Doctor Strange 2 inceleme detaylarına geçmeden önce "filmden tam olarak beklediğimi alamadığımı" itiraf etmeliyim. Bunun detaylarına yazı içerisinde tabii ki değineceğim ama bu durum filmin seyir açısından kötü olduğu anlamına gelmesin. Filmi izlerken sıkılmadım; hatta keyifle izledim. Fakat bazı tercihler ve olaylar beni fazlasıyla üzdüğü gibi filmin kendi içerisindeki tutarlılığı da bir hayli zedelemiş.
Baştan sona keyifle izlesem de salondan ayrılırken beklentimin çok altında kaldığı hissinden bir türlü kurtulamadım maalesef. Bunun ana sebebi; bu kadar güzel bir başlıktan, çok daha komplike bir hikaye bekliyor olmam. Ancak yine de beklentilerin bu kadar altında kalmaması gerektiğine inanıyorum.
Filmde tabii ki sürpriz sahneler, olaylar yaşanıyor ama genel gidişatına baktığımızda "daha ilk dakikadan aslında ne olacağının çok net bir şekilde çizildiğini" görüyoruz. Infinity War, End Game ya da Spider-Man: No Way Home gibi başarılı Marvel filmlerinde de bu gidişatı tahmin edersiniz. Fakat yolculukta sizi şaşırtan çok daha farklı dinamikler olur. Doctor Strange in the Multiverse of Madness, maalesef bunu tam anlamıyla başaramıyor.

Süper kahraman olmayan kaldı mı?
2012 öncesinde her çizgi roman hayranının hayaliydi birden çok karakteri aynı filmde görmek. Çünkü Marvel çizgi romanlarında süper kahramanların team-up yapması çok yaygındı. Buna en iyi örnek ise sokak seviyesi kahramanı sayılan Daredevil - Spiderman Team Up'ıydı. Bu iki karakterin çizgi roman tarihinde bir araya gelmesi büyük yankı uyandırmıştı. Hatta günümüzde bile Spider-man: No Way Home filminde Daredevil karakterini görmemize kadar yolculuğu devam etmişti. Ancak Marvel birden çok karakterin gişede daha iyi gelir elde ettiğini farkettiğinden beri işler çığırından çıktı. Anlıyorum; tek bir karakterin üzerine Villian yazmak belli başlı soruları beraberinde getiriyordu. Siz bir evren yaratıyorsunuz ki şuandaki MCU evreni, 616 evreni olarak geçmekte.
Bir süper kahramanımız acımasız bir düşman ile yüzleşirken "diğer kahramanların o sırada ne yaptığını, neden dünyayı kurtarmaya gelmediklerini" düşünüyoruz. Bu oturtulması çok zor bir denge ve evrenden bağımsız filmler yapmayı zorlaştırıyor.
Ancak Spider-man: Away From Home filminde siz bu konuyu çok güzel halletmiş insanlarsınız. Cevap neydi? "Thor nerde? Gezegeni kurtarıyor! E, Kaptan Marvel vardı, ateş atan fıstık diyorsun? E, kardeşim dünyayı değil evreni koruyor. Lan Antman bile mi yok? Evde dinleniyor ya o." Bunlar gibi basit cevaplarla geçiştirmeyi başardınız da koskoca Dr. Strange filmini neden çorba yapıp blendırdan geçirmediniz Allah aşkına... Mercimek çorbasındaki patateslerin bütün atılıp pişmemesi gibi ağzımıza sürekli Wanda geldi.
Wanda'sı bol bir Doctor Strange
Wanda çok büyük bir karakter ve dizisinde yaşadıkları bu perdeyi bize zamanında araladı. Siz Loki dizisi ile de bir multiverse başlangıcı atadınız. Neden Dr. Strange solo filminde, bu kadar fazla Wanda gördük? Neden karakterimiz bir türlü potansiyeline ulaşamadan film bitti? Cevaplanması gereken çok soru var ancak benim için en can sıkıcı kısıma daha gelmedik. Evrenin en güçlü insan-mutantları olarak bir kuruluş oluşturuyorsunuz. İyi, güzel. Dünyayı Thanos'tan, Dormammu'dan korumak için bir araya getirdiğiniz -ki aralarında evrenin en zeki insanı var- insanlar... Merak ettiyseniz evrenin en zeki insanı dediğim de Wanda'nın döner yaptığı eleman vardı ya; O işte! Şakayı bir kenara bırakırsak; Fantastik Dörtlü'nün en önemli karakterlerinden biri olan ve karşısına çıkan herkes için bir planı bulunan bir karakteri, siz elini uzatırken döner yaptınız ya!..
Çizgi roman takipçileri bilecektir ki Richard (Mr. Fantastik) her türlü duruma karşı bir planı bulunan, işler ters gittiğinde de analitik zekası ile durumlardan kendini ve arkadaşlarını çıkartabilen bir karakter aslında. Filmin yönetmeni olan ve çok severek takip ettiğim bir yönetmen olan Sam Raimi'nin (Orijin Spider-man filmlerinin yönetmeni) karakterleri tanıma ve harmanlamada sınıfta kaldığını üzülerek belirtmeliyim. Örneğin Professor X'in, Wanda'nın zihnine girdiğinde "Seni burdan çıkartırsam kurtulursun herhalde" demesi... Ben daha önce hiç bir X-Men filminde bu kadar amatörce yazılmış bir Professor X repliği duymadım açıkcası. Tamam; Kanal 7 prodüksiyonları gibi bir senaryo yazdınız. Onu anlayabilirim ama bu replik neden?

Filmin sadece kötü yanları yok elbette. Sam Raimi korku öğelerini çok iyi şekilde yerleştirmiş ve Marvel'i ilk defa konfor alanında çıkartmaya çalışmış. Bu yüzden bazı sahneleri ve efektleri beğendiğimi söylemeyeliyim. Özellikle Evil Strange ve Dr. Strange arasındaki müzikal kapışma sahnesine bayıldım. Çoklu evren muhabbeti belli ki Marvel'da daha uzun bir süre işlenecek. En azından faz 4 filmleri konusunda bu durumun üzerinde zaman zaman durulacak gibi. Çoklu evren işleyişi net bir şekilde anlatılmasa da çizgi roman hayranlarının seveceği bazı detaylar ve açıklamalar da es geçilmemiş.
Filmdeki en sevdiğim noktalardan birisinin de bu olduğunu söyleyebilirim. Diğer taraftan çoklu evren işleyişindeki bazı muhabbetler ve detaylar da filme güzel bir renk katmayı başarıyor.
Doctor Strange 2 kaç after credits var?
Hikayenin odağında fragmanlardan ve daha önce yapılan açıklamalardan anlayabileceğimiz gibi American Chavez yer alıyor. Marvel hikayenin merkezinde bu karakter olsa da odağı Dr. Strange'ten fazla uzaklaştırmamış. Karakter köken hikayesinden parçalar dahil olmak üzere tüm işleyişi Dr. Strange üzerinden takip ediyoruz. Chavez'in bu kadar önemli olması onu ve ekibi de çoklu evrenin çılgınlığına sürüklüyor diyebiliriz. Zaten film multiverse aleminde geçen bir hatırayı Dr. Strange'nin rüyasında görmesi (yaşaması) ile başlıyor.

Unutmadan; Doctor Strange in the Multiverse of Madness filminin sonunda iki sahne daha yer alıyor. En sondakini izlemezseniz bir şey kaybeceğinizi düşünmüyorum ancak mid credits olarak da geçen sahne, hikayenin ilerisi için önemli detaylar barındırıyor. Bu yüzden film bitince en azından bunu beklemenizi tavsiye ediyorum.