Efsun Bilge Bilginer

We <3 Kargala

Bitki örtüsü müze olan canım Ankara’da görülmesi gereken birbirinden farklı onlarca müze mevcut. Nitekim kışı Ankara’da geçiriyorsanız, en güzel aktivitelerden biri müze ziyareti yapmak. Müzeler genel kültürümüzü geliştiren, ufkumuzu genişleten milli zenginliklerimiz olmakla birlikte çocuklara tarihi ve sanatı sevdirmenin en kolay ve etkili yollarından da birisi. Hadi o zaman birbirinden farklı Ankara müzelerine doğru bir keşfe çıkalım.

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi

Burası Türkiye’nin ilk ve tek Satranç Müzesi. Ankara Kalesi’nin eteklerinde tarihi bir Ankara evinde hizmet veren bu müze Akın Gökyay’ın 1975 yılından itibaren oluşturmaya başladığı satranç koleksiyonunun bir ürünü.

110 farklı ülkeden 713 farklı satranç takımıyla Guinness Rekorlar Kitabı’na girmiş bir koleksiyona sahip. Müzede çocuklara hitap eden çizgi film karakterlerinden oluşan takımların yanı sıra Harry Potter, Yüzüklerin Efendisi, Şirinler vb. temalı takımlar da mevcut.

  • Pazartesi hariç her gün 10:00-18:00 arası ziyarete açık.
  • İndirimli Bilet (Öğrenci, gruplar, 65+ yaş üzeri): 10 TL
  • Tam bilet: 20 TL.
  • Müzekart geçerli değil.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Dünyanın sayılı müzelerinden biri olan Anadolu Medeniyetleri Müzesi de Ankara Kalesi’nin eteklerinde. Müze Atatürk’ün bir Hitit Medeniyeti Müzesi isteği üzerine 1921 yılına kuruldu. Ayrıca 1977 yılında Avrupa’da yılın müzesi ödülünü almıştı. Burada Anadolu Medeniyetlerine ait Çatalhöyük, Boğazköy, Alacahöyük, vb. yerlerdeki arkeolojik kazılardan çıkan benzersiz eserler sergileniyor.

M.Ö 6200 yıllarına tarihlenen Çatalhöyük kent planını içeren dünyanın bilinen en eski haritası da bu müzede. Asurlu tüccarların Anadolu’ya yazıyı getirmesiyle başlayan döneme ait belgeler mevcut. (Çeşitli listeler, evlilik belgeleri, anlaşmalar, karar ve tutanaklar).

  • Müzekart geçerli.
  • 08:30-17:30 arası her gün açık.

MTA Tabiat Tarihi Müzesi

Türkiye’nin ilk ve tek Tabiat Tarihi Müzesi de Ankara’da. Yüz milyonlarca yıllık fosilleri; sadece Anadolu topraklarında yaşamış ve nesli tükeniş bitki ve hayvan türlerini görebileceğiniz 4 katlı kocaman bir müze. Üstelik buraya devasa dinozor fosilinden dolayı çocuklar da bayılıyor. Zaten halk arasındaki adı “Dinozor Müzesi”.

Burada 6400’e yakın fosil materyal mevcut. ABD’ den satın alınan etobur bir dinozorun fosil iskeleti, Fransa Tabiat Tarih Müzesi tarafından armağan edilen 15 milyon yıl önce Fransa’da yaşamış fillerin atalarından birisine ait mulaj kalıp ve bunların yanı sıra Kahramanmaraş/ Gâvur gölünde M.Ö. 1000. yılın 2. yarısında yaşamış Maraş filinin iskeleti müzenin tam ortasında. Ayrıca Amerikalıların aydan getirip Türkiye’ye hediye ettiği aytaşı ve meteor parçaları da bu müzede. 

  • Pazartesi hariç her gün saat 09:00-17:00 arası ziyarete açık.
  • Tamamen ücretsiz.

Ankara Resim ve Heykel Müzesi

Avrupai tarzıyla Ankara’nın en güzel müzelerinden biridir Resim ve Heykel Müzesi. Estetik binasıyla içinden çıkmak istemeyeceğiniz dekorasyonu da çok başarılı bir müze. Ayrıca duvarlar için öyle güzel renkler seçilmiş ki gözleriniz hiç yorulmadan tüm eserleri inceleyebilirsiniz. Sultan Abdülmecit, Osman Hamdi Bey, Şeker Ahmet Paşa, Fikret Mualla,  Abidin Dino, Bedri Rahmi Eyüpoğlu, Mihri Müşfik Hanım gibi değerli sanatçılarımızın orijinal eserleri burada sergileniyor. 

Cumhuriyetin ilk mimari yapılarından biri olan Ankara Resim ve Heykel Müzesi birçok ilke de imza atmıştır. Türkiye’deki ilk opera olan “Özsoy”, bu binada gerçekleşmiş. Ayrıca ilk Tarih Kongresi bu binada yapılmıştı. Atatürk’ün “Buradan ayrılmayı istemiyorum. Yapan eller sağ olsun” dediği binayı, Etnografya Müzesi’nin de mimarı Arif Hikmet Koyunoğlu yapmıştı. 

  • Her gün 09:00-18:00 arası ziyaret edebilirsiniz.
  • Müzekart geçerli.
  • Sivil giriş 40 TL.

Resim ve Heykel Müzesi ile aynı bahçede yer alan Etnografya Müzesi de görülmeye değer bir müze. Fakat şu an tadilatta. Bu yüzden ziyarete uzun bir süre kapalı olacak.

 

Anıtkabir Kurtuluş Savaşı Müzesi

Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi Anıtkabir’de ve 4 bölümden oluşuyor. Birinci bölümde Atatürk’ün özel eşyaları; ikinci bölümde Çanakkale Savaşı panoraması, üçüncü bölümde Sakarya Meydan Muhaberesi ve Büyük Taarruz panoraması yer alıyor. Dördüncü bölümde ise; Atatürk devrimlerinin ayrıntılı olarak açıklandığı, fotoğraflarla ve rölyeflerle zenginleştirilmiş koridorlar yer alıyor.

Burada ayrıca 2015'te dünyaca ünlü bilim insanımız Aziz Sancar’ın Nobel Kimya Ödülü’nü kazandığında Anıtkabir’e armağan ettiği madalya ve sertifika sergileniyor. Müzede Eskişehir Büyük Şehir Belediye Başkanı Heykeltıraş Yılmaz Büyükerşen'in yaptığı Atatürk balmumu heykeli ve köpeği Foks'un doldurularak saklanan bedenini de görebilirsiniz.

Ek olarak çoğu kişi hala İsmet İnönü’nün mezarının Anıtkabir’de olduğunu bilmiyor. Yani Anıtkabir’in içinde İsmet İnönü mezarını da ziyaret edebilirsiniz.

  • Girişler ücretsiz.
  • Her gün ziyarete açık.
  • 01 Şubat - 14 Mayıs Tarihleri Arasında Açılış: 09:00-Kapanış: 16:30
  • 15 Mayıs - 31 Ekim Tarihleri Arasında Açılış: 09:00-Kapanış: 17:00
  • 01 Kasım - 31 Ocak Tarihleri Arasında Açılış: 09:00-Kapanış:16:00

Kurtuluş Savaşı Müzesi ve Cumhuriyet Müzesi

Ankara Ulus Meydanı’nda Cumhuriyetimizin ilk meclis binası olan Kurtuluş Savaşı Müzesi’ni ve hemen yanındaki 2. TBMM binasında hizmet veren Cumhuriyet Müzesi’ni tek biletle gezebiliyorsunuz.

Aslında bu müzeleri ayrı görmek mümkün değil. Gezerken binaların iç dekorasyonuna hayran kalıyorsunuz, çalışma odalarının, toplantı ve misafir salonlarının zarifliği, şıklığı harika. Eskiden her şey daha güzel daha naifmiş dedirtiyor. Meclis salonlarını gezerken tarihten bir fotoğrafın içinde gibi hissediyorsunuz. Yani duygulanmamak mümkün değil.

 

Cumhuriyet Müzesi'nde Atatürk’ün 10. Yıl Nutku’nu okuduğu mikrofon da yer alıyor. Ayrıca 15 Ekim - 20 Ekim 1927 tarihleri arasında 6 gün süre ile 36 saat 33 dakika boyunca süren “Büyük Nutuk”u okuduğu Meclis salonunu da görebiliyorsunuz. Keşke rehberli gezi olsa; çok daha güzel olurdu.

  • Müzekart geçerli.
  • Öğrenci ve öğretmenlere ücretsiz
  • Tam bilet ise 30 TL.
  • Her gün 09:00-18:00 arası ziyarete açık.