Yaz ufaktan ufaktan kendini göstermeye başlayınca insanın canı bir ege sahili çekiyor. Hatta bu yazıyı yazmaya başladığımda kendimi bir anda Egede satılık arsa ararken buldum. BiR müddet ev, arsa falan bakıp sahil kasabasına yerleşme hayalleri kurdum. Hatta Ayvalık bana pek mantıklı geldi.
İşte bu yazımda tatlı bir Ege adasından bahsedeceğim. Alibey adası, -asıl bilinen adıyla Cunda Adası... Peki Alibey ismi nerden geliyor? Kurtuluş savaşında düzenli ordu tarafından düşmana atılan ilk kurşun Ayvalık cephesinde Yarbay Ali bey tarafından atılmış. İsmini de burdan alıyor.
Cunda Adası nerede?
Balıkesir’in batısında Ege kıyısındaki Ayvalık ilçesinde bulunan adaların en büyüğü Cunda adası. Ayvalık’tan 25 dakikalık bir mesafede. Üstelik Cunda’ya gitmek için Türkiye’nin ilk boğaz köprüsünden geçiyorsunuz!

İlk boğaz köprüsü
Evet evet yanlış değil Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü Ayvalık’ı Cunda’ya bağlayan işte bu köprü! Üstelik geçiş ücreti de yok! Köprü, Ayvalık’ı Cunda’ya bağlamak için 1964 yılında yapılmış. Yaklaşık 54 metrelik minnoş bir boğaz köprüsü.
Cunda’ya nasıl gidilir?
Ayvalık’a kadar bir gelin hele; sonrası kolay! Ayvalık’tan feribotla da, dolmuşla da Cunda’ya geçersiniz. Özel aracınızla da köprüyü kullanarak rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Üstelik trafik de olmuyor.
Cunda’da gezilecek yerler
Özellikle tatil beldeleri arasında Ayvalık beni en çok etkileyen yerlerden biri olmuştu. Cunda da aynı şekilde minik bir Ayvalık aslında. Rengarenk Rum evleriyle, daracık sokaklarıyla, çarşısıyla resmen vuruldum. Sokaklarında amaçsızca gezmek için bile gidebilirsiniz. Her köşesi ayrı bir detay. Her köşesi rengarenk.

Agios Yannis Kilisesi, Cunda Yel Değirmeni, Aşıklar Tepesi
Çarşının içinden geçip ara sokaklardan yavaş yavaş yukarıya doğru çıktığınızda, 1600'lü yıllardan beri ayakta duran, Cunda’nın simgelerinden biri olan yel değirmenine ulaşıyorsunuz. Hemen yanında Agios Yannis Kilisesi var. İşte burası Aşıklar Tepesi. Cunda’nın en tepesi... Muhteşem manzaranın tadını çıkarmak için değirmenin hemen yanındaki kafede oturup soğuk bir içecekle yokuşun yorgunluğunu üstünüzden atabilirsiniz. Hele de gün batımına denk getirirseniz harika olacaktır.

Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı
Agios Yannis Kilisesi restore edildikten sonra buraya kurulan bir kütüphane. Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı bünyesinde faaliyet gösteriyor.
Rahmi Koç Müzesi
Rahmi Koç’un adaya kazandırdığı eserlerden bir tanesi. Aslında Taksiyarhis Kilisesi olan müze, Koç ailesi tarafından 2011 yılında orjinalliği korunarak müzeye dönüştürülmüş. Kendi koleksiyonlarının da sergilendiği bu müzeyi de mutlaka ziyaret edin.
Taş Kahve
Sahilde Rumlardan kalan bu binada biraz soluklanıp, tarihin ruhunu içinize çekmek için durulacak bir mekan. Bu güzel mimaride kahvenizi yudumlayabilirsiniz.
Anelemmatik Güneş Saati
Kıyıda bulunan bu güneş saati çok enteresan bir saat. Şöyle ki saatin üzerinde ayların isimleri yazıyor, siz de hangi aydaysanız o ayın isminin üzerinde duruyorsunuz ve gölgeniz o an saat kaçsa onu gösteriyor. Harika değil mi? Mutlaka gidip denemelisiniz!

Son olarak 1970lerde Cunda’yı merak ediyorsanız, Fatma Girik ve Kadir İnanır’ın Kambur filmini aşağıya bırakıyorum!