Tuna Tanyolaç

TaNYoLi

Avustralya GP' de olaylı, bol kırmızı bayraklı yarışın ardından griddeki şampiyonlar podyumda yer aldı. Yarıştan önce, son sıradan başlayacak olan Perez'in ne kadar yükselebileceği; Mercedesler'in ön sıralara tutunup tutunamayacağı merak konusuydu. Fakat Albon ve Magnussen'in kazaları sonrası çıkan kırmızı bayraklar konuyu fazlasıyla değiştirdi. Verstappen ilk Avustralya galibiyetini alırken, Piastri ilk kariyer puanlarını evinde aldı. Ferrari eli boş dönerken Alpine pilotları birbirini güzel puanlardan etti. Şimdi ayrıntılara bakalım.

Mercedes için güzel cumartesi

Avustralya GP' de gerek hava şartları gerekse teknik aksaklıklar nedeniyle antrenman seansları verimli geçmedi. Sıralama turları da soğuk zemin ve yağmur riski altında gerçekleşti. Perez teknik sorunlar nedeniyle zaman turu atamayınca ön sıralardan bir yer açılmış oldu. Soğuk zemin ve iyi ısınmayan lastikler takımlar arasındaki performans farkını minimalize etti. Ferrari Leclerc'in son hakkını baltalarken Mercedesler en karlı çıkanlar oldu. Verstappen pole alırken, Russell ikinci Hamilton üçüncü oldu.

İlk kırmızı bayraktan önce

Avustralya GP' de startta Russell Verstappen'i geçti. Hamilton ise bize geçmişin bir yansımasını yaşattı. Verstappen'in kaybedecek bir şeyi olmadığı yıllarda yaptığı gibi bir atakla onu geçti. Bu sefer şikayet eden ise Verstappen oldu. Kaybedecek bir şeyi olan Verstappen'in gözü karalıktan dün verdiğini gördük. Sıralama turlarında kaybeden Leclerc aceleci davranınca ilk virajda temasla yarış dışı kaldı. 6. turda Albon kaza yapınca önce güvenlik aracı çıktı. Mercedes stratejiyi ikiye bölerek Russell'ı pite aldı. O an için mantıklı bir karardı. Ferrari de aynı mantıkla Sainz'ı çağırdı. Fakat hemen arkasından kırmızı bayrakla yarış durdu. Herkes pite geldiği için zararlı çıktılar.

İlk kırmızı bayraktan sonra

Avustralya GP' ye ikinci kez durarak startla devam edildi. Starttan sonra liderliği alan Verstappen beklenilen gibi farkı açarak ekranlardan çıktı. Tekrar yükselmeye çalışan Russell umut vaat ederken motor arızasıyla yarış dışı kaldı. Hamilton ise arkasındaki Alonso'nun korkusunu sürekli telsizden şikayet ederek ifade ediyordu. Sainz ise pit şanssızlığından sonra 4. sıraya kadar yükselmeyi başardı.

İkinci kırmızı bayraktan sonra

Avustralya GP' de 52. turda Magnussen herhangi bir baskı altında değilken sağ arka tekerini bariyere sürterek lastiğini fırlattı ve süspansiyonunu kırdı. Eski yıllarda güvenlik aracıyla halledilebilecek bir temizlik tekrar kırmızı bayrak çıkarttı. Heyecan katma ve reyting unsuru burada ön plana çıktı. Bitime 2 tur kala verilen startta Sainz Alonso'ya çarptı. Sonraki virajda ise iki araçla puan alacak Alpine pilotları birbirini biçti. Yarış tekrar durduruldu ve start verilip verilmeyeceği; verilirse sıralamanın nasıl olacağı merak konusu oldu. Biz Alonso'ya yazık oldu derken tecrübeli pilot hemen ayrıntıyı yakaladı. Starttan sonra ilk sektör tamamlanmadığı için starttaki grid değişmemiş sayılması gerekiyordu. Son tur güvenlik aracıyla tamamlanma kararı çıkınca Sainz'ın faturası ağır oldu. Kazaya sebebiyet verme 5sn ceza standardına sahip olsa da etkisi 1-2 sıra kaybını geçmezdi. Fakat yarış konvoy halinde tamamlandığı için 5sn ona 8 sıraya mal oldu.

Son tahlil

Avustralya GP' de yarış yönetiminin ve kuralların biraz suistimal edildiğini düşünüyorum. Belki de Formula 1'in geldiği nokta budur. Yeniden startlar heyecan unsuru olsa da yarış pist üstünde yapılandır. Pist yarışılmayacak durumda olmadığı sürece yarış devam etmelidir. Yorumların yıllar geçtikçe değiştiğini görüyoruz. Bu yarış neticesinde ise Red Bull'un gücünü tekrar gördük. Artık konuşmamız gereken hangi rekoru kıracakları olabilir. Mercedes için son Brezilya yarışı gibi yanıltıcı bir yarış olmamasını temenni ediyorum. Aston Martin ise bir yarış Ferrari bir yarış Mercedes dalgalanması ile yürüyen gidişatta çizgisini koruyarak sağlam bir takım ikinciliğine yürüyor.