Dijitalleşen dünyanın en büyük endüstrilerinden biri de oyun endüstrisi. Milenyumun başında eğlene için oyun oynayan "çoluk çocuklar" artık milyar dolarlık bir sermayeye yön veriyor. Oyun endüstrisi geçen yıl 175 milyar $'lık bir hacme ulaştı. Özellikle pandemi döneminde artan ilgi metaverse kavramı ile iyice büyüyor. Gelecek yıllarda piyasanın 500 milyar $'a vuracağını öngörenlerden biri de Google. Firma, 2019 yılında büyük bir sahnede heyecan verici bir tanıtımla duyurdu Stadia oyun servisini. Fikir ilgi çekiciydi: Belirli bir donanıma sahip olmak zorunda kalmadan en büyük modern oyunlara erişebilmek!.. O zaman son derece şaşırtıcı ve heyecan verici bir sunum olan Stadia henüz Türkiye'ye gelemeden Google kara haberi verdi. Stadia Ocak 2023'te kapanıyor! (Para verip aldığınız tüm içerikler için geri ödeme olacak. Eğer batıda yaşasaydınız...)
Peki öylesine büyük bir sunum ile insanlara tanıtılan Stadia neden 3 sene geçmeden kapanıyor? Google neyi yanlış yaptı? Stadia aslında başarısız bir girişim mi? Bu soruları biraz inceleyelim.
Birkaç yıl önce, bir tüketici oyun hizmeti olan Stadia'yı da piyasaya sürdük. Stadia'nın tüketiciler için oyun akışına yaklaşımı güçlü bir teknoloji temeli üzerine inşa edilmiş olsa da, kullanıcılarda beklediğimiz ilgiyi göremedi. Bu yüzden Stadia akış hizmetimizi sona erdirmeye başlamak için zor bir karar verdik.
Google blog
Stadia başarısız değildi
En sondan başlarsak Aslında Stadia teknik olarak başarısız bir ürün değildi. Yapmak istediğini yaptı! Yani Google'ın söz verdiği gibi en basit donanımlarla bile oynadı Amerikalılar. Hem de saniyede 60 kare ve 4K çözünürlük ile... Tüm eğlence girişimlerinin kendisine has cihazlardan kurtulduğu bir ortamda Stadia da işini son derece iyi yaptı. Böylece oyunlarda donanıma bağlı olmayacaktı. Harika oyunları oynamak için harika sistemlere gerek yoktu.

Bu kadar iyi bir fikri ne kadar destekledi Google? İşte bu büyük bir soru işareti. Dünyada Stadia'dan habersiz binlerce dijital takipçi var. En büyük donanım rakipleri Sony, Microsoft ve Nintendo ile gerçekten rekabet edecek desteği vermedi ürününe. Böylesine kapsamlı bir fikri Apple sunsa çoktan tüm dünyaya anlatmıştı derdini. Yani Stadia başından beri Google'ın inandığı bir ürün olmadı. Oyuncuları Stadia'nın muhteşem bir hizmet olduğuna ikna etmek yerine Playstation, XBox, Nintendo gamına yeni bir alternatif muamelesi yaptı. Doğal olarak uzun ömürlü olmayacağına inanan oyuncular da Stadia'ya rağbet göstermedi. Malum; Google hizmet servislerini kapatma hızı konusunda nam salmış bir marka. En başından beri kendi ürününe yatırım yapmakta tereddüt etmiş gibi davrandı adeta. Daha doğrusu öyle hissettirdi.
Kısıtlı kütüphane sorunu
Stadia'nın diğer dezavantajı ise hizmetin yalnızca Stadia için özel olarak tasarlanmış oyunlarla çalışması. Yani Steam kütüphanenizdeki bir oyunu Stadia'ya taşıyamazsınız. Doğal olarak halihazırda var olan kütüphane için yeni bir ödeme yapmak çekici değil. Üstelik bu sadece oyuncular için değil geliştiriciler için de soru işareti idi. Zaten hem Playstation hem PC hem Xbox hem de Nintendo tarafına üreten geliştiriciler, varlığı henüz şüpheli olan bir platforma efor sarfetmek konusunda ketumdu. Bu yüzden kaliteli içerik sayısı da nispeten azdı. Evet; Cyberpunk, Red Dead Redemptetion 2, Assassin's Creed vardı. Ama o kadar!..

Üstelik Google bu oyunları platforma taşımak için milyonlarca dolar ödedi. Halbuki bu oyun stüdyolarının oyunlarını Stadia'da yayınlamak için rekabet ediyor olması gerekti. İşte Google'ın en başında gösterdiği bu üstün -ve anlaşılır- çaba, bir akıma dönüşmeyince yavaş yavaş geri sekmeye başladı. Google paranın suyunu kesti. Hatta kendisine ait oyun stüdyolarına bile kilit vurdu. Üstelik Microsoft çatır çatır oyun stüdyosu satın alırken... Yani uçuruma giden yol gözükmeye başlamıştı.
GoW vardı da biz mi oynamadık?
Bir oyun platformunun en belirleyici unsurlarından biri exclusive (platforma özel) oyunlarıdır. Kim bilir; God of War için kaç kişi Playstation almıştır? Uncharted, Last of Us cabası... Peki Stadia'da durum nedir? GYLT veya PixelJunk Raiders ortalama bir Playstation oyunundan hallice. Bunlar yetersizken bir de Google'ın bağımsız geliştiricilere karşı anlamsız tutumu da belirleyici oldu. Evet, exclusive ya da A3 oyunlar çok önemlidir. Hatta bazen konsol aldırır! Ama bağımsız oyunlar da son derece değerlidir ve platformlarda lokomotif olabilir. Özellikle yeni büyümekte olan bir platform için. Ne yazık ki Google bu konuda da son derece küstah davranıp bağımsız geliştiricileri küçümsemiş. Artık tamamen bağımsız!

En sona en baştan sevmediğimiz kısmı sakladım: Tasarım!.. Stadia kontrolcüsü, tasarım olarak hiçbir yenilik getirmediği gibi son derece vasat ve ucuz bir görünüme sahipti. Zirvedeki XBox ve Playstation bile bu konuda özel tasarımcılarla hedef kitleye yönelik hareketler yaparken Stadia kontrolcüsü yan sanayi joysticklerden hallice idi. Bu bl Google'ın Stadia'ya olan inancını sorgulamak için yeterli sebep.
Sonuçta Stadia öldü. Aslında ölü doğdu. İstenmeyen tüy gibi bir şeydi. Harika bir fikir ama kötü bir uygulama idi. Hem Google hem de oyuncular için... Google onu bambaşka bir şekilde pazarlayabilecekken zaten dolu olan bir alanda haksız bir rekabete sürükledi. Oyuncular da istemediğini/şans vermek zorunda olmadığını açıkça gösterdi. Ocak 2023'te hizmet sonlanıp tarihe karışacak. Ne dersiniz; Stadia Google mezarlığındaki yerini hak etmiş miydi?