Alternatif denilen bir müzik türü girdi hayatımıza şu son birkaç senede. Kendilerini bir kalıba sokmadan sadece yapmayı sevdikleri için müzik yapan birkaç yetenekli insan; öncelerde dinlediğimiz ve aşina olduğumuz türlerin dışında bir şeyler çaldılar, söylediler ve böyle var ettiler üçüncü nesil müziği…
Alternatifin içeriğini anlatmak için mükemmel bir müzik jargonuna sahip değilim. Ancak bu müzikleri var edenleri anlatmak için iyi bir dinleyici kulağına hakimim. O yüzden Spotify’ın oluşturduğu çok büyük, usta isimlerin içerisinde yer aldığı Birinci Yeniciler ve İkinci Yeniciler gibi şairlerin günümüz versiyonlarını yansıttığını düşündüğü "Üçüncü Yeniler" anlatılmaya değer bir konu.
Bu konunun ilk konuğu da alışılmışın çok dışında, orijinal konuları kaleminde, piyanosunda ve sahnesinde barındıran “Üçüncü Yeniler”in asi prensesi: Nova Norda…
.jpg )
Ecem’den "Kuzey Yıldızına"
Ecem Böke, sahne ismiyle Nova Norda 1 Mart 1991 yılında İstanbul’da doğdu. Hayat hikayesine dair kaynaklarda, röportajlarında, sosyal medya hesaplarında ya da fazlaca bilgiye rastlayamayız. Yazılan çoğu şey birbirinin aynısıdır. Radyo sanatçısı olmak isteyen bir babannenin torunu olan Ecem, 7 yaşında babannesinin vasiyeti üzerine kendisine alınan piyano sayesinde ‘müzikle’ tanışıyor. Bu tanışmanın ardından müziğin hayatının her anında var olduğunu söylüyor.
Üniversite yaşamına kadar hayatıyla ilgili gerçekten hiçbir bilginin olmaması bu yazıyı yazmakta beni zorlasa da hikayesinin "kurumsalı bırakıp müzik yapmaya başlaması" olduğunu okuduğumda aslında anlatılacak olanın onun hayatı değil bize anlatmak istedikleri olduğunu fark ettim.
Ecem, üniversite hayatını Boğaziçi’nde Sosyoloji okuyarak tamamlıyor. Ancak bu dönemlerinde yine müzikten ayrı kalmıyor. Okulun korolarında aktif rol alıyor. Üstelik bir rock korosunda koro şefliği yaptığı da kendisine ait bilinen azıcık şeylerden birisi. Küçükken bazı korolarda yer aldığını söyleyen sanatçımız verdiği bir röportajda müziği üniversite yıllarında öğrendiğini söylüyor:
“Müziğe dair en çok şey öğrendiğim yıllar Boğaziçi yılları oldu. Ben piyano çalıyordum o zamanlar. Ama armoni bilmiyordum, müziğin matematiğini bilmiyordum. Biri geliyor bana onu öğretiyordu. Ben ona başka bir şey öğretiyordum. Derken böyle 5 sene geçirdim.”
Okulu bitirdikten sonra yine kendi söylemiyle ‘bir işte çalışması mecbur olduğu’ndan özel sektörde reklam üzerine çalışmaya başlıyor. 3 yıl profesyonel bir şekilde reklamcılık işine devam ediyor. Ecem, müzikle ilgili hayalleri olduğunu ancak kurumsaldaki hayatının ilk zamanlarda sevdiği bir hayat olduğu için müzik hayallerinin ötede beklemeye başladığını söylüyor. Ancak iş rutine dönünce ters giden birkaç şeyin farkına varıyor. 'İşinden’ evine döndüğü çoğu zamanda müzik yapmaya başlıyor. Ara ara nefes alamadığını, kalbinin sıkıştığını söyleyen Nova bu rahatsız edici durumlardan müziğe sığındığını belirtiyor.
Nova Norda - Kuzey Yıldızı
Sanatçımız kurumsaldan müziğe geçiş sürecinin doğal bir seyirde işlediğini belirtiyor bir başka röportajında. Yaptığı profesyonel işten çok başka, müzik üretme sürecinde içinden nasıl geldiyse öyle davrandığını; iç sesini dinleyerek aslında 6 aylık bir sorgulama süresi geçirdiğini dillendiriyor. Bu yüzden karşısına çıkan aslında ‘Yeni Kuzey’ anlamına gelen ‘Nova Norda’yı sahne mahlası olarak kullanmaya karar veriyor.
Ecem için Nova Norda, Kuzey Yıldızı demek. Kuzey Yıldızı yolunuzu bulmanızda size yardımcı olan pusulalardan birisi. Nova için de bu pusula dinlemekten asla çekinmediği iç sesi oluyor.
İç hesaplaşmalar, bu yolda takip edilen işaretler ve sonunda üretim sürecinin aslında onda bıraktığı huzur ve yanında gelen bir enerjiyle 2018 yılında Ecem Böke’den Kuzey Yıldızı ‘Nova Norda’ya evrilen sanatçımız hayatımıza giriyor.

Çıktım Bir Yola
6 ayın sonunda 2018 yılında Nova Norda müzik piyasasına ‘Çıktım Bir Yola’ şarkısıyla giriş yapıyor.
Kendi hikayesini yazmak için kalemi kağıdı eline alan Nova ilk olarak ‘Çıktım bir yola, aynaya doğru her şey tamam!’ cümlesini karalıyor. Kendini tamamlamak için yazılan hikayenin ilk cümlesi olmaya uygun bir kararlılık barındırıyor içine.
İlk teklisi olan ‘Çıktım Bir Yola’ kendi hikayesini en başından anlatmak isteyen bir sanatçının kaleminden dökülen ilk eser. Şarkı içinde hem umudu hem cesareti hem de bilinmezliğin karanlık tarafını barındırıyor. Ancak bu hem eser sahibine hem de dinleyicisine güç veriyor.
Çıktım bir yola,
Nova Norda- Çıktım Bir Yola
Ne geçmiş ne geleceği olan.
Sonsuz bir farkındalık anında...
Sanatçımız çıkılan yolun zorluğunun farkında ve bu farkındalıkla o yolda sorması gereken soruların, bulması gereken cevapların ve ona yardım edecek ‘gezginlerin' varlığının farkında.
Çıktım bir yola,
Nova Norda- Çıktım Bir Yola
Gezginlerin kaldığı o hanlara
Hayat buradan geçti mi diye sormaya
Hem onu en iyi bilenler onlar.
İlk teklisi beklediğinden çok daha büyük ve güzel tepkiler alıyor sanatçımızın. Bu da aslında bakıp, görülen; duyup dinlenilen bir hayalet olduğunu gösteriyor hem kendisine hem de bizlere…
Dinozorlar
Çıkan ikinci tekli ‘Dinozorlar’, Çıktım Bir Yol’adan biraz farklı bir ritimde daha enerjik daha canlı bir şarkı. Ama yine bir şeyler anlatma gayesinin bir ürünü. “Yaşamadığım şeyi anlatamıyorum.” Diyen Nova’nın içimizdeki fosil ve ölümlü olan ‘Dinozor’ seslerle kafamızdaki bilge ‘filozofların’ çatışmasını dillendiriyor.
Yine biri bizi gözetliyor,
Nova Norda - Dinozorlar
Herkes yavaş yavaş fark ediyor.
Biri gelince biliyorum ki dank ediyor.
Bir şeyler nüks ediyor, o sesler yükseliyor.
Sonra devam ediyor;
Kafamda dolanıyor sesler,
Nova Norda - Dinozorlar
Üzerimizde hayali gözler…
Dümdüzler bir de yüzsüzler,
Fosil onlar ölümsüzler sanma.”
Filozoflarla kavga eden ‘acaba’ dinozorlarını anlatan bu metaforlarla dolu şarkı, ‘Çıktım Bir Yola’ kadar rağbet görmese de Nova için üçüncü tekliyi yapmaya iten bir güçle insanlar tarafından sevilip benimseniyor.

Boş Ver!
Bilindik konularının çok dışında iki esere imza atan Nova üçüncü şarkısında da yine bilindik aşk, sevgi, acı gibi konuların dışında önce kendine sonra da dinleyicisine ‘Boş Ver’ diyerek sesleniyor. Üstelik sözleri tek başına haykırsa da müziğini evrenselleştiren melodisine ‘Can Ozan’ eşlik ediyor.
İnsanın en büyük engelinin yine kendisi ve ‘Dinozorlar ve Filozoflar’ı olduğunu anlatan Nova burada da;
Boş ver!
Nova Norda - Boş Ver!
Tüm prensipleri,
Yarattığın engeli,
Buyum dediğin kişiyi.
diyerek kendi kendimize oluşturduğumuz tüm engelleri ortadan kaldırmamız gerektiğini söylüyor. Ayrıca yine devayı kendimizde bulacağımızı şu sözlerle anlatıyor;
Bırak kendine kendini
Nova Norda - Boş Ver!
Ruhun gezinsin, aksın, gürleşsin…
Bırak kendine kendini
Kalbin yönetsin, aklın eşlik etsin.”
Kafamızdaki filozof ve ölümlü dinozor seslerini bastırıp kalbimizin bizi yönetmesi gerektiğini savunuyor böylelikle.
Varım
Birbirini tamamlayan üç teklinin ardından asıl patlama yaşamasını sağlayan, burada olduğunu haykırdığı ‘Varım’ teklisini çıkarıyor.
Bu şarkıyla benim hayatıma dahil olan Nova şarkısına “Sen kimsin dedi, bilmem dedim her gün değişiyorum.” Cümlesiyle başlıyor.
Kalıplara sığamadığını dillendiren Nova tanımlayan sözler aramadığını, bu dünyaya geldiğini bir gün gideceğini, sürekli değişeceğini, kısacık bir hayatı olduğunu ve bu hayatı sonuna kadar yaşayacağını, özgür bir ruhla rüzgar misali eseceğini ve kim olduğunu sorarlarsa ‘Ben buyum!’ demek yerine sadece var olduğunu söyleyeceğini anlatıyor bize.
Etiketsiz, sıfatsız bir Nova var burada karşımızda. İşte bu yüzden evrensel sandığımız ‘aşk’ üzerine yazılan onca şarkıdan ve eserden çok daha fazla ilgimi çekiyor.
‘İyi ki varım’ diyerek paydaşlarından sıyrılıyor!
Bak yıldızlar baki
Nova Norda - Varım
Sınırlar hayali.
Aramıyorum tanımlayan sözler.
Aynı sözler tam da bu yüzden,
Götürüyor 'bizi bizden'.
Zor
2019’un ilk teklisi ‘Zor’ Nova’nın söylemiyle zorlandığı süreçleri anlattığı bir şarkı olarak piyasaya çıkıyor.
Yine aşktan sevgiden çok uzak kişisel gelişim kitaplarındaki cümleler tadında şarkı sözleri barındıran bu eser kendinle savaşın en zoru olduğunu ama zoru seven ve zoru seçen için başarılmaz olmadığını anlatıyor.
“Gece oluverir, yoruluverirsin.
Nova Norda - Zor
Belki bu yola henüz hazır değilsin.
Yarının belirsiz.
Zaten hiçbir zaman hazırım demeyecektin!”
Bir sorgunun içinde kendini tokatlıyor ancak daha sonra;
Gece oluverir ve görüverirsin.
Nova Norda - Zor
Her gün yeni bir yola gireceksin.
diyerek aslında bu savaşın, bu sorgunun bitmeyeceğini ama seçtiği yolun zorluğunu bilip seçtiğini anlatıyor.
Aslında tüm şarkılarında en başta kendisine hitap etse de sanatçıdan çıktıktan sonra eser sanatı kendine almak isteyenindir.
Kendine haykırdığını düşünsek de tüm bu şarkılarda aslında Nova almak isteyen herkese söylüyor bu şarkıları. Zor bir yolun yolcusu olan herkese…

Kuzeye Kaç!
Ne ara geldim ben buralara?
Nova Norda - Kuzeye Kaç!
Yabancıyım bu ormana.
Dört bir yanımı sarıyor kurtlar,
Önüm arkam sağım solum tuzak!”
Diye başlayan bir şarkı Kuzeye Kaç!.. Nova’nın 2019’daki ilk teklisi. Bu cümlelerden sonra yine haykırıyor kendine Nova;
“Diyorum kendime:
Nova Norda - Kuzeye Kaç!
‘Şu kafanı kaldır yıldızlara bir bak.’
Sakin ol, nefesini tut
Kuzeyini bul ve kuzeye kaç!
Bakamam arkama
Düşünce kimse kaldıramayacak.
Oyunu gör, oyunu anla,
Sonra git adımını at!
Benlik ve tüm bu eserlerle 'Nova Norda'
Kurulu bir hayatı bırakıp yepyeni, bambaşka, aşina olunan ama yine de farklı olan bir hayata giriş yapmanın bir kaleme yansıması tüm bu şarkılar. Hep söylediğim gibi aynı zamanda Nova’nın kendine seslenişi.
Motivasyona ihtiyacı olduğunu söyleyen Nova; bu süreci kalemine de yansıtmış, ortaya çıkan bestelerinin çoğunda bize bunları hissettirmiş durumda. Kendi kuzeyini kafasını kaldırıp gördüğü kuzey yıldızı sayesinde bulan Nova tüm bu teklileriyle bizlere kendi hikayesini anlatıyor aslında.
En başta çıktığı bir yoldan daha sonra bu yolda kafasındaki tüm dinozor ve filozofların sesini boş verdiğini ve kalbinin yönetip aklının eşlik ettiği bir hayata adım attığını anlatıyor. Zor bir yolda sürekli kendisiyle bir acaba savaşı içinde olduğunu ama seçtiği bu yolun zorluğunu bildiğini dillendirip en sonunda yıldızlara bakması gerektiğini ve ‘Kuzey Yıldızı’nın ona onun Kuzeyi’ni gösterebileceğini söylüyor. Kuzeyini bulup oraya kaçması gerektiğini, böylece gözünü açıp adımlarını sağlam atabileceğini anlatıyor. Bir albüm içinde olmasa da tekli şarkılarıyla aslında konsept albüm tadında kendi yolculuğunu anlatıyor bize.

Almak isteyene onlarca mesaj barındıran bu tekliler bizlere de zorlu bir sürecin yansıması ve üçüncü yeniler serisinin ilk hikayesi olarak ulaşıyor.
Babaannesinin vasiyetiyle; 7 yaşında piyano çalmasıyla müziğe başlayan ve hayatındaki tüm olasılıklar silsilesi sonucunda yaptığı seçimlerle müziği iş haline getiren, bizlere de bunu ulaştıran; üçüncü neslin en cesur ve yazdığı şarkılarla asi prensesi Nova Norda tüm her şeyiyle bir bütün olarak mükemmele yakın bir profil çiziyor. Şarkı sözleri, besteler, sahne gösterileri, kıyafetleri… Her şeyiyle özgünlüğü yakalayan Ecem’in Kuzey Yıldızı’nı takip etmesiyle bizim hayatımıza dokunan bir tarafının olması da onu bence kalıcı bir noktaya sürüklüyor.
Yarın üçüncü yeniler solup gitse de ‘ben varım ve yapabilirim’ gücünü otuz sene sonra da hissetmek isteyen insanlar illaki olacaktır. Kim bilir belki o gün bir başkası, dönemine göre eski sayılabilecek ses kalitesindeki ‘Kuzeye Kaç!’ şarkısını dinleyerek kendi Kuzey Yıldızı’nı aramaya başlayacaktır.
Çıktığınız her yolun size kuzey yıldızınızı sunup yönünüzü bulmanızı sağlaması umuduyla…
Bonus: Pelin
Tüm bu şarkıların içinde Konsept Albümler Serisi'ne (Levlâ'nın Hikayesi ve Kitaplık albümleri üzerine yazılan yazılara da bakabilirsiniz) konu olacak "Paralel Evrende Dünya Tarihi" albümünde yer alan bu şarkıyı buraya bonus olarak bırakıyorum. Alışılmış Nova Norda şarkılarından biraz uzak bir konuyu ele alsa da benim pozitif ayrımcılık yapacağım eseridir Pelin. Acının soğuk gerçekliğiyle beni yüzleştiren ama Nova'yla beni ortak bir acıda birleştiren bu şarkının yeri -söylemiyle- onda ne kadar ayrıysa bende de o kadar ayrıdır.