Züleyha Kork Salantur

We <3 Kargala

Aslında yılbaşı için önerebileceğim en ucuz yurtdışı rotalarından biri Batum ama şu sıralar malum iPhone çılgınlığı dolayısıyla girişte ve çıkışta epey bir sırada bekleme durumu yaşayabilirsiniz. Yani gittiğinize pişman olabilirsiniz. Tabii yoğun olmayan saatlere de denk gelebilirsiniz bu tamamen şans. Yine de bu ihtimali de göze alıp giderseniz Batum’da keyifli, ışıl ışıl bir yılbaşı deneyimi geçirebilirsiniz. Üstelik oldukça ucuza… Hem de pasaportsuz, vizesiz…

Batum’da görülmesi gereken yerler

Ali ve Nino Heykeli

Batum’un simgesi olan Ali ve Nino heykelini ilk gördüğünüzde biraz hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Çünkü fotoğraflarda o kadar devasa görünüyor ki gerçekte o kadar da değil. Ama yine de çok etkileyici. Ali ve Nino’nun büyük aşkından esinlerek tasarlanan heykeller yavaşça dönerek birbirlerine kavuşuyorlar ve yeniden ayrılıyorlar. Bu kavuşma o kadar yavaş ki önce hareket etmediklerini düşünüyor insan. Ama yaklaşık on dakikada kavuşup iç içe geçip tekrar ayrılıyorlar. Bu acı aşk hikayesinin bir filmi de var. İzlemenizi öneririm.

https://www.youtube.com/watch?v=51AWE8abkQU

Dönme Dolap

Ali ve Nino heykelinin hemen bitişiğinde dönme dolap var. Şehri panaromik izlemek için güzel bir etkinlik. Şöyle gün batımına doğru binmek ekstra keyifli bence.

Alfabe Kulesi

Dna tasarımında olan kulenin üzerinde Gürcistan alfabesinin 33 harfi bulunuyor. Üst katında bir restoran da var.

batum

Çaça Kulesi

İzmir saat kulesinin tıpkısının aynısı olan bu kule ismini meşhur Gürcü içkisinden alıyormuş ve söylenenlere göre çeşmesinden bu içki akıyormuş. Sahilde Ali ve Nino heykelinin ilerisinde bulunuyor.

batum çaça

Batum Bulvar

Yaklaşık 7 km uzunluğuyla şehirde vakit geçirmek için muhteşem bir yer. Sahil boyu yürüyüş yapabilirsiniz, bisiklete ya da martıya binebilirsiniz. 

batum bulvar

Dans eden çeşmeler

Bulvarda bulunan süs havuzunda, dans ederek su fışkırtan bu çeşmeler özellikle akşamları tam bir görsel şölen sunuyor.

batum

Bambu Ormanı

Dans eden çeşmelerin hemen bitişiğinde minik bir bambu ormanı var.

batum bambu

Argo Teleferiği

Gün batımını izlemek için kesinlikle teleferikle tepeye çıkmalısınız. Yukarda muhteşem bir Batum manzarasıyla karşılaşacaksınız.

batum argo

Batum Botanik Park

Şehirden biraz uzak olsa da gidilmesi gereken yerlerden bir tanesi. Taksiyle ya da argo teleferiğinin karşısından Teknoboom’un önünden 31 numaralı dolmuşlarla gidebilirsiniz. Biz giderken taksiyle dönerken dolmuşla döndük.

Buraya en az iki saat ayırmanız gerekiyor. Çünkü dünyanın en büyük botanik parklarından birisi!

batum botanik

6 Mayıs Parkı

Şehir merkezinin bir tık dışında kocaman bir gölü ve yeşil alanı olan güzel, dinlendirici bir park. Keyif yapmak için birebir. Özellikle bir günden fazla Batum’da kalıyorsanız mutlaka uğrayın ve tadını çıkarın.

6 mayıs

Batum Dolphinarium (Yunus Akvaryumu)

Yunus gösterilerinin olduğu bir akvaryum, hemen 6 Mayıs Parkı’nın ilerisinde.

Gelelim şehrin merkezine…

Batum’un şehir merkezi gerçekten çok güzel. Özellikle mimari olarak herhangi bir Avrupa şehrinin minyatürü gibi. Doğaçlama gezmelik, ara sokaklara dalmalık…

Avrupa Meydanı

Burası gerçekten de minik bir Avrupa meydanı, mimarisiyle sizi de büyüleyeceğine eminim. Etrafında kafeler de mevcut. Kendinizi bir Avrupa şehrinde gibi hissediyorsunuz.

batum avrupa

Medea heykeli

Avrupa meydanındaki bu heykel Yunan mitolojisindeki prenses Medea’nın elinde altın post tuttuğu heykelidir. 

batum

Astronomik Saat

Meydanın diğer bir köşesinde Eski “National Bank of Georgia” binasının kenarında bulunuyor. Her saat başında çeşitli çan sesleriyle, yeni saatin başladığını bildiriyor. Tabii ki işlevsel olarak Prag’daki astronomik saatin yanından geçemez ama mimari olarak çok güzel bir görünüme sahip.

Tiyatro Meydanı ve Neptun Çeşmesi

Astronomik saate sırtınızı verip ilerlerseniz sağ tarafta bu meydanı görebilirsiniz.

Aziz Nicholas Kilisesi

Yaklaşık 150 yıldan daha eski, Batum’un merkezindeki kilise.

Batumi Piazza

Bu meydan da küçük bir İtalya meydanı gibi aslında, Aziz Nicholas Kilisesi’nin hemen yanında. Üstelik akşamları canlı müzikler, etkinlikler bulabileceğiniz bir yer.

Tanrı’nın Annesi Kilisesi (Meryem Ana Kilisesi)

19. yy’da yapılmış bir Ortodoks kilisesi. Dışını ve içini de mutlaka gezmelisiniz. Gerçekten etkileyici bir yapı.

Arkeoloji Müzesi

Batum’un tarihine ilişkin arkeolojik eserlerin bulunduğu bir müze. Biraz uzakta ama eğer müzelere ilginiz varsa uğrayabilirsiniz.

Bonus

Hopa Bazar

Şehrin turistik kısımlarından çıkıp, Batumluların yaşadığı yerleri de görmek isterseniz sizi bu pazara alalım. Çeşitli, kıyafetler, ayakkabılar, hediyelik eşyalar bulabileceğiniz, turistik yerlere göre nispeten daha ucuz bir pazar burası. Turistik değil genelde yerel halkın gittiği bir yer. 

Peki Batum’da ne yesek?

Bunu da bir sonraki yazımda detaylı olarak anlatacağım!

Batum Haritası