Mehtap Temur

#psikolojikdanışmangözüyle

Eğitim öğretim döneminin sonuna geldik. Eylülle beraber, çocuklar için okul süreci yeniden başlayacak. İlkokula, ortaokula, liseye yeni başlayacak çocuklar heyecanlı. Lakin bir grup var ki ilk defa okul deneyimi yaşayacak. Anaokulu çağına gelmiş çocuklar!.. Onların heyecanı apayrı ve velileri de bir o kadar kaygılı.

Acaba çocuğumuzu hangi anaokuluna göndersek? Okul seçerken nelere dikkat edelim? İşte bu yazıda sizlere bu soruların cevabını bulmanıza dair bir takım ipuçları vereceğim. Umarım en doğru ve olumlu tercihi yapmanıza yardımcı olur.

Okulun eğitim sistemi, öğretmen kadrosu ve okul personeli

Okulun eğitim sistemi, nasıl bir program uyguladıkları, hangi yaklaşımı (Montessori, vb.) benimsedikleri çok önemlidir. Çocukların bireysel farklılıkları ve ihtiyaçlarının farkında olan, öğrencilerin sadece akademik anlamda değil tüm gelişim alanlarındaki (dil, bilişsel, sosyal-duygusal, motor ve öz bakım) kazanımlarını uygun programlarla destekleyen güncel bir yaklaşıma sahip olmalıdır. 3-6 yaş dönemindeki çocuklarda öğrenmenin kalıcı olmasında yaparak-yaşayarak yapılan etkinlikler daha etkilidir. Çocuğun kendisini rahatça ifade edebildiği, yanlış yapsa bile ona kızılmadığı bir ortamda olması, gelişimi açısından dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Çocukları seven, dinamik, empatik, çocuk odaklı bir yaklaşımla tecrübenin birleşimi ile öğretmenin etkisi anaokulu seçiminde çok önemlidir. Ayrıca okuldaki öğretmenin ve okul personelini sık sık değişmemesi gerekir. Çocuklar bu durumdan kaynaklı olarak kendilerini güvende hissetmezler. Ayrıca okulda psikolojik danışmanı olması, hem veliler hem de çocuğun gelişimini takip etmek açısından önemlidir.

Güvenlik ve temizlik

Okulun bahçesi, ortak alanlar, sınıftaki mobilya ve oyuncaklar, çocukların güvenliği düşünülerek konumlandırılmış olması gerekmektedir. Mesela eşyaların köşeli ve sivri olmaması, dolapların duvara sabit olması gibi ayrıntılar gerçekten çok önemlidir. Yangın merdiveni, giriş-çıkış yerlerinin kontrolü de çocuğa uygunluğu gözetilerek tasarlanmalıdır. Temizliğin nasıl ve ne sıklıkla yapıldığı, okuldaki yemeklerin kimler tarafından ve nasıl bir ortamda hazırlandığı, hijyen kuralları, havalandırma sistemi de çocuklarımızın sağlığı için büyük önem taşımaktadır.

Konumu ve oryantasyon süreci

Küçük yaştaki çocukların okul mesafesi uzak olduğunda yaptıkları yolculuk, onlar için yorucu olabilir. Lakin iyi bir öğretmen için bazen bu durum göz ardı edilebilir. Okula uyum sürecindeki uygulamalar bence en önemsenmesi gereken konulardan biri. Her çocuğun alışma döneminin farklı olduğu bilinciyle “güven” temelli bir ilişki kurmayı öncelikli tutmak çok kıymetlidir. Anneden ayrılmakta güçlük yaşayan çocuklara karşı nasıl bir uygulamaları olduğunun da bilgisini alabilirsiniz. Bu süreçte okul ve ailenin işbirliği büyük önem taşır.

Her ailenin kendi beklentilerinin ve çocuklarının bireysel farklılıklarının önemli bir unsur olduğunu belirtmeliyim. Okulla görüşmeye gittiğinizde okulun dinamiği ve uygulayacak oldukları programın sizinkiyle ne ölçüde uyduğu karar verme aşamasında size yardımcı olacaktır.