Efsun Bilge Bilginer

We <3 Kargala

Tarsus, Doğu Akdeniz’in incisi Mersin’in tarih, kültür, sanat, ticaret ve doğal güzellikleri ile ünlü bir ilçesi. Bir zamanların liman kenti Tarsus Kilikya’nın başkentidir ve önemli buluşmalara da ev sahipliği yapmıştır. Aynı zamanda Tarsus Şahmaran efsanesinin de doğduğu yerdir. Peki buraya kimlerin yolu düşmüş dersiniz?

Hz. Isa' nin Elçisi Aziz Paul, Hz. Daniyal Peygamber, Hz. Muhammed'in Müezzini Bilal-i Habeşi, Harun Reşid'in oğlu Halife Me'mun, Hz. Adem Peygamber'in oğlu Hz. Şit Peygamber, tabiplerin atası Lokman Hekim, Tolunoğlu Devleti'nin kurucusu Tolunoğlu Ahmed, Antik Cağ'iın ünlü filozoflarında Aristo, Nestor, Athenodoros ve Aratos, Ünlü Hatip Çiçero… Dahası  Tarsus Mısır Kraliçesi Kleopatra ve Roma Komutanı Marcus Antonius’un aşklarına da şahitlik etmiştir.

Tarsus’tan bahsedince de bu toprakların unutulmaz efsanesi “Şahmaran” dan bahsetmeden olmaz.

Tarsus Şahmaran Efsanesi

Yılanların şahı olarak bilinen insan başlı, yılan gövdeli Şahmaran’ın Cansab adlı bir gençle hikayesidir bu. Arkadaşlarıyla birlikte odunculuk yapan Cansab'ın bal almak için indiği bir kuyuda Şahmaran’ın yaşadığı yeraltı dünyasına inmesiyle başlayan hikaye; arkadaşlarının ihaneti yüzünden Cansab'ın Şahmaran’ın ülkesinde kalmasıyla devam eder. Ardından yılanlar onu yakalayarak Şahmaran’ın karşısına çıkarırlar. Cansab başından geçenleri anlatırken, Şahmaran da kendi sırlarını Cansab'a anlatır. Ancak Cansab'ın bunları kimseye söylememesi gerekiyordur.

Uzun bir süre burada yaşamaya çalışan Cansab'ın yalvarmalarına daha fazla dayanamayan Şahmaran onu serbest bırakmaya razı olur. Fakat gördüklerini anlatmamasını ve hamama gitmemesini öğütler aksi halde vücudunun yılan derisine dönüşeceğini ve Şahmaran’ı gördüğünün böylelikle anlaşılacağını söyler. Cansab geldiği yerden geri döner ve uzun yıllar yaşadıklarından hiç söz etmez.

Fakat ülke hükümdarının bir süre sonra hastalanması bu hastalığın çaresinin Şahmaran olması durumu değiştirir. Askerler ülkede Şahmaran’ı görenleri aramaya başlar. Üstelik bunu hamamda yıkanırlarken yaparlar. Cansab bu kötü sınavdan saklanarak kaçmayı başarsa da sonunda yakalanıp şehre getirilir. Yıkanırken de tüm sırrı ortaya çıkar ve vücudu bir anda yılan pullarıyla kaplanır. Bunun üzerine Cansab ikna edilerek Şahmaran’ın yeri söyletilir. Kısa sürede yakalanan yılanların şahı Tarsus Şahmaran Hamamında öldürülür ve üç parçaya ayrılarak hükümdara sunulur. İyileşen padişah Cansab'ı vezir yapar, ama dünyadaki yılanların hiçbiri bunu bilmemektedir ve öğrendiklerinde tüm insanlara saldıracaklardır.

İşte böylesine hikayeler barındıran Tarsus’ta takdir edersiniz ki görülmesi gereken bir çok yer var. Bunları 10 maddede toplamaya çalıştım. Aslında hepsinin ayrı bir hikayesi var. Ama hepsi bu yazıda bitmez. O yüzden kısa kısa değineceğim.

Tarsus'ta neler yapmalı?

1.Kleopatra Kapısı: Mısır Kraliçesi Kleopatra ve Roma Komutanı Marcus Antionus’un aşklarına tanıklık eden Tarsus’ta burayı mutlaka görmelisiniz.

2.Kırkkaşık Bedesteni: Hem hediyelik eşya bulabileceğiniz hem de tarihi yerlerini adımlayarak gezebileceğiniz bir konumda. Şehrin havasını burada soluyabilirsiniz.

3. Hz. Danyal Peygamberin Kabri: Türkiye’deki tek peygamber kabri Tarsus’ta. Ziyaret edilebiliyor. 

4.Eshab-ı Keyf Mağarası: Yedi Uyuyanlar Efsanesinde yedi uyuyanların 400 yıl uyudukları düşünülen mağara ziyarete açık.

5.Kubat Paşa Medresesi: Kent müzesi olarak kullanılıyor. Giriş ücretsiz.

6.Tarsus Tarihi Evleri: Restore edilen Eski Tarsus Evlerini görebilirsiniz.

7.Slow Food Yeryüzü Pazarı: Medresenin önünde ayda sadece iki Pazar günü kurulan bu pazarda yerel lezzetleri deneyebilirsiniz.

8.Tarsus Şelalesi: Bizans imparatoru Justinyen tarafından kenti su taşkınlarından korumak için yaptırdığı doğal- tarihi bir eser.

9.St. Paul Kuyusu: Hristiyanların eskiden Kudüs’e hacı olmaya gitmeden önce uğradıkları kutsal olduğuna inandıkları kuyu.

10.Tarsus Humusu ve Tarsus Kebabı da yemeden sakın dönmeyin.

Siz de eklemek istediğiniz yerler olursa yorumlara ekleyebilirsiniz. Şimdiden Şahmaran kenti Tarsus'ta iyi gezmeler.