Mehtap Temur

#psikolojikdanışmangözüyle

Geçen hafta ev ödevleri konusundaki yazıma bir giriş yapmıştım. Yazının ilk bölümü burada karga.la.  Yazının ikinci bölümünde size;  çocuğunuzun ödev konusundaki motivasyonu ve sizin rolünüz, çocukla iş birliğinin önemi ve ödev saati konuları ile ilgili bilgiler vereceğim. Keyifli okumalar dilerim.

Çocuğu motive etmek için çeşitli yollar

Yaptığı ödevlere övgü dolu notlar yazın. Örneğin;  "Çok iyi gidiyorsun, seninle gurur duyuyorum." En beğendiği, en çok gurur duyduğu ödevi bir yere asarak sergileyin. (Mesela: odasının duvarına, kapısına vb.) Çocuğunuzdan bu konuda fikir alın.  Çocuğunuz ödevlerini kendi başına yapamadığını söylüyor ve sizden yardım istiyorsa önce bunun nedenini araştırın. Olası nedenler;  verilen ödev çocuğun kapasitesinin üzerinde olabilir, çocuğun kendine güveni olmayabilir. Ödevin her aşamasında kontrol ve onay bekler.  İlk olarak yalnız başına kaldığında yaptığı ödevi devam ettirmekte zorluk çeker. Ödevleri ebeveyni ile birlikte yapmaya alıştığı için kendi başına yapamaz.  Çocuk ödevi ebeveyni ile birlikte yapmayı onlarla baş başa olma fırsatı olarak görür. Belki de bu nedenlerden birkaçı söz konusudur. Ev ödevleri konusunda çocuğunuzla işbirliği yapın. Ona çözümler üretmek konusunda sorumluluk verin. Çocukla birlikte ödevler için uygun bir zaman ve yer belirlemek önemlidir. Birlikte önceden alınan kararlara çocuğun uyumu daha iyi olur.

Ödevin bölümlere ayrılarak yapılması

Çocuğunuza ev ödevlerin asıl amacının verilen bir işin sorumluluğunu üstlenme ve onu kendi başına yapabilme becerilerini geliştirmek olduğunu açıklayın. Çocuğunuz ödevi ebeveyni ile birlikte yapmaya alışmışsa ve her adımda onay bekliyorsa aşamalı bir şekilde yavaş yavaş bu sistemi değiştirmeye çalışın. Örneğin; önce her üç soruda bir kontrol yapın sonra beş soruda bir çocuğun yanına gidin. Çocuğun yaşına ve toplam ödev süresine göre ödevler 2-3 parçaya bölünerek tamamlanır. Her bir ödev bölümün süresi 10-15 dakika arasındadır. Ödev üç parçaya bölündüyse, ilk 15 dakika için yapılacak olan ödevler belirlenir. Çocuğun yanından ayrılırken sadece belirlenen kısmı tamamlamasını isteyin. 15 dakikanın bitiminde yanına gelip yapılan kısmın kontrol edileceğini bildirin. Sürenin sonunda ebeveyn çocuğun yanına gidip verilen kısmı yapıp yapmadığını kontrol eder. Yapılmamışsa sorunun ne olduğunu konuşun. Yapılmışsa çocuğunuzu olumlu mesajlarla destekleyin. İkinci 15 dakika için yapılacak kısım belirlenir. İlk 15 dakikanın sonunda çocuğun yorgun ya da isteksiz olduğu gözlemlenirse ikinci bölüme başlamadan önce 10 dakikalık kısa bir ara verin.

Ödev saati

Ev Ödevi
Ödev saatine karar vermeden önce çocuk dinlenmiş ve yemek yeme gibi gereksinimleri karşılanmış olmalıdır. Tutarlı ve sabit bir zaman olmalıdır.  Ödevin ne zaman yapılacağına o gün karar verilmemeli, mutlaka önceden hazırlanmış bir program içinde ödev saati önceden belirlenmiş olmalıdır. Ebeveyn çocuğuna:  "Bazen ev ödevlerini yetiştirememenin nedeni zamansızlık oluyor. Bu sorunu çözmek için günlük ödev saati belirleyeceğiz. Her gün ödevini tam ne zaman yapacağını bileceksin. Bu süre içinde başka bir şeyle ilgilenmemeni sadece ödev yapmanı istiyorum" diye bir açıklama yapması, belirsizliği ortadan kaldırır.    Ödev zamanı konusunda çocukla konuşurken seçenekler sunun. Örneğin:  "Ödev saatinin geldiğini sana ben mi hatırlatayım, saat mi kuralım?" "Ödev saatin 17.00 mi yoksa 17.30’da mı olsun?" Çocuğunuz bu seçeneklerden birisine karar verdikten sonra bu kararı bir hafta kadar deneyin. Bir haftanın sonunda: "Konuştuğumuz sistem nasıl gidiyor? Aldığımız kararlar işe yarıyor mu? sorularının yanıtları arayın. Gerekirse yeni çözümler üretin. Yeni kararlar alın. İstenilen sonuca ulaşılana kadar bu uygulamalara devam edin. Ödevler bittikten sonra çocuğa kendisine ayırabileceği bir zaman kalacak kadar erken bir saat seçin. Ödev süresi çocuğun yaşına ve dikkat süresine göre belirleyin. İlkokulun ilk dört yılında, çocuğun dikkat eksikliği, özel öğrenme güçlüğü gibi bir sorunu yoksa, sadece ödevleri yapmak akademik başarı için yeterlidir. Ancak 5. sınıftan itibaren ödev yapma sürelerine ayrıca ders tekrar etme ve çalışma süresinin eklenmesi gerekir. Bu konuda ebeveynler çocuklarıyla baştan konuşup, ödev yapma ve ders çalışma sürelerini ayrı ayrı belirlenmesini sağlar. Ödev saatinde çocuğunuzun ödev yapmaya başlayıp başlamadığını mutlaka kontrol edin.  Ödev zamanından erken bitse bile o sürenin kalanı çalışmakla ya da tekrar etmekle geçirsin. Bu yaklaşım özellikle aceleyle ve özensiz yapılan ödevler için faydalıdır. Yazının 3. Bölümünde görüşmek üzere. O zamana kadar karga.la da kalın.