Ayşen Gürler

We <3 Kargala

19 Mayıs 1919, Türkiye tarihinde bir dönüm noktası olan Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcıdır. İşte bu gün, genç bir Osmanlı generali olan Mustafa Kemal, Samsun'a doğru denize açıldı. Daha sonra tüm dünya onu Mustafa Kemal Atatürk olarak tanıyacaktı. Mustafa Kemal, yeni bir ulus devleti yaratacak yolculuğuna başlamıştı. Böylelikle ilk olarak Karadeniz kıyısındaki bu küçük kasabada karaya ayak bastı.

Hepimizin bildiği gibi; Osmanlı İmparatorluğu, I. Dünya Savaşı'nda Almanya ile birlikte yer aldı. Bu talihsiz kararının sonucu imparatorluğa büyük bir darbe olarak yansıdı. Yenilen Osmanlı hükümeti, İtilaf Devletleri ile Mondros Anlaşması'nı imzalayarak kendi varlığını güvence altına aldı. Ancak Anadolu'nun büyük bir kısmını İngiltere, İtalya, Fransa ve Yunanistan'a bırakmak zorunda kaldı. Kısacası Osmanlı'yı yok etmek için hazırlanan Mondros Antlaşması adım adım uygulanıyordu. Son olarak İzmir'in işgali ve Yunan ordusunun Anadolu içlerine şiddetli ilerlemesiyle gelen darbe yıkıcı oldu. İşgale karşı sivil direniş gelişmeye başladı. Ancak herhangi bir koordinasyon duygusu yoktu.

19 Mayıs

Samsun'a çıkış

Mustafa Kemal'in itibarı, Gelibolu zaferini kazanan ordu komutanı olarak iyice pekişti. Bu başarının ardından Mustafa Kemal, Osmanlı Ordularının Anadolu Genel Müfettişliği görevine getirildi. Bununla birlikte eski bir vapurla -Bandırma_ İstanbul'dan ayrılıp, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a geldi. Mustafa Kemal, 22 Mayıs'ta Osmanlı padişahına ilk raporunu gönderdi. Raporda Türkleri yabancılara boyun eğdirmeyi kabul etmeyeceğini ve ulusal egemenlik özlemi duyduğunu vurguladı. Bu, ulusal kurtuluş mücadelesinin başlangıcına işaret ediyordu. Samsun, zaten İngiliz işgali altında ve Yunan düzensiz kuvvetleri tarafından kuşatılmış durumdaydı. Mustafa Kemal Samsun'un artık güvenli olmadığına kanaat getirdi. Bu yüzden 25 Mayıs'ta kurmaylarını yaklaşık 85 km içerideki Havza'ya kaydırdı.

Havza'da Atatürk tarihi misyonunu gözler önüne serdi. İşgali protesto eden kitlesel gösteriler düzenlemek şarttı. Üstelik halka durumun vahametini anlatmak da gerekiyordu. Bu yüzden Anadolu'nun dört bir yanındaki yerel direniş örgütlerine telgraflar çekti. Bununla birlikte ülke çapında gösteriler birbirini izledi. Üstelik önde gelen birçok Osmanlı ordusu generali ve birlikleri Mustafa Kemal'e katıldı. Hemen ardından 22 Haziran 1919'da Amasya Bildirgesi'ni imzalayarak, ülkenin birliğinin ve halkın hürriyetinin tehlikede olduğunu, İstanbul hükümetinin milleti kurtarmakta yetersiz olduğunu ilan etti.

"Ulusun özgürlüğü, ulusun kendi azmi ve iradesiyle kurtarılacaktı." 

19 Mayıs

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı

Mustafa Kemal, İmparatorluğun dört bir yanından temsilcilerle Erzurum ve Sivas'ta iki ulusal kongrenin toplanmasına ve ardından 23 Nisan 1920'de Ankara'da bir ulusal meclisin kurulmasına önderlik etti. Bu sırada Başkomutan oldu ve geri kalan Osmanlı'yı örgütledi. Kuvvetler ve Ankara hükümetinin merkezi komutası altındaki düzensiz kuvvetler, sonunda işgalci güçleri bozguna uğratan yeni bir ordu yarattı.

Türk Kurtuluş Savaşı dört yıl sürdü. 24 Temmuz 1923 Lozan Antlaşması imzalandı. Ardından, 29 Ekim 1923'te Türkiye Cumhuriyeti kuruldu. Böylelikle sınırlarımız uluslararası olarak tanınmış oldu. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs'ı Türk milletinin gençliğine, Gençlik ve Spor Bayramı olarak adadı. Zamanla ülke çapında sportif ve kültürel faaliyetler ve resmi törenler düzenlenen ulusal bir bayram haline geldi. Bayram, bugün ülkemizde Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmaya devam ediyor.

Mayıs'ın 19'u, Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a ayak basıp milli mücadelemizi başlattığı gündür. Hatta o gün, işgal güçlerini topraklarımızdan söküp atmak için birlik ve beraberlik ruhunun dirildiği gündür. Mayıs'ın 19'u, özgürlük ve bağımsızlık yolunda atılan ilk adımdır. Mayıs'ın 19'u Atatürk'ün ve Türk milletinin doğum günüdür...

19 Mayıs

Atatürk'ten gençlere

"Gençler, cesaretimizi güçlendiren ve sürdüren sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve kültür ile insanlık değerinin, vatan sevgisinin en değerli örneği olacaksınız. Ey yükselen yeni nesil, gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk; onu yükseltecek ve sürdürecek sizsiniz... Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır."

Mustafa Kemal Atatürk

"Türkiye Cumhuriyetinin, özellikle bugünkü gençliğine ve yetişmekte olan çocuklarına hitap ediyorum: Batı senden, Türk'ten çok geriydi. Manada, fikirde, tarihte bu böyleydi. Eğer bugün batı teknikte bir üstünlük gösteriyorsa, ey Türk Çocuğu, o kabahat da senin değil, senden öncekilerin affedilmez ihmalinin bir sonucudur. Şunu da söyleyeyim ki, çok zekisin! Bu belli. Fakat zekanı unut! Daima çalışkan ol..."

Mustafa Kemal Atatürk

''Bütün ümidim gençliktedir. Her kafanın anlamaktan aciz olduğu yüksek bir varlıktır gençlik.''

Mustafa Kemal Atatürk

19 Mayıs, Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'mız kutlu olsun...