Onur Ömer Düzgün

#onuromerinkaravani

Antalya Devlet Tiyatroları bu sene İbiş'in Rüyası oyunu ile turnede. Oyun Türk Edebiyatı'nın usta kalemlerinden Tarık Buğra'ya ait.

İbiş'in Rüyası oyununa geçmeden kitaptan biraz bahsedelim. Tarık Buğra eseri Türk Tiyatrosu'nun önemli isimlerinden Naşit Özcan'ın hayatından esinlenmiştir. Ayrı kendi hayatından izler de taşır.

Nahit bir paşanın oğludur. Tiyatro aşığı olan Nahit hayatına sahnede devam etmek ister. Nahit'in ailesi de tiyatroyu sever ama klasik "Tiyatro hobi olarak kalsın. Sen daha saygın işlerde çalış," der. Nahit ise dönemin önemli tiyatrocularından Muhsin Bey'in dikkatini çeker. Ailesini terk edip tiyatroda çalışmaya başlar.

Nahit'in başından başarısız bir evlilik geçer. Karısı Vedia da Nahit'in tiyatroyu bırakmasını istemiştir. Nahit ise bunu kabul etmeyince Vedia iki çocuğunu alıp gider. Nahit'in yuvası tiyatrosu olur, tiyatroda yatıp kalkar.

Tiyatroya adanmış bir ömür

Nahit çeşitli oyunlar oynar ve başarılı olur ama üzerine bir rol yapışıp kalır. Halk bu rol ile özdeşleştirir ve çok beğenir. Nahit de bu rolü oynamaya devam eder. Nahit, İbiş rolü ile tiyatrosunu İstanbul'un en önemli tiyatrolarından biri haline getirir.

Çoğu başarılı insanı kıskanan bir arkadaşı vardır, çaktırmadan, dost görünüp kuyusunu kazan. Nahit için bu arkadaş Sadi Rıza'dır. Sadi Rıza, Nahit'i çekemez. Arkasından oyunlar çevirir. Hatta öyle ki Nahit'in boşanmasının nedeni bile odur.

İbiş'in Rüyası

Sadi Rıza ve Nahit bir gün kavga eder ve Nahit Sadi Rıza'yı tiyatrosundan kovar. Tam o gün tiyatroya bir kadın gelir. Hatice isimli bu kadın Nahit'ten iş ister. Nahit kadını dinler ve ondaki cevheri fark eder. Ayrıca Nahit kadından çok etkilenmiştir. Ona aşık olmuştur.

İşte olaylar bundan sonra başlıyor. Nahit ve Hatice arasındaki muhabbetler. ilişkilerindeki inişler ve çıkışlar bize hoş zamanlar yaşatıyor.

Kısaca İbiş'in Rüyası oyununu izlerken tiyatro içinde tiyatro izliyoruz. Oyuna girerken çığırtkan "Çok acıklı bir güldürü," diye bağırıyor. Aynen öyle bir oyun izliyoruz.

Antalya Devlet Tiyatrosu'na ayrı bir parantez açmak gerek

Antalya Devlet Tiyatroları oyunları benim hep hoşuma gitmiştir. Bana mı öyle geliyor bilinmez ama dekorları ve sahne tasarımlarını da hep başarılı bulmuşumdur. İbiş'in Rüyası oyununda da diktim değişmedi. Bir sahneye hem ev hem tiyatro sahnesi hem de kulisler sığdırılmış. Bu yüzden Gizem Karasu'ya alkışlar gönderiyoruz. Gerçekten muazzam. Nahit'in tiyatrosunda oynanan oyunların ayrı bir sahnede oynanması, konuşmaların sahne arkasında yapılması gerçekten seyir zevkini arttırıyor.

İbiş'in Rüyası

İbiş'in Rüyası oyununda İbiş yani Nahit olarak Gökhan Tüzün'ü görüyoruz. Kendisini geçen sene Yastık Adam oyununda keyifle izlemiştik. Bu sene de sahnede devleşti. Hatice olarak ise Demet Boci'yi görüyoruz. İçinde kopan fırtınalardan dolayı kafası karışık bir kadının haleti ruhiyesini bize sunuyor. Yastık Adam oyunundan bir başka tanıdık yüz Salih Bayraktarı'ı Sadi Rıza olarak izliyoruz. Oyunun kadrosu çok geniş. Sedat Mayadağ, Özlem Şendinç, Emel Elevli oyunda göreceğimiz diğer oyuncular.

İki buçuk saatlik oyun boyunca sevinirken üzülecek üzülürken sevineceksiniz. Yani duygudan duyguya geçeceksiniz. Edebiyatımızın önemli eserlerinden biri olan İbiş'in Rüyası tiyatroda kaçırılmaması gereken oyunlardan biri. İyi ki tiyatro var...

Oyunun karavan puanı, 4.5.