Gamze Erdem Özcan

We <3 Kargala

Günümüzde bir çok kurum ve kuruluş sosyal sorumluluk projeleri yoluyla engelsiz yaşam farkındalığı oluşturmaya çalışmaktadır. Engelliliğe karşı farkındalık öğretilebilir mi? Evet! Fakat öğrendiğimiz her bilgi, davranışa dönüşmez. Günlük hayatta özellikle engelli akranı olan bir çocuk, neler yapması gerektiğini biliyor olabilir, fakat gereğini yapabilmesi için ayrıca duyarlılığa sahip olmalıdır.

Hepimizin engelleri var. Sizinki nedir?

Duyarlı birer insan olabilmeleri için çocukların olayları estetik bir dille anlatan; duyumsama, düşünme ve anlama sorumluluğunu çocuğa bırakan konuyla ilgili kitaplarla karşılaşması gerekir. İçimdeki Müzik, kitabı da engelliliği konu alan çocuk ve gençlere bir öğretmenin kaleminden çıkan bir kitaptır.

Bazen kafamda bir sil tuşu olsun istiyorum

Melody; beyin felci teşhisi konan bir çocuktur, ailesinin ilgi ve sevgisiyle büyür. Konuşamaz, yürüyemez, kendi başına yemek yiyemez, öz bakım ihtiyaçlarını gideremez. Kafasını bazen salladığını, hatta salyasının aktığını söyler. Kendini ifade etmek istediği zamanlarda çok zorda kalır, bu durum bir kriz anına dönüşür. Hatta insanların onu gördükleri halde adını bile sormamasına çok üzüldüğünü söyler, iletişim için elektronik bir klavye kullanmaktadır. Bedensel kısıtlılıkları olsa da zekidir, özellikle kaynaştırma sınıfında oldukça başarılıdır. Bunun yanında özel bir hafızaya sahiptir. Duyduğu hiçbir sesi unutmaz. Melodi akranları tarafından geri zekâlı, sakat, aptal, şapşal, özürlü gibi sözlere maruz kalır. Kitapta bunlar karşısında hissettiği duygulara da yer verilmiştir. Olayların akışında giderken, Melody'nin yaşadığı maddi ve manevi tüm sıkıntılara da ortak oluruz bir yandan. "Booklist" kitap yorumunda: "İlham verici! Bu hikaye hepimizi birer aktivist haline getirebilir." yorumunu yapmıştır. İşte tam bu noktada tüm duygulara ortak olmanın ne demek olduğunu hissederiz.

Düşünce ve kelimelerin karmaşık işleyişini nasıl çözdüm bilmiyorum ama bu kendiliğinden ve hızlıca oldu. İki yaşıma geldiğimde tüm anılarımda kelimeler, tüm kelimelerimin de bir anlamı vardı.

Ama sadece zihnimin içinde...

Şimdiye kadar tek kelime konuşmadım. Neredeyse on bir yaşındayım.

Melody’nin ailesinin özverili davranışlarına, bazı öğretmenlerinin ve çevresindeki yetişkinlerin destekleyici tavırlarına, akranlarının baştaki acımasız davranışları için sonunda pişmanlık duyduklarına tanık olmaktayız. Bununla birlikte, tüm bunlar okuyucunun empati kurmasına olanak sağlamıştır. Melody’nin fark edilen özelliklerinin onu başarılı kılması, hırslı, kendine güvenen engelli ve güçlü bir karakter ve kitap kahramanı yapmıştır.

Kapısı ve anahtarı olmayan bir kafeste yaşıyor gibiyim. Ve kimseye beni buradan nasıl çıkaracağını anlatamıyorum.

Tüm çocuklar özeldir...

Timaş Yayınlar'ndan çıkan İçimdeki Müzik engelliliği konu alan ve konu ile ilgili empati geliştirmeye yardımcı olan bir eser. Elimde bulunan, 2020 de 59. Baskısını yaptı. Hedef kitlesi 10 yaş ve üstü olan kitabımızda ana tema cesaret, engelleri aşmak ve umut... Kapak görselindeki akvaryumdan çıkan kırmızı balık da kitabı okudukça anlaşılan bir ayrıntı. Melody ve ailesini hatta onların engellerle mücadelesini çok seveceksiniz. Hatta bazen gözyaşlarınızı tutamayacağınız kitabımız genç ve yetişkin farkındalığı için harika bir eser. 48 ödüllü New York Times Bestsellers, İçimdeki Müzik uzun süre hafızanızdan farkındalığınıza doğru uzanıp silinmeyecek izle bırakacak... Keyifli okumalar...