Uğur İşçeviren

#teknolojiheryerde

Bundan yaklaşık 15 sene önce Steve Jobs, devrimsel bir ürün tanıttı. Ona göre bu cihaz 3 ürünün birleşimi idi: Dokunmatik kontrollere sahip geniş ekran iPod, devrim niteliğinde bir cep telefonu ve çığır açan bir internet iletişim cihazı... Gerçekten de öyle olacak ki insanlar bu cihazı çılgınlar gibi satın aldı. Telefonun tanımı değişti. Rakipleri için rol model oldu. Hatta bu ürün öyle bir hale geldi ki tarihin en karlı teknolojik ürünü oldu. Apple 3 trilyon $'lık değeri ile dünyanın en büyük şirketi. Steve Jobs'un o gün 3 cihazın birleşimi dediği devrim, hala milyonları heyecanlandırıyor. Rakipleri dahil herkes en yenisini bekliyor. Çünkü Jobs o gün farkında olmasa da bir arzu nesnesi tanıttı: iPhone!..

Peki Apple bu yolculukta hangi modelleri tanıttı? İlk iPhone ile yeni modeller arasında ne fark var? iPhone 14 öncesi seleflerini tanıyacağımız bir tur atalım.

iPhone (2007)

iPhone'un 10 yılı: resimlerle ürün geçmişi

2007'de modern akıllı telefonun temelini atan iPhone. Jobs'un ilk göz ağrısı... Klasik simge ızgarasını, tek tuşlu tasarımı tanıttı. Klasik fiziksel bir klavyeyi çoklu dokunmatik ekrana çevirdi. Henüz 3G bağlantısı ve App Store yok.

iPhone 3G (2008)

iPhone'un 10 yılı: resimlerle ürün geçmişi

Bir sonraki iPhone'un en önemli değişimi, App Store idi. Bu, geliştiricilere kendi uygulamalarını oluşturma şansı verdi. Uygulamalar ve oyunlar dijital mağazasını doldururken iPhone'un değerini artırdı. İkonik bir hal aldı. Aldı artık uygulama mağazası kavramı yerleşmişti. Ayrıca iPhone 3G'de 3G, e-posta ve GPS navigasyonu vardı.

iPhone 3GS (2009)

iPhone'un 10 yılı: resimlerle ürün geçmişi

İlk “S” modeli iPhone! S modelleri ile büyük güncellemeler yerine küçük yenilikler geldiğini vurguladı Apple. S modeli iki kat daha hızlı idi. 3.5 inç ekranı ile eski modellerin tasarım dilini koruyan son modeldi. Değişimden önceki bu modelde  kullanıcılar, metni kopyalayıp yapıştırma seçeneğine sahip oldular.

iPhone 4 (2010)

iPhone'un 10 yılı: resimlerle ürün geçmişi

iPhone'un ilk büyük yeniden tasarımı! Paslanmaz çelik ve yuvarlatılmış çerçeve ile birçokları için hala en ikonik tasarım. Zaten Apple, mevcut modellerde tekrar bu tasarım anlayışına döndü. Dünyanın en ince akıllı telefonu retina ekran ile geldi. O günler için cam gibi ekranı ile tartışmasız en iyisi idi. Aynı zamanda FaceTime için ön kameraya sahipti. Çoklu görev uygulamaları yapabilen iOS 4 ile birlikte geldi.

iPhone 4S (2011)

iPhone 4S Siri

Beşinci nesil iPhone, selefiyle aynı görünüyordu. Ancak zamanının ötesinde, Apple'ın sesli asistanı Siri ile birlikte geldi. Arkasındaki 8 megapiksel kamera telefonlardaki kamera devriminin başlangıcı idi. iPhone 4'ün başına bela olan bağlantı sorunlarını çözmek için yeniden tasarlanmış antenle geldi. 4 Ekim'de tanıtıldı! Ne yazık ki gelişi mutlu etmedi. Çünkü Apple kurucusu Steve Jobs ertesi gün öldü. iPhone artık öksüzdü. Hatta birçok insana göre Apple için kötü günlerin başlangıcı idi.

iPhone 5 (2012)

iPhone 5 inceleme resimleri

iPhone'un ikinci büyük yeniden tasarımı iPhone 5. Samsung'un başlattığı büyük ekran akımına direnemeyen Apple, ekranı 5" yaptı. Telefonu tek elle kullanabilmenin gerekliliğine inanan Jobs olsaydı bunu yapar mıydı? Muhtemelen hayır. Yine de kompakt ve tek elle kullanımı kolaydı. Cihazı yeni alaşımı ile dayanıklı ama daha hafifti. Günümöüzde hala kullandığımız lightning kablo bu model ile geldi.

iPhone 5S (2013)

Masanın üzerinde duran altın bir iPhone 5'in görüntüsü.

iPhone 5S, 5'in tasarımını korudu. Apple, endüstri standardı olacak parmak izi tarayıcısı Touch ID'yi tanıttı. Cihaz, bir akıllı telefondaki ilk 64 bit işlemciye sahipti. Ayrıca, daha düz ve daha temiz bir görünüme sahipti. Arayüz tasarımında devrimsel değişiklikler içeren iOS 7 işletim sistemi ile geldi. Bu tasarım dili hala günümüzdeki modellerin atasıdır.

iPhone 5C (2013)

Galeri Fotoğraf: Apple iPhone 5C resimleri

2013, Apple'ın iki iPhone duyurduğu ilk yıl oldu. İkisinin daha ucuzu, önceki yılın iPhone 5'i ile benzer özelliklere sahipti. Tek farkı tasarımdı. Jony Ive tarafından "özür dilemeyecek kadar plastik" olarak tanımlanan bir polikarbonat malzeme idi. Amaç Android cihazlar ile rekabet edecek bir fiyatı sağlamaktı. Bu yüzden 549$ gibi Apple için ucuz bir fiyata satıldı. Ne var ki beklendiği olmadı; son derece başarısız bir iPhone olarak tarihe geçti.

iPhone 6/6+ (2014)

Apple iPhone 6 Plus

2014 yılında Apple nihayet tasarımı büyüttü. 4.7 inç iPhone 6 ve 5.5 inç iPhone 6 Plus'ı tanıttı. Her iki telefon da kavisli çerçeveye sahip yeni bir tasarıma sahipti. NFC desteği sundu ve iPhone için en kritik özelliklerden biri olan kamera performansında ciddi geliştirmeler yaptı. Ancak bir sorun vardı. Telefonlar kolayca bükülüyordu. Bu yüzden bu modeller bandgate skandalı ile uzun dönem gündemde kaldı.

iPhone 6S/6S+(2015)

S modellerinden alıştığımız küçük güncellemeler ile geldi. Cam daha sertti ve alüminyum kasa güçlendirilmişti. Sözde!.. Önceki modeldeki bükülmeler daha az olduysa da yine büyük sorundu. Force touch özelliği ile dokunmatik alışkanlıklara yeni bir yöntem ekledi. Ancak kullanıcılar alışamadı ve Apple, dört yıl sonra iPhone'lardan bu özelliği kaldıracaktı. 

iPhone SE (2016)

iPhone SE incelemesi

2016'nın başında Apple, yine bir ucuz iPhone tanıttı. iPhone 5'in aynısı ama daha hızlısı: 399$. Çok ucuz olmayan iPhone 5C'den ilk başarılı ucuz iPhone denemesi.

iPhone 7/7+ (2016)

Daha iyi kameralar ve su geçirmezlik ile biraz daha gelişmiş bir iPhone 6 gibiydi. Plus modeli, 2x yakınlaştırma ekleyen yeni bir çift kamera sistemi ve nesneler üzerinde sanal sığ alan derinliği sağlayan bir Portre Modu içeriyordu. Her iki model de mekanik ana düğmeyi tamamen dijital tuşa çevirdi. Ayrıca kulaklık jakı çıkarıldı. Apple'a göre “cesaret” olsa da eleştirmenler kibir adını verdi.

iPhone 8/8+ (2017)

iPhone 8 serisi şirketin 10. yıla özel sunduğu iPhone X serisinin yanında yer aldı. iPhone 6 modellerinin kasa yenilenmesiydi. Hatta bir nevi iPhone 7S... Kablosuz şarj için tamamen cam bir arka kısıma sahipti.

iPhone X (2017)

iPhone X, fiziksel ana düğmeyi attı. Tamamen yeni bir paslanmaz çelik kasaya uçtan uca bir OLED ekran ile mevcut iPhone tasarımlarını çöpe attı. Parmak izi okuyucu yerine Face ID biyometrisi geldi. iMessage için yüz ifadelerinizi yansıtabilen animoji karakterlerini tanıttı. Fiyatlar da ekran gibi büyüdü. iPhone X ile fiyat artık 999$ oldu ve son derece başarılı bir üründü. Hatta öyle başarılı oldu ki artık telefon fiyatları geri dönmemek üzere şişti. Ne yazık ki...

iPhone XS/XS Max (2018)

iPhone XS, küçük iyileştirmelerle geldi. Ancak bu sefer büyük bir fark vardı: iPhone XS Max. Apple bir zamanlar daha büyük iPhonelar konusunda tutucu idi. Ancak iPhone XS Max ile işler değişti. Artık daha büyük ekranlar daha iyi özellikler ile gelmeye başladı. Tabii daha büyük fiyatlarla...

iPhone XR (2018)

iPhone XR renkli alüminyum paslanmaz çelik kasa ile geldi. Telefoto kamera yoktu ve OLED yerine LCD ekran gibi nispeten kısıtlı özelliklerle geldi. Ancak iPhone XR yine de büyük ekran, Face ID, yeni işlemci ve uzun pil ömrü sunuyordu. 749 $'lık fiyatı ile özellikle ülkemizde can suyu oldu.

iPhone 11 (2019)

iPhone 11, iPhone XR boyutlarına sahipti. Yeni bir ultra geniş kamera ekledi ve XR'deki gibi birden çok renk sundu. Üstelik giriş seviyesi oldukça makuldü: 699$

iPhone 11 Pro/Pro Max (2019)

iPhone, 2019'da iPhone 11 ile Pro oldu. Bu iPhone'lar, X gibiydi ama kamera yerine ultra geniş çekimler için üçüncü bir kamera eklediler. 11 Pro, 18W hızlı şarj cihazı ve kutudan çıkan bir USB-C-Lightning kablosuyla geldi. iPhone 11 Pro modelinin arkası camdı ve bu -birçok kullanıcı için hoş olsa da- daha çok insanı teknik servislerle tanıştırdı.

iPhone SE (2020)

Apple'ın iPhone SE'si

Bu ikinci nesil iPhone SE biraz gelişmiş iPhone 8 idi. En iyi özelliği modern teknolojisinin 399$ fiyat ile satılması oldu.

iPhone 12/12 Mini (2020)

iPhone 12 mini (solda) ve iPhone 12 (sağda)

iPhone 12, ikonik iPhone 4 tasarım diline geri dönüş oldu. iPhone 11 gibi geniş ve ultra geniş bir kamerası vardı. Artık ekranlar OLED idi. Küçük telefon meraklıları için de hem boyut hem de özellik olarak konsantre bir model geldi: iPhone 12 mini... iPhone 12, 5G ve standart kablosuz şarjları yeniden tanımlayan MagSafe şarjını tanıttı.

iPhone 12 Pro/Pro Max (2020)

iPhone 12 Pro, yepyeni paslanmaz çelik tasarımı ve 5G'nin yanı sıra harika bir telefoto kamera... Adeta profesyoneller için olan iPhone 12 Pro, 3D haritalama uygulamaları ve portre moduna yardımcı olmak için bir lidar tarayıcıya sahiptir. Bunun değerini en iyi profesyonel fotoğrafçılar anlar. Zira RAW formatında fotoğraf kalitesi vardı.  Apple, iPhone 12 Pro Max'in 6,7 inçlik devasa ekranıyla şimdiye kadarki en büyük ekranlı iPhone'unu yaptı.

iPhone 13/13 Mini (2021)

iPhone 13 Mini ve iPhone 13

iPhone 13, birçok yönden "S" telefonu olabilirdi. Kameralar, önceki yıl ile benzer sensörlere sahipti ve lensler dikey yerine çapraz hizada yeniden düzenlendi. Hatta bu değişim uzun süre dalga konusu oldu. Ancak Apple yine çok sattı. Ayrıca her iki modelde de pil ömrü arttı. Artık 128 GB yeni giriş seviyesi oldu. Amiral modellerdeki 64 GB tarih oldu.

iPhone 13 Pro/Pro Max (2021)

iPhone 13 Pro (solda) ve Pro Max (sağda)

iPhone 13 Pro, 12 Pro'ya çok benziyor. Ancak kamera lenslerindeki büyük farkı görebilirsiniz. 13 Pro, 3x optik zoom, makro fotoğraf desteği ve geniş ve daha iyi düşük ışık performansı ile geldi. ProRes ile video her zamankinden daha iyi. Yeni sinema modu, nesneler arasında alan derinliği izlenimi yarattı. Apple, iPhone 13 Pro serisi ile -sonuda- çoğu amiral gemisi Android cihazında standart olan ProMotion yüksek yenileme hızını ekledi.

iPhone SE (2022)

iPhone SE, 2020 modelinin birebir aynısı. Sadece işlemci ve 5G güncellemesi aldı. Ancak bu basit yeniliklere rağmen fiyat yükseldi. 429$!..

Apple hala yazılım ve donanım bütünlüğünü korumayı başarıyor. Bunu yaparken en büyük farkı ise tüketici kitlesinde yarattığı aidiyet duygusu. iPhone 14 ile büyük bir değişim olmasını bekliyoruz. Fakat herkesin kendi favori iPhone modeli vardır. Peki sizinki hangisi?