Bugün göğüs dekoltemde Fenerbahçe var. Kadıköy’de deniz kenarındaki Fenerbahçe değil de, 9 yıldır Süper Lig’de şampiyon olamayan Fenerbahçe…
Herkes bir tespit yapıyor; yönetime, teknik ekibe, futbolculara dair… Sıkı bir futbolseverim ama bahse konu başarısızlıklarla ilgili net tespitlerim yok benim. “Bir tane dahi tespitin, görüşün yok mu?” derseniz şunları söyleyebilirim.
1-) Arda’nın kıymetini daha erken anlamak zor değildi.
2-) Maldonado’yu, Josico'yu, Oosterwolde’yi alan zihniyeti Fenerbahçe'den uzak tutmalıydık.
3-) Zico’yu göndermeyecektik.
Ali Koç geçen gün açıklama yaptı. Özetle, “olağanüstü seçimli kongreye tabii ki gidilebilir fakat tüzük gereği Haziran 2024’te zaten kongre var” diyor. ''Şu an aday çıkan biri seçilirse teknik olarak sadece 1 yıllık planlama yapabilir. 1 yıl daha sabredin, aday çıksın, seçilirse yeni yönetim gelsin.'' Ali Koç’u açıklamalarından tanıdığım kadarıyla o koltuğu 1 yıl daha bırakmaz. Haziran 2024’teki seçimde de yine aday olur ve bu yıl Türkiye Kupası ile Süper Kupa’yı da alırsa seçilmesi de kolaylaşır. Nitekim, kulübün başkanının soyadı Koç! 5 yıldır kulübün başkanı ve futbolda sportif başarısı yok. Başarı görmeden bırakmayacaktır. Kılıçdaroğlu gibi MYK’sını değiştirir ama bırakmaz.
Vergiler de peşimizi bırakmaz
Nitekim, yakında alkol ve otomobile ÖTV zammı bekliyor olmaktan kendimi alamıyorum. Çünkü, devletin biricik sevgilisidir ÖTV! Ansızın yapıştırır ÖTV’yi otomobile meselâ. Piyasa kaldırırsa ne ala. Kaldırmazsa, devlet otomotiv sektörünün kârından almış olur en nihayetinde. Her hâlükârda kasa kazanır yani. Diğer yandan, OPEC ve OPEC+ üyesi ülkelerin petrol üretimini yılın ikinci yarısında azaltma sinyalleri petrol fiyatlarını yukarı yönlü tetikleyebilir. Akaryakıt zammı, yüksek kredi faizi gibi konular, otomobile olan talebe soğutucu etki yapabilir ama öyle bir ülkedeyiz ki parametreler cenneti mübarek!
Otomobil fiyatları yılın ikinci yarısında düşebilir veya artış hızı yok denecek kadar azalabilir çünkü;
1-) Arza bağlı olarak akaryakıt fiyatları artabilir.
2-) Politika faizi artırılırsa piyasadaki kredi faizleri daha da artabilir.
3-) Enflasyon düşmeye devam ederse otomobil yatırım aracı olmaktan çıkabilir.
4-) Araç arzı artabilir.
5-) Nakit kral olabilir.
Otomobil fiyatları yılın ikinci yarısında da artmaya devam edebilir çünkü;
1-) Sert kur artışı olabilir.
2-) Talebe karşılık veremeyen arz benzer şekilde devam edebilir.
3-) Enflasyon düşmeyebilir.
4-) Durmuş diyebileceğimiz krediler yavaş yavaş tekrar açılabilir.
5-) Asgari ücret beklenenden fazla artabilir.
6-) ÖTV zammı gelebilir.
Velhasıl, yukarıda yazdıklarımdan en az güvendiğim madde “politika faizi artarsa piyasadaki faizlerin daha da artma ihtimali” konusu. 2-3 yıl vadeli kredilerde aylık %6 civarı faizlerin konuşulduğu ortamın daha da kötüsünü tahayyül edemiyorum çünkü.
Edemiyorum ama ne demişler? Eden bulur! “Acı reçete şart!” diyordu ekonomistler...
A: Şimdi bu reçete uygulanacaksa buna ne denir?
B: Siyaset
A: Şimdi uygulanmasında mutabık kalana?
B: Siyasetçi
Her daim kasa kazanmaya devam ediyordu... Hâlâ…