Emine Aydın

We <3 Kargala

Atatürk Orman Çiftliği arazisi üzerindeki 1,3 m2’lik bir alana 2013 yılında inşa edilmeye başlanan Ankapark, gerçek anlamda başkentin yılan hikayesi olmuş durumda. Eğer Melih Gökçek’in hayallerindeki gibi olsaydı; Ankapark, tematik anlamda dünyanın ikinci, Avrupa’nın ise en büyük lunaparkı olacaktı. Sonraki adıyla Wonderland Eurosia, 2019 yılında hizmet vermeye başladığında, Melih Gökçek ve onun enerjisine inanan bir grup Ankaralı için dev bir turizm merkeziydi. Geri kalan Ankaralılar içinse şehrin en güzel yerindeki sevimsiz bir demir yığını... Yapılan harcamalar, gelgiti çok olan davalar, işletme için açılan ihaleler, ödenemeyen elektrik faturaları, konulan hacizler, kendini çeviremeyen bir işletme ve kapısına vurulan kocaman kilitle başkentimizin kanayan yarası haline gelen Ankapark!..

Mansur Yavaş dönemi

Nisan 2019’da başkanlık görevini devralan Mansur Yavaş ve seçmeni için de Ankapark, çözülmesi gereken sorunların belki de en başındaydı. Zaten kısa sürede Ankara’daki pek çok reklam panosunda “Ankapark’ın işletmesini hala devralamadık.” ve “Ankapark’ı geri almak için hukuk mücadelemiz sürmektedir.” gibi kamuoyu bilgilendirmeleri görmeye başladık. Parkın yanından her geçtiğimizde içimiz acıyordu. Bir çoğumuz için de bu park, maddi zararının yanı sıra, Atatürk Orman Çiftliği’ne ve Atatürk’ün anısına bir saygısızlıktı. Bu sebeple dava süreci bizi daha çok heyecanlandırıyordu. Uzun bir bekleyişin ardından Temmuz 2022’de beklenen haber geldi. Ankapark işletmesi mahkeme kararıyla Mansur Yavaş yönetimindeki Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne devroldu. Böylece biz Ankaralılar için de yeni bir süreç başlamış oldu.

Halkın parası, kararı halk verecek

Mahkeme kararını duyuran Mansur Yavaş, ardından da Ankapark’a ne yapılacağına bir anketle halkın karar vereceğini söyledi. Çünkü Yavaş’a göre Ankapark’a yatırılan 801 milyon dolarda her bir Ankaralının hakkı vardı. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra da bütün sosyal medya hesaplarından Ankapark için bir fikrim var başlığıyla oluşturulmuş anket bağlantısını verdi. Siz de forms.ankara.bel.tr/ankapark adresi üzerinden “Sizce Ankapark ne olmalı?” sorusunu cevaplayabilir ve konu ile ilgili söz sahibi olabilirsiniz. 

Ya böyle olmasaydı?

2013’ten beri yaşanan süreç böyle sonuçlanmasaydı ve Melih Gökçek’in hayalleri gerçek olsaydı; yani Ankapark dünyanın en büyük tematik parklarından biri olsaydı ve ciddi gelir elde etseydi de bugün bunları konuşur muyduk sizce? Gururla misafirlerimizi, çocuklarımızı, yakınlarımızı ziyarete götürür müydük? Ankapark her haliyle siyasi bir duruş muydu? Yoksa objektif kalabilir miydik? Para söz konusu olduğunda inandığımız değerleri bir kenara koyar mıydık? 

Atatürk Orman Çiftliği 

Kendi adıma Ankapark’ın içinde bulunduğu arazinin Atatürk Orman Çiftliği adına yakışır şekilde yeşillendirilmesini istiyorum. Ankette de bu yönde istekte bulundum. Çünkü "şehrin en güzel yerinde nefes alabileceğimiz mis gibi bir orman olmalı orası" diye düşünüyorum. Mangalın, semaverin yanmadığı; güvenlik probleminin yaşanmadığı, her saat huzur bulacağımız bir mekan olarak düzenlenmeli ve öyle de kalmalı. Umarım anketten bu yönde bir sonuç çıkar. 

Mansur Yavaş’a bu süreçte kolaylıklar diliyorum. Çünkü var olan enkazı kaldırmanın da ciddi bir maliyeti olacaktır; eminim. Ama süreci şeffaf bir şekilde bizimle paylaşacağını da biliyoruz. Bu zamana kadar öyle oldu çünkü. Belki bir ağaç dikme şenliği bile yapılabilir. Bu yola baş koyan Ankaralılar olarak seve seve dahil oluruz. Çok da güzel bir anı olarak kalır bizim için de. 

Peki siz Ankapark arazisi ile benim kadar bağ kurmuş muydunuz acaba? Mesela yemyeşil halinde ayaklarınızı rahatça uzatıp, kitap okuyacağınız; bisikletinize atlayıp müzik dinleyeceğiniz günleri hayal ediyor musunuz benim gibi? Bana kalırsa çok uzak değil. Sizce?..