Bana göre bir şehri anlamanın ve tanımanın en güzel yolu sokaklarını adımlamak ve şehrin insanlarının vakit geçirdiği yerlere gitmek. Gittiğim şehrin geçmişi ve geleceği arasında köprü kurmak için ben hem tarihi yerlerini hem doğal güzelliklerini görürüm bunun yanında en eski çarşılarına gitmek de işim kolaylaştırır.
Adana merak ettiğim şehirlerden biriydi burayı bir güzel gezmek ve anlamak için 2 gün yeterli bana göre. Tabi vaktiniz varsa 3-4 gün de harika olur. Sizin için güzel bir Adana Rehberi hazırladım. Bu bilgiler Adana'da çok işinize yarayacak.
1. Bir Yeme Meselesi
Adana Rehberi'nden olmazsa olmaz tabii ki yemek tavsiyeleri olacak. Bitki örtüsü kebapçı olan Adana’da sizi her sokakta karşılayan birbiri ardına kebapçılar var. Tabi hal böyle olunca Adana’nın kebabından yemeden dönecek birini tanımıyorum. Ben Kaburgacı Yaşar Usta ve Keyf-i Asya Kebap’ta kebap yedim, ikisi de başarılıydı. Fiyatlar 100-125 TL arası. Bu arada kullanıcı yorumları yüksek bir çok kebapçı var yani seçtiğiniz kebapçıdan mutlu ayrılma olasılığınız çok yüksek.
2.Adana’ya özellikle yazın geldiyseniz mutlaka muzlu süt denemelisiniz. Kazım Büfe’de bu konuda isim yapmış bence bunun hakkını da veren de bir mekan. Dükkanın önünde hiç bitmeyen bir kuyruk var. Açıkçası ben bu kadar lezzetli olmasını beklemiyordum. 2 bardağa 40 TL ödedim.
3. Adana’ya geldim kahvaltıda sabah ciğeri yiyeyim diyorsanız da Tarihi Kazancılar Çarşısı’nda sabah 10’a kadar ciğerinizi yiyebilirsiniz. Ama ben o kadar Adanalı olamam derseniz Adana usulü böreği ile Bülent Börek’te peynirli börek de yiyebilirsiniz. Şırdan yemek içinse en çok Şırdancı Bedo tercih ediliyor. Şalgam içmek isterseniz Doktorum Şalgam'ı tercih edebilirsiniz.
4. Adana Rehberi: Adana Sinema Müzesi
Rehberlerimde olmazsa olmaz şey tabii ki şehir müzeleri. Altın Koza Film Festivali’ne ev sahipliği yapan şehrin sinema müzesini görmeden dönmek olmaz. Özellikle şehrin büyüttüğü yönetmenler, oyuncular ve yapımcıları tanıtan ve bu kişilerin eşyalarının sergilendiği bir özel müze.
Giriş ücreti 8 TL.
5. Adana Rehberi: Adana Arkeoloji Müzesi
Türkiye’nin en eski 10 müzesinden biri olan bu müzeyi görmeden dönmeyin. Yakın coğrafyada arkeolojik kazılarda ortaya çıkan eserler sergileniyor. Adana Müzesi’nde sergilen arkeolojik eserler arasında özellikle Hitit Medeniyetinin baştanrısı Tarhunda’ya ait taş heykel, Anadolu Hiyeroglif Yazıtlı Stel, Babil Steli, Adana’nın Karataş ilçesinde denizden çıkarılan bronz erkek heykeli ve Roma devrine tarihlenen mermer “Antropoid Lahit” ile “Akhilleus Lahti” görmeniz gereken en değerli eserler. Müzekart geçerli.
6. Adana Rehberi: Tarihi Kazancılar Çarşısı
Hem hediyelik alabileceğiniz hem de kebap ve ciğercileri ile meşhur bir tarihi çarşıya da yer verdim bu rehberde. Bu çarşıda geleneksel el sanatları ürünleri, ahşap oymacılığı, bakır ürünler, demir-çelik ürünleri üretimi yapan esnaflar ve ayakkabı zanaatkarları bulabilirsiniz. Yerel halkın da alışverişini yaptığı bu çarşıda Adana’nın kültürel yapısını keşfedebilirsiniz.
7. Tarihi Büyük Saat
Büyük Saat Kazancılar Çarşı’sının bitişiğinde bulunan Osmanlı dönemine ait en yüksek saat olma özelliğini taşıyor. Aynı zamanda Taşköprü ile birlikte Adana'nın en önemli simgelerinden birisi.
8. Taşköprü
Adana’nın simgesi Taşköprü dünyada halen kullanılan en eski köprülerden birisi olma ünvanına sahip. Roma döneminde İmparator Hadrianus tarafından 21 gözlü olarak inşa ettirilse de günümüzde 14 gözlü olarak kullanılıyor. Çünkü diğer gözleri toprak altında kalmış durumda. Köprü Adana’nın şehir merkezinde Seyhan ve Yüreğir yakalarını birleştiriyor.

9. Varda Köprüsü
Adana’da en beğendiğim ve iyi ki gittim dediğim yerlerden biri oldu bu köprü. Rehberimin de en gözdesi oldu. Burada harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Yıllara meydan okuyan Varda hala tren yolu olarak kullanılıyor. 1912 yılında inşası biten köprüyü Almanlar yaptığı için halk arasında Alman Köprüsü olarak da geçiyor. Gidiş yolu kötü değil. Trenin geçtiği saatlere göre giderseniz manzarasından daha çok keyif alabilirsiniz.
10. Belemedik
Özellikle sonbaharda tam bir doğa harikasına dönüşen Belemedik de Adana’nın görülmeye değer yerlerinden ve Adana rehberimde olmayı fazlasıyla hak ediyor. Burası aynı zamanda Hicaz- Bağdat-İstanbul demiryolunun inşası için gelen Almanların yerleşim yeri olarak kullandığı bir bölge.Turizme kazandırılan Belemedik’i her yıl binlerce kişi ziyaret ediyor. Bunun dışında gene bu bölgede Aladağ Başkanın Çardağı da görülmesi gereken yerlerden birisi. Harika bir manzarası var. Yalnız yolu biraz kötü bisikletle ya da yüksek bir arabayla gitmelisiniz.
Bu rehberi yanınıza almadan Adana'yı gezmeyin. İyi yolculuklar dilerim.