Ceren Ceylan

Zülfü Livaneli müzisyen, senarist, yönetmen, politikacı ve yazardır. Yani kendisi bizim için her alanda izi olan büyük bir değer teşkil ediyor. Zülfü Livaneli'nin eserlerinde anlatmak istediklerini anlayabilmek için hayat hikayesini bilmek de büyük önem taşıyor. Livaneli'yi tanımak, fikirlerini tanımaktır.

Ömer Zülfü Livanelioğlu, 20 Haziran 1946 Konya doğumludur. Ailesi Gürcü kökenli olmakla birlikte babası Mustafa Sabri Livanelioğlu, annesi ise Şükriye Livanelioğlu'dur. Aile kavramına oldukça değer veren Livaneli, oldukça kökenli bir aileden gelmektedir. Zülfü Livaneli'nin büyükbabasının babası olan Ömer Bey, Kanuni döneminde Erzurum Beylerbeyi Dulkadirli Mehmet Han'ın (1536-1537) seferinde Artvin'in de içinde bulunduğu bölgeyi ele geçirmesiyle kurulan Livane Sancağı'nın yerel bir yöneticisi olan Yusuf Ağa'nın oğludur. Yani Livanelioğulları'nın soy ağaçları oldukça güçlü bir köke sahiptir.

Zülfü Livaneli, 1964 yılında Ülker Livaneli ile evlenerek ailesini genişletti. Bu evlilikten Aylin Livaneli adında bir kızları oldu. Aylin Livaneli ise müzik ve edebiyat ile ilgilenip 5 albüm, 3 kitap çıkarmıştır. Şu an ise yurtdışında eğitim almaktadır.

Müzik hayatı

Zülfü Livaneli, Ankara Cumhuriyet Lisesini bitirdikten sonra yolu Amerika'ya vardı ve Fairfax Konservatuarı'ndan mezun olan sanatçı, aynı zamanda İsveç Stockholm'da müzik ve felsefe alanında eğitim alarak kendini geliştirdi. Yaz tatillerinde eniştesi genç Livaneli'ye bağlama çalmayı öğretti. İşte asıl Livaneli'nin hikayesi böyle başlamış oldu. Zira bağlama artık onun en yakın dostu ve sırdaşı olacaktı.

İlk albümünü 1973'de (Chants Révolutionnaires Turcs), son albümünü ise 2016'da (Livaneli 50. Yıl) çıkardı. Bu yaklaşık 50 yıllık zaman diliminde birçok sanatçıyla çalıştı. Zira; Joan Boez, Leman Sam, Sezen Aksu, Gülden Karaböcek gibi önemli isimler Livaneli'nin kaleminden şarkılar seslendirdi. Sanat yaşamı boyunca 300'den fazla beste çıkaran sanatçı, 30 tane film müziği yaptı. 19 Mayıs 1997'de Ankara'da yaptığı konserle 500.000 kişinin katılımıyla Türkiye'nin en kalabalık konserini yapan sanatçı unvanını aldı. Bu unvan, ne kadar seveni olduğunu göstermiş oldu.

İşte kalabalık bir diskografiye sahip olan Livaneli şarkılarından yazar tavsiyeleri :

İlk olarak dostluk duygunuza hitap edecek, sizi bambaşka anılara götürecek bir eser.. Ancak asıl hikayesi bambaşkadır bu şarkının. Zülfü Livaneli'nin Türkiye'de yasaklı olduğu ve sürgün adında İsveç'e gönderildiği yıllarda hatta plaklarını orada çıkardığı bir dönemde, Türkiye'nin burnunun dibindeki Yunan adasına bir gece konsere gelir. Birkaç kilometre ötede ışıklarını gördüğü ülkesine olan hasretini adadaki konserde bu şarkıyla anlatır. Eloğlu, kendisini Türkiye'nin burnunun dibindeki bir adada dinleyebilen Yunanlılardır. Kardeşi ise birkaç dakika mesafe uzaklıktaki Türkiye'nin insanlarıdır.

"Kardeşin Duymaz"

https://www.youtube.com/watch?v=8SGKM5TMAps

İkinci olarak da dinler dinlemez biriyle paylaşmak isteyeceğiniz çünkü içinize sığmayacak Livaneli şarkısı. Ömür boyu sığınılacak liman bir şarkı..

"Gözlerin"

https://www.youtube.com/watch?v=K_A_YNxs5Ys

Siyasette Livaneli

1989-1994 yılları arasında SHP (Sosyal Demokrat Halkçı Parti) ve 2002-2005 yılları arasında da CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) bünyesinde çalıştı. 27 Mart 1994 seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına adaylığını koydu. Ancak Zülfü Livaneli, %20 oy olarak üçüncü oldu. Birincilik koltuğunda ise %25 oy ile Recep Tayyip Erdoğan vardı.

2002 genel seçimlerinde ise CHP İstanbul Milletvekili seçildi. Ancak 3 yıl sonra istifasını verdi. Çünkü partinin 13. Olağanüstü Kurultayı'nda yeter sayıda imza bulamadığı için genel başkan adayı olamadı. İşte bunun üzerine Livaneli parti yönetimini ağır şekilde suçlayarak istifa etti.

Hatta sonrasında siyasete itilerek girdiğini söyleyen Livaneli'ye buna rağmen siyasete girmesi için istek yağdı. Ancak kendisi attığı tweet ile "O defteri çoktan kapattım. Beni kitaplarım ve müziğimle rahat bırakın. Yokum ben. Daha nasıl anlatayım?" diyerek son noktayı koydu.

Yönetmen koltuğunda ve kitap raflarında Livaneli

Livaneli, sadece siyaset ve müzik alanında değil yönetmenlik koltuğunda da çok başarılı işlere imza attı. Hatta bu yönetmenlik tecrübesi Zülfü Livaneli'ye uluslararası ve ulusal birçok ödül getirdi. Yönetmenlik yaptığı filmler ise şunlardır:

  • Yer Demir Gök Bakır
  • Sis
  • Şahmaran
  • Veda

Kitaplarıyla adından çok bahsettiren bir yazar Livaneli. Zira her alanda olduğu gibi bu alanda da çok iyi iş çıkardığı yadsınamaz bir gerçek. Özellikle Serenad adlı romanı tuğla kitap olmasına rağmen bir çırpıda biten bir hikayeye sahip. Yaratıcılığı ve romanlarında bile aktardığı düşünceleriyle Livaneli, kesinlikle romanları okunması gereken bir yazar.

Livaneli kitaplarından yazar tavsiyeleri :

  • Huzursuzluk
  • Serenad
  • Kardeşimin Hikayesi
  • Konstantiniyye Oteli
  • Son Ada
  • Arkadaşıma Veda (Çocuk Romanı)
  • Balıkçı ve Oğlu
  • Mutluluk