın baş tacı olacaktır. Yapanlara şimdiden afiyet olsun. Hayırlı ramazanlar. Tatlı tercihiniz için akşam çayınızın yanına yakışacak daha önce paylaştığım waffle tarifine göz atın.